Chcieć to móc! Zawziąłem się w sobie i jednak dopiąłem swego. W ostatnich godzinach 2015 powstał:
#98 Lager Wiedeński
Receptura sprawdzona rok temu, ma być słodowo-ciasteczkowe, z miłą goryczką. Zasyp 5kg wiedeński, 0,5kg biscut. Zacieranie tym razem po angielsku, 15l wody 68*C, przez ponad godzinę (bo miałem różne misje). Filtracja jak zwykle w tym stylu szła szybciej niż moje tempo dolewania 13l wody. Warzenie: 40g Iunga na 60', 15g Spalt Select na 10' + mech irlandzki. Zanim brzeczka się zagotowała wrzuciłem 2 granulki chmielu, dzięki temu już nie kipi.
Ponieważ zbliżał się już najwyższy czas zająć się szykowaniem na zabawę sylwestrową, sprawę piwa zamknąłem krótko. Na gorąco przelałem przez pończochę do wiadra i odstawiłem do wystygnięcia na następny rok.

Dziś dolałem 3l wody do 12BLG i zadałem 4 łyżki gęstwy W34/70 w temp 17*C. Wyszło 23l, OG 1,05. Wiadro stoi już w temp 10*C.
Leave a comment: