Browar domowy KETO ruszył
Collapse
X
-
Porter
Warka nr 2
Skład
*Monachijski 15 EBC - Castle Malting 4kg
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 1 kg
*Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 1 kg
*Aroma 150 EBC Brewferm 1 kg
*Cara 20 EBC - Castle Malting 0,25 kg
*Coffee Light 250 EBC - Castle Malting 0,25 kg
*Special B 350 EBC Brewferm 0,25 kg
*Czekoladowy 900 EBC Brewferm 0,5kg - barwiący
*Marynka około 50 gram
*Lubelski około 30 gram
*Woda mineralna Saguaro z Lidla
*Drożdże - gęstwa Munich Lager
Zacieranie
Słody wsypane do 20 litrów wody o temp. 50°C.
Temperatura podniesiona do:
*55°C - 5 minut
*62-60°C - 30 minut
*72-70°C - 50 minut
*75°C - 15 minut - wsypany słód czekoladowy
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Przebiegła sprawnie i bezproblemowo - całość zamknęła się w 60 minutach.
Wody do wysładzania użyłem 20 litrów.
Brzeczka przednia - 16,8 blg.
Gotowanie 65 minut
*Marynka na początku
*Lubelski na 20 minut
Chłodzenie
W wannie temperatura wody 10°C - do 40°C zeszła szybko. Przykryłem fermentor wiekiem i zostawiłem na noc.
Po gotowaniu i chłodzeniu wyszło 25 litrów 19,5 blg.
Dzisiaj rano zadane drożdżami.Pozdrawiam
ArturComment
-
Comment
-
Witbier
Wczoraj popełniłem warkę nr 3 Witbier - nazwałem ją Witek.
Skład
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting 3 kg
*Pszenica niesłodowana z Zamojszczyzny2,2 kg
*Hallertau Hersbrucker około 20 gram
*Kolendra 30 gram - nie zmielona
*Curacao około 25 gram
*Drożdże - Wyeast 3944 Belgian Wit 50ml
Zacieranie
Pszenicę z około 200 gr pilzneńskiego - kleikowanie 9l wody:
*50-48°C - 30 minut
*65-63°C - 20 minut
*100°C - 15 minut
Dolałem 10l zimnej wody.
Temperatura ustalona na 52°C wsypany pilzneński:
*49-48°C - 15 minut
*55°C - 15 minut
*63-62°C - 90 minut
*73-72°C - 30 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Przebiegła całkiem sprawnie - fakt, że leciało bardzo wolno, ale zajęła "tylko" 80 minut
Wody do wysładzania użyłem 14 litrów. Przed gotowaniem dolałem około 2 litrów, brzeczka - 9,9 blg - około 31 litrów
Gotowanie 70 minut
*Hallertau w 20 minucie gotowania
*Kolendra i Curacao w 55 minucie gotowania
Po gotowaniu i chłodzeniu wyszło "zaledwie" 23 litry brzeczki o ektrakcie 12,7 blg- strasznie dużo odparowało. Na styk zmieściłem się z gęstością w gatunku
.
Zadane drożdżami Wyeast 3944 Belgian Wit 50ml po uprzednim zrobieniu startera.Pozdrawiam
ArturComment
-
Witek zabutelkowany
Dzisiaj po 9 dniach burzliwej postanowiłem Witbiera zabutelkować bez przelewania na cichą. Piwo ładnie odfermentowało do 2 blg. Ma bardzo ładny kolorek i jest mętne takie jak powinno być. Załączam fotkę piwa w "kontrolnej" butelce.
p.s. oddam gęstwę po witbierze.
Pozdrawiam
ArturComment
-
Porter
Warka nr 2 porter - zlana na cichą po około 4 tygodniach, blg zeszło tylko do 6,8. Zaczynam się martwić czy nie będzie granatów po zabutelkowaniu? Można się spodziewać co najwyżej, że spadnie jeszcze o 0,5 stopnia. Kontrolnie zakapslowałem jedną buteleczkę z dodatkiem cukru.
BTW porter zapowiada się znakomicie, bałem się, że przy użyciu tylu słodów karmelowych może być za słodkie, a tu miła niespodzianka.Pozdrawiam
ArturComment
-
Jak robisz owalne etykiety? Wycinasz nożyczkami, nożem introligatorskim, czy masz może naklejki w takim kształcie?Comment
-
Warka 4 Pils
Warka nr 4 pils, jeszcze nie wiem jak ją nazwać, ale przez dodanie zbyt dużej ilości ciemnego monachijskiego wyszła "Ciemna jedenastka".
Skład
*Pilzneński 2,5-3,5 EBC Castle Malting - 3,5 kg
*Monachijski 15 EBC Castle Malting - 0,6 kg
*Monachijski 25 EBC Castle Malting - 0,5 kg
*Carapils 3-5 EBC Weyermann - 0,33 kg
*Zakwaszający 6 EBC Weyermann - 0,15 kg
*Hallertau Hersbrucker około 20 gram - szyszki
*Marynka 40 gram - szyszki
*Lubelski 20 gram - szyszki
*Drożdże - Gęstwa Munich Lager po porterze
Zacieranie
Nastaw 18l wody(kranówy):
*55°C - wsypane słody - odbiór 1/4 do dekoktu
*72°C Dekokt - 15 minut
*100°C - Dekokt - 15 minut
Wlanie do zacieru głównego
*62°C - podgrzanie chwilowe - dekokt nie podniósł do 62(zbyt mała ilość)
Ponownie odbiór 1/4 do dekokcji
*100°C - Dekokt - 15 minut
Wlanie do zacieru głównego
*72°C - podgrzanie całości - 30 minut
*78°C - filtracja
Filtracja i wysładzanie
Do wysładzania użyłem 18l wody, przed gotowaniem dolałem jeszcze 2 litry.
Gotowanie 80 minut
Po schłodzeniu(dolałem około litra wody mineralnej) wyszło 25 litrów 11 blg. Ponownie odparowało bardzo dużo tak jak w poprzednie warce. Być może dlatego, że cały czas gotuję bez przykrycia to samo tyczy się schładzania w początkowej fazie. Co do wydajności to chyba była kiepska bo z tej ilości słodu powinno wyjść więcej brzeczki o gęstości 11.
Zadane munich lager wczoraj wieczorem, przez noc przetrzymane w temperaturze pokojowej, dzisiaj rano fermentor poszedł do piwnicy.
Pozdrawiam
ArturComment
Related Topics
Collapse
-
Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
1. Składniki:- pilzeński Litovel 4,25 kg;
- monachijski Litovel 0,9 kg;
- karmel jasny 0,5 kg
- caraaroma 0,35;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- miód gryczany, naturalny 1,3kg.
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
KONSUMENCKI KONKURS PIW
49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
PIWA ZGŁOSZONE
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Primator Pumpa – Pivovar... -
KONSUMENCKI KONKURS PIW
48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
Piwa zgłoszone do Konkursu
Piwa dolnej fermentacji:
Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
1. Birell Lager...-
Channel: Festiwale piwne
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment