Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar domowy KETO ruszył

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • keto
    Senior
    • 07-2009
    • 388

    Warka 14 - Pils

    Niestety warka 14 pils prawdopodobnie zakaziła się na etapie fermentacji cichej. Rozlana prawie tydzień temu.
    Niestety chyba zasili kanał. Kolega Robert13 wykrakał, także proszę kolegę o nie udzielanie się w tym temacie.
    Pozdrawiam
    Artur

    Comment

    • keto
      Senior
      • 07-2009
      • 388

      Warka 16 - Marcowe

      Rozlane dzisiaj (blg ok 3,5)po dwu tygodniowej burzliwej, było warzone na tych samych drożdżach co warka 14 pils(warka zakażona).
      W smaku bardzo dobre, także jestem dobrej myśli .
      Pozdrawiam
      Artur

      Comment

      • Robert13
        Senior
        • 04-2010
        • 899

        Myślisz, ze rzucilem na nią urok, choćby oczami, o tak ???
        Sprawdź tez swoja numerację, bo najpewniej pomyliłeś się o '1' w liczeniu warek...

        Comment

        • keto
          Senior
          • 07-2009
          • 388

          Gdzie się pomyliłem?
          Pozdrawiam
          Artur

          Comment

          • Robert13
            Senior
            • 04-2010
            • 899

            Żartowałem..

            Comment

            • keto
              Senior
              • 07-2009
              • 388

              Warka 17 - Dubbel

              Warka 17 rozlana do butelek, blg spadło do 4 - w międzyczasie zlana na cichą(nie pamiętam kiedy).
              Pozdrawiam
              Artur

              Comment

              • keto
                Senior
                • 07-2009
                • 388

                Warka 18 - Pils

                Skład

                *Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 5 kg

                *Galena 30 gram - granulat
                *Marynka 20 gram - granulat
                *Lubelski 15 gram - granulat


                *Wyeast 2000 Budvar Lager


                Zacieranie - tym razem z lenistwa infuzyjne.

                Nastaw ok 15l wody.

                Słody wsypane do temperatury 47°C - temperatura stopniowo podnoszona(przez 30 minut) do 62°C.

                *62°C - 30 minut
                *72°C - 30 minut
                *78°C - filtracja

                Filtracja i wysładzanie

                Do wysładzania użyłem ok 26l wody.

                Gotowanie 65 minut

                10' - galena
                30' - lubelski
                55' - marynka


                Przed chwilą zadane drożdżami ze startera, wyszło 27,5 litra 11 blg.
                Pozdrawiam
                Artur

                Comment

                • lisiewski
                  Senior
                  • 12-2009
                  • 459

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
                  Korzystając z wolnego dnia popełniłem dzisiaj kolejną warkę.

                  Skład

                  *Pilzneński BIO 2,5-3,5 EBC Castle Malting - 2,5 kg
                  *Pszeniczny Jasny 3 EBC Weyermann - 2 kg

                  *Hallertau Hersbrucker ok 10 gram - szyszki
                  *Hallertau Spalt Select ok 10 gram - szyszki

                  *Drożdże - Wyeast 3333 German Wheat
                  Jak oceniasz te drożdże? Banany i goździki pojawiły się obficie czy raczej w znikomej sile?

                  Comment

                  • keto
                    Senior
                    • 07-2009
                    • 388

                    Raczej w znikomej sile, jedyny plus tych drożdży to jest to, że ruszają bezproblemowo i dobrze odfermentowują. Lepsze są 3068 Weihenstephan Wheat.
                    Pozdrawiam
                    Artur

                    Comment

                    • keto
                      Senior
                      • 07-2009
                      • 388

                      Warka 18 - Pils

                      Warka rozlewana na raty: część tj. 8 litrów rozlane jakieś 1,5 miesiąca temu, reszta dzisiaj


                      edit: dotarłem do zapisków i blg początkowe to 12 a nie tak jak pisałem wcześniej 11
                      Last edited by keto; 11-04-2011, 18:17.
                      Pozdrawiam
                      Artur

                      Comment

                      • anteks
                        maruda
                        • 08-2003
                        • 10738

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
                        Raczej w znikomej sile, jedyny plus tych drożdży to jest to, że ruszają bezproblemowo i dobrze odfermentowują. Lepsze są 3068 Weihenstephan Wheat.
                        w jakim sensie są lepsze ?
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • keto
                          Senior
                          • 07-2009
                          • 388

                          Jeżeli chodzi o profil smakowy, przynajmniej ja tak odczułem .
                          Pozdrawiam
                          Artur

                          Comment

                          • lisiewski
                            Senior
                            • 12-2009
                            • 459

                            3333 German Wheat. też nie są złe. Uwarzyłem na nich jasne pszeniczne, ciemne pszeniczne i koźlaka pszenicznego. W smaku piwa wyszły znakomite. Lecz aromat jest - jak sądzę - uboższy niż przy ich odpowiednikach fermentowanych przez drożdże 3068 Weihenstephan Wheat.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X
                            😀
                            🥰
                            🤢
                            😎
                            😡
                            👍
                            👎