Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browar Bociana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #179 Kölsch
    25 grudnia, przed południem odpaliłem kociołek, by koło 15.00 jadąc do rodziców na świąteczny obiad zabrać ze sobą wiadro brzeczki. Ostatnie piwo sezonu przedzimia, nudny, ale trudny Kölsch.
    Zestaw z CP, z moim dodatkiem słodu podstawowego, by pokryć mityczne straty kociołka. Zasyp: pilzeński 4,15kg, pszeniczny 0,45kg. Zacieranie w 19l wody w temp 52*C - 10min, 64*C - 45min, 72*C - 15min, 78*C i filtracja 11l wody. Gotowanie 60min z 30g Lubelskiego od początku, 10g Lubelskiego na 10min.
    Wyszło 20l, 12BLG. Drożdże po Harcerskim zadałem ze słoika w temperaturze 15*C. Pierwszego dnia temperatura wzrosła do 16*C, a kolejnego do 17*C. Wyżej już nie będzie.
    Browar Bociana smaczny od rana
    Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

    http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

    Comment


    • # 177 Alt
      Cicha fermentacja odbyła się w 10*C. Piwo dziś trafiło do butelek. Zapowiada się gorzko-słodowo, tak miało być. Zeszło do 4 BLG co daje po refermentacji (3g na butelkę) 4,3% alko.

      #179 Kölsch
      Dziś przelałem na cichą celem sklarowania. Postaram się za kilka dni już butelkować.

      #180 Pils niemiecki
      Ostatnie piwo na wypożyczonym kociołku Brewster. Generalnie jestem zadowolony z testu, nieco mniejsza wydajność mi nie przeszkadza, straciłem chyba zapał do ręcznego zacierania, a i rzeczy przy okazji zrobię mnóstwo. Jak mam wybór dalej warzyć na spokojnie i pić dużo swojego piwa, lub się szarpać i pić niedużo swego piwa, to wolę to pierwsze z kociołkiem. Załączam zdjęcie z zacierania na moim tarasie. Temperatura -1 i padający śnieg. Fermentacja, butelkowanie i leżakowanie pod starym adresem, czyli w piwnicy rodziców.
      Zasyp: pilzeński 5kg, Pale Carmel 0,5kg, zakwaszający 0,15kg. Zacieranie w 19l wody, 55*C - 15min, 60*C - 25 min (miało być 15, ale coś sprzęt...), 65*C - 60min, 78*C i filtracja 11l wody. Następny raz z kociołkiem tę ostatnią liczbę warto zwiększyć o jakieś 4l.
      Warzenie: 32g Magnat na 60min, 25g Tettanger na 30min, 25g Tettanger na 1 min.
      Wyszło 23l, 12 BLG. Zrehydratyzowane dwie paczki W34/70 zadałem w temperaturze 16*C. Następnego dnia temperatura osiągnęła 10*C. Dwa dni później 8*C, więc przeniosłem już w docelowe 10*C.

      26 grudnia stuknęło 10 lat od pierwszej puszkowej warki Browaru Bociana. Kolejne dni i warki lecą. Gdyby nie te zapiski i numery warek nawet by człowiek nie miał świadomości upływu takiego czasu. Zapiski prowadzę też analogowo w Dzienniku Piwowara z Browamatora. Tą warką zakończyłem 4 zeszyt. Pozdrawiam wszystkich czytających i warzących zarówno od lat jak i od wczoraj.
      Last edited by Kazimierz_W; 06-01-2021, 20:52.
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      Working...
      X