Jak masz pianę i fermentacja trwa to może zostaw. To piwo od początku jest "dziwne" to może niech takie pozostanie.
Browar domowy KETO ruszył
Collapse
X
-
W porządku.
Brzeczka jaką ma temperaturę?
Masz termometr naklejony na fermentor?
Ja dolniaki fermentuję w lodówce, która jest ustawiona na minimum. Termometr pokazuje 7-8 stopni w środku. Temperatura brzeczki 10 stopni.
Burzliwa trwa 3-4 tygodni. Cicha 3-4 tygodnie.Comment
-
Warka nr 1 - Krasnostawski Pilsik
Fermentacja powoli ustaje, są jeszcze pojedyncze kółka piany, ale jest ich bardzo mało.
Balingometr po korekcji temperatury wskazuje 1012-13 - co by wskazywało, że brzeczka zeszła już do 3 blg z haczykiem
.
Pozdrawiam
ArturComment
-
Tak jak wspomniałem już wcześniej drugą warką będzie porter na drożdżach z pierwszej warki.
Obmyśliłem sobie taki skład(są to surowce którymi dysponuję):
Monachijski 15 EBC - Castle Malting 4kg
Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1 kg
Aroma 150 EBC Brewferm 1 kg
Cara 20 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Coffee Light 250 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Special B 350 EBC Brewferm 0.25 kg
Czekoladowy 900 EBC Brewferm 0.25kg - barwiący
Chciałbym uwarzyć coś na kształt Granda z Ambera czy Portera z Bossa. Raczej waga lekka, nie ciężkie działa typu "Łódzki". Nie wiem czy nie za dużo tych karmelowych, z drugiej strony chciałbym uzyskać wszystkie te smaki które dają te słody.
Pozdrawiam
ArturComment
-
Robiłem w grudniu portera o bardzo podobnym składzie (jeszcze 1 kg monacha zamiast pale ale, 400g Special B, 300 g Cara, ale bez Coffee Light). Strasznie ciężka filtracja. Po pierwszych obserwacjach młodego piwa dałbym trochę więcej czekoladowego. U mnie 300 g dało bardzo ciemny, ale jednak przejrzysty kolor brunatno-czerwony.Monachijski 15 EBC - Castle Malting 4kg
Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1 kg
Aroma 150 EBC Brewferm 1 kg
Cara 20 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Coffee Light 250 EBC - Castle Malting 0,25 kg
Special B 350 EBC Brewferm 0.25 kg
Czekoladowy 900 EBC Brewferm 0.25kg - barwiący
Chciałbym uwarzyć coś na kształt Granda z Ambera czy Portera z Bossa. Raczej waga lekka, nie ciężkie działa typu "Łódzki". Nie wiem czy nie za dużo tych karmelowych, z drugiej strony chciałbym uzyskać wszystkie te smaki które dają te słody.
Fermentowałem Bohemian Lagerami.Comment
-
Krasnostawski pilsik
Warka nr 1 poszła na cichą z tego względu, że na jutro potrzebne są mi drożdże na portera. Wskazanie ballingomierza około 3blg. Gęstwy zebrałem bardzo dużo bo troszkę ponad pół słoika litrowego. W związku z tym pytanie czy zrobić z całości starter? Potrzeba do tego dwóch słoików 2 litrowych. Nie wiem czy nie będzie za dużo tych drożdży?
.
p.s. młode piwo smakuje całkiem całkiem
, nie czuć żadnej słodyczy, czuć wyraźną goryczkę od chmielu, ale to wiadome, później trochę "zejdzie".
Ostatnia zmiana dokonana przez keto; 2010-02-05, 11:42.Pozdrawiam
ArturComment
Related Topics
Collapse
-
E: 12, 5 Blg, A: 5, 2 % obj.
Zapach bardzo ładny, ziołowy z lekkim elementem owocowym.
Kolor przepisowy, jasna żółć w kierunku pełnego koloru.
PIana początkowo wysoka, szybko opda do obrączki, słabo osadza się na szkle.
W smaku wyrażna dominacja ziołowej goryczki,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-10-04, 16:38 -
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment