
W zamkowym browarku Camelot u Pendragona
Collapse
X
-
40 gram Marynki i 25 Lubelskiego.
Leave a comment:
-
nie wiem, gdzie kupowałeś zestaw, ale podejrzewam, że chmielu dali wystarczająco dużo. Ja tam akurat w kwestii chmielenia mam podobne podejście jak kolega kopyr - im więcej tym lepiej
dlatego właśnie skaszaniłem sobie pszenicę w tym roku... Na przyszłość jednak radzę jak jacer - wyciep te siateczki!
Co do drożdży W 34/70 - ja robiłem z 1/3 saszetki starter i po ok 10 godzinach żarły aż miło - prawdziwe potworynie spodziewałem się czegoś takiego po dolniakach. Bardzo lubię te drożdże z jeszcze jednego powodu - nawet w górnych granicach dolnej fermentacji (13-14 stopni) pozostawiały bardzo czyste smaki.
Leave a comment:
-
No to Saflagery W-34/70 przygotowane do uwodnienia. Ciekawe kiedy ruszą.Leave a comment:
-
Można też dekantować gorącą brzeczkę znad osadu gorącego i chmielu i chłodzić w fermentorze.Leave a comment:
-
-
Ja też chmieliłem granulatem w siateczce, ale gdzieś mi zaginęła jedna i zacząłem bez. Później sobie zdałem sprawę, że przez noc, kiedy brzeczka się chłodzi, nadal ma w środku chmiel, skutkiem czego piwo wyszło bardzo gorzkie... Następnym razem muszę filtrować gorącą brzeczkę przed chłodzeniem, albo wrócić do chmielenia w woreczkach, i nie wiem co lepsze...Leave a comment:
-
Pytanie dotyczyło temperatury zadania drożdży, optymalnej i bezpiecznej dla namnożenia oraz braku obcych posmaków. Fermentacja swoją drogą - będzie w 12 stopniach, albo nawet i 10.
Noc już późna była i nie wiedziałem czy mogę zadać w 26 i iść spać, czy tez czekać do temp 20, którą gdzieś tu na forum określono jako minimalną. Tę temperaturę w piwnicy brzeczka pewnie by osiągnęła gdzieś o 4 nad ranem, a zanim bym wstał to by było znów za zimna...
Ten temat nie jest zbyt wyraźnie poruszony ani tu ani w innych "światłych" przewodnikach.
Generalnie zadawanie w temp. ciut wyższej ma umożliwić drożdżom szybkie zdominowanie środowiska ale może wnosić posmaki ajlowe.
Szkoły są różne.
Sporo na ten temat można znaleźć na piwo.orgLeave a comment:
-
Zamiast 20 wyszło mi 17 litrów, więc myślę że mimo pończoch (dwie porcje Marynki w różnym czasie) i siateczki (Lubelski), chmielenie będzie w sam raz?Leave a comment:
-
-
Pytanie dotyczyło temperatury zadania drożdży, optymalnej i bezpiecznej dla namnożenia oraz braku obcych posmaków. Fermentacja swoją drogą - będzie w 12 stopniach, albo nawet i 10.
Noc już późna była i nie wiedziałem czy mogę zadać w 26 i iść spać, czy tez czekać do temp 20, którą gdzieś tu na forum określono jako minimalną. Tę temperaturę w piwnicy brzeczka pewnie by osiągnęła gdzieś o 4 nad ranem, a zanim bym wstał to by było znów za zimna...
Ten temat nie jest zbyt wyraźnie poruszony ani tu ani w innych "światłych" przewodnikach.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-01-25, 11:53.Leave a comment:
-
-
Jakie 20 stopni skoro ma to być czeski pils czyli dolna fermentacja?Leave a comment:
-
Przytargałem z powrotem do mieszkania. Przy balkonie powinno być koło 20. Ze spokojem mogę iść lulu.Leave a comment:
-
Zamiast wanienki możesz posłużyć się garem zaciernym. I tak stoi on nieużywany...Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
W 2020 roku zaczął warzyć piwo browar rzemieślniczy Galgenberg mieszczący się w małym miasteczku - Nitrianske Pravno na Słowacji.
Miałem ochotę tam zaglądnąć, ale po rozmowie z właścicielem okazało się że w dniu w którym mogłem przyjechać, niestety nikt nie pracował. Nie...3 Photos-
Channel: Słowacja
-
-
Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
-
Channel: Chorwacja
-
-
Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery
Od tego czasu nieco się...3 Photos-
Channel: Cypr
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Wpaść na pomysł żeby na Słowacji otworzyć mikrus warzący tylko piwa bezalkoholowe, to sytuacja jak na razie bez precedensu.
Mieści się on we wschodniej części miasta w dzielnicy przemysłowej. Jest tam kilka działających za czasów słusznie minionych zakładów, dzisiaj zagospodarowanych...-
Channel: Słowacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: