Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #31
    o mateńko...
    tych cara coś tam, masz sporo w zasypie,ale potem sam ocenisz i dasz tu koniecznie znać co i jak.

    pozdr.
    Cogito ergo sum vampiras
    moje skromne warzenie
    ________________
    Nasze fotografie

    Comment


    • #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan Wyświetlenie odpowiedzi
      o mateńko...
      tych cara coś tam, masz sporo w zasypie,ale potem sam ocenisz i dasz tu koniecznie znać co i jak.

      pozdr.
      Kolorek świetny (ciemnozłoty), ale niestety obawiam się, że smak niestety jak dla mnie zbyt mało słodowy co zawdzięczam prawdopodobnie drożdżom, ledwie wyczuwalne smaki karmelowe i co muszę przyznać chyba i malutka dawka DMS (nie użyłem chłodnicy), jednak jest całkiem pijalne

      Comment


      • #33
        #13

        #13 - KOLOŃSKIE III - 23.12.2011r.

        Zasyp
        PILS 4200g
        Pszeniczny 800g
        Zakwaszający 50g

        Zacieranie
        50*C - 10'
        62*C - 50'
        72*C - 20'

        Gotowanie
        całość 65'
        35' - 60g LUBELSKI szyszka
        55' - 40g LUBELSKI szyszka
        60' - MECH IRLANDZKI łyżeczka

        wyszło 24,5l o BLG 12,5%

        Zadane gęstwą 2565

        W dniu dzisiejszym (05.01.2012r.) przelane na cichą BLG 2,5

        Comment


        • #34
          #14 - CZARNA MAMBA - 04.01.2012r.

          Zasyp
          PILS 1800g
          Wędzony Weyermann 1200g
          Carabohemian 1000g
          Caraaroma 200g
          Monachijski 1000g


          Zacieranie
          50*C - 5'
          66*C - 45'
          72*C - 25'

          Gotowanie
          całość 60'
          0' - 22g MARYNKA granulat
          45' - 20g LUBELSKI szyszka
          55' - 40g LUBELSKI szyszka
          55' - MECH IRLANDZKI łyżeczka

          wyszło 23l o BLG 13%

          Zadane gęstwą 2000 Budvar lager jednak drożdże niebardzo wykazywały chęć współpracy pomimo tego, że 24h stały sobie w ciepłym pokoju i była to wersja ACTIVATOR (data na opakowaniu 24 październik)... Zadane dzisiaj ok. 18.00 więc zobaczymy co bedzie jutro rano....

          Comment


          • #35
            #14

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
            Zadane dzisiaj ok. 18.00 więc zobaczymy co bedzie jutro rano....
            Niestety, ale spełnił się czarny scenariusz i za 44,93 udało mi się kupić paczkę drożdżowych trupów.... Ponieważ, przy przelewaniu #13 zebrałem parę łych gęstwy z powierzchni to polecą do pojemnika, miejmy nadzieję, że nie jest jescze za poźno...

            Comment


            • #36
              Powrót!

              Ponieważ miałem dłuższą przerwę w warzeniu wynikłą z powodu budowania domu, to po jego postawieniu postanowiłem uważyć pierwszą warkę w nowej chatce! Ale, aby zachować chronologię muszę dopisać jedno piwko warzone jeszcze u teściowej...

              Comment


              • #37
                #15

                #15 - TATARSKIE - 16.03.2012r.

                Zasyp
                Monachijski - 3500q
                Karmel jasny - 2500g
                Marynka - 30g szyszka
                Lubelski - 80g granulat


                Zacieranie w 15l
                50*C - 10'
                62*C - 50'
                72*C - 20'

                Gotowanie
                całość 60'
                0' - 30g MARYNKA
                30' - 30g LUBELSKI
                55' - 50g LUBELSKI
                55' - MECH IRLANDZKI łyżeczka

                wyszło 28l o BLG 12%

                Zadane gęstwą 2006 Bavarian lager

                Ostatecznie wyszło 25l piwka odfermntowanego do 5%. Do refermentacji użyłem 200g glukozy - po 3miesiącach okazało się, że to troszkę za dużo...piwko jest przegazowane i jeśli nie postoi w lodówce przed spożyciem to ciężko trafić do kufla... Miłe i przyjemne w smaku!

                Comment


                • #38
                  POWRÓT!

                  W końcu nadszedł upragniony dzień warzenia piwa w nowym domu!

                  Miało być to ciemne, mocne słodowe piwo na wzór koźlaka z resztek zapasów (łącznie z chmielami ze zbiorów 2010r.) Niestety podczas przerwy w 62*C padł mi garnek do zacierania (gar z lidla), odmówił posłuszeństwa i koniec! Zatem trzeba było się ratować tradycyjną metodą dolewania wrzątku, jednak gar nie jest z gumy i to co udało mi się uzyskać wygląda następująco:

                  #16 - PIWO KOŹLAKOWE - 20.01.2013r.

                  ZASYP:
                  Monachijski - 3000g
                  Karmel jasny - 2000g
                  CARA 100EBC AROMA - 1000g
                  CARAAROMA - 200g
                  Cukier kandyzowany - 500g
                  Marynka szyszka - 15g
                  Lubelski szyszka - 100g
                  Mech irlandzki - 5g

                  Zacieranie:
                  53*C - 5'
                  62*C - 30'
                  64*C - 30'

                  Gotowanie:
                  Całość 60min
                  0' - Marynka 15g
                  0' - Lubelski 50g
                  55' - Lubelski 50g
                  55' - Cukier kandyz i mech irlandzki

                  Ostatecznie wyszło 19l 16BLG - zadane starterem z S-23 i pozostawione w lodówce w piwnicy.

                  Comment


                  • #39
                    #16 - zanim opanowałem moją nową/starą lodówkę to temperatura wahała się od 2 do 19*C

                    wczoraj przelane na cichą BLG 6

                    Comment


                    • #40
                      #16

                      #16 - zabutelkowane 14.02

                      Po kilku miesiącach mogę stwierdzić, że piwo w smaku jest dość cierpkie - podejżewam, że to wina zbyt dużej ilości słodu karmelowego - jeśli to coś innego to proszę o uwagi.

                      Comment


                      • #41
                        #17

                        #17 - Czara goryczy - 20.02.2013r.

                        ZASYP:
                        Pils- 3000g
                        Karmel jasny - 1000g
                        Monachijski - 2000g
                        Marynka granulat - 40g
                        Lubelski granulat - 60g
                        Mech irlandzki - 5g

                        Zacieranie:
                        55*C - 5'
                        64*C - 15'
                        72*C - 45'

                        Gotowanie:
                        Całość 60min
                        0' - Marynka 40g
                        0' - Lubelski 30g
                        55' - Lubelski 30g
                        55' - mech irlandzki

                        Ostatecznie wyszło 25l 14BLG - zadane starterem z S-23 i wstawione do lodówki.

                        Comment


                        • #42
                          #17

                          Piwo #17 - przelane na cichą 03.03

                          Rozlane 17.03.

                          W smaku jest mniej goryczkowe niż mogłem się spodziewać - na przyszłość trzeba będzie zwiększyć porcję chmielu... Jednak w smaku rewelacja - pełny słodowy smak i miła goryczka.

                          Comment


                          • #43
                            #18

                            #18 - KOLOŃSKIE IV - 09.06.2013r.

                            ZASYP:
                            Pilzneński- 4500g
                            Pszeniczny - 1000g

                            Hallertau Hersbrucker gr. - 100g
                            Mech irlandzki - 5g

                            Zacieranie:
                            50*C - 5'
                            62*C - 30'
                            72*C - 40'

                            Gotowanie:
                            Całość 65min
                            5' - Hersbrucker 40g
                            35' - Hersbrucker 30g
                            55' - Mech
                            65' (po wyłączeniu grzania) - Hersbrucker 30g

                            Ostatecznie wyszło 26l 11BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w lodówce.

                            Na cichą przelane 23.06 BLG 4%
                            Rozlane 06.07. BLG 3% - miałem obawy co do pracy S-33 w 10-12*C jednak całkiem nieźle sobie poradziły. Zapowiada się smakowicie!

                            Comment


                            • #44
                              #19

                              #19 - KOLOŃSKIE V PLUS - 14.07.2013r.

                              ZASYP:
                              Pilzneński- 5000g
                              Pszeniczny - 1000g

                              Saphir gr. - 100g
                              Mech irlandzki - 5g

                              Zacieranie:
                              55*C - 5'
                              62*C - 30'
                              72*C - 40'

                              Gotowanie:
                              Całość 65min
                              5' - SAPHIR 40g
                              35' - SAPHIR 30g
                              55' - Mech
                              65' (po wyłączeniu grzania) - SAPHIR 30g

                              Ostatecznie wyszło 26l 12,5BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w lodówce.

                              Ponieważ na etapie fermentacji cichej będe chciał dorzucić do pojemnika jakiś chmiel to do nazwy dołożyłem "PLUS".
                              W czasie warzenia towarzyszył mi też dobry kolega, który wydaje mi się, że mocno zainteresował się sprawą warzenia piwa w domu... Czas pokaże.

                              Comment


                              • #45
                                #19 - w sobotę (27.07) przelany na cichą BLG 5

                                Comment

                                Working...
                                X