Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #46
    #19 - 06.08 - w czasie cichej wrzuciłem do fermentora 40g Hellertauer Spalter Select gr.

    a 10.08 zabutelkowałem - BLG 4.

    W czasie butelkowania przeprowadzone badanie organoleptyczne wykazało niesamowity aromat chmielowy - chmielenie na zimno ma moc!

    Comment


    • #47
      #20

      Dnia 18.08 powstał #20 - Murzynek Bambo:

      ZASYP:
      Wędzony - 2000g
      Pszeniczny - 500g
      Monachijski jasny - 1500g
      CaraBohemian - 1000g
      Caraaroma - 200g
      Pilzneński - 1500g

      Herkules 17,2% - 30g
      Lubelski - 70g
      Mech irlandzki - 5g

      Zacieranie:
      54*C - 5'
      64*C - 20'
      72*C - 40'

      Gotowanie:
      Całość 65min
      10' - Herkules 30g
      40' - Lubelski 30g
      55' - Mech
      65' (po wyłączeniu grzania) - Lubelski 40g

      Ostatecznie wyszło 25l 14 BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w lodówce.

      Comment


      • #48
        #20 przelany na cichą - BLG 6

        Comment


        • #49
          #20 - 15.09 zabutelkowana z użyciem 140g glukozy.

          Wstęna ocena w czasie butelkowania: intensywny smak wędzony jest narazie na pierwszym planie - miał być złamany goryczką, jednak 30g Herkulesa nie spowodowało tak wybitnej goryczki jakiej oczekiwałem, cóż następnym razem trzeba dodać więcej chmielu

          Comment


          • #50
            #21

            #21 - 11.11.2013r. - PILS

            ZASYP:
            Pszeniczny - 500g
            Monachijski jasny - 1000g
            Pilzneński - 5000g

            Marynka 2011 - 20g
            SAAZ- 100g
            Mech irlandzki - 5g

            Zacieranie:
            54*C - 10'
            64*C - 20'
            72*C - 40'

            Gotowanie:
            Całość 70min
            10' - MARYNKA 20g + Saaz 20g
            30' - Saaz 20g
            50' - Saaz 20g + Mech
            68' - Saaz 40g

            Ostatecznie wyszło 25l 12 BLG - zadane starterem z S-23 i pozostawione w lodówce. Gdyby nie wykipiało mi przez roztargnienie 3l to byłoby lepiej...

            Comment


            • #51
              HELP

              Wczoraj zacząłem warzyć warkę nr 22 w zamyśle piwo świąteczne (imbir, przyprawa korzenna i takie tam). Warka została wczoraj zatarta i pozostawiona w garze do gotowania i chmielenia na dziś. Jednak po podniesieniu pokrywy moim oczom ukazała się piękna czapa piany! W smaku i zapachu jest coś ewidentnie nie tak - ciągnąc to dalej czy kanał?

              Comment


              • #52
                Przy jasnym, prostym piwie-kanał, przy tym zagotować porządnie przez 20' i spróbować jakie w smaku. Może sie udać.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment


                • #53
                  Poszło w kanał, wolałem stracić 5kg słodu i pracowite popołudnie niż ryzykować zatrucie. Podczas podgrzewania zapach nie do przyjęcia - nawet nie gotowałem. Dzięki Fidoangel.
                  Last edited by Darkman; 21-11-2013, 10:20.

                  Comment


                  • #54
                    #22

                    #22 - Świąteczne - 23.11.2013r.
                    ZASYP:
                    Monachijski jasny - 1500g
                    CaraBohemian - 500g
                    Pilzneński - 3000g
                    Karmelowy jasny - 500g

                    Marynka - 23g
                    Lubelski - 40g
                    Mech irlandzki - 5g
                    Przyprawa korzenna (Kamis) - 20g
                    Imbir korzeń - 100g

                    Zacieranie:
                    64*C - 20'
                    72*C - 40'

                    Gotowanie:
                    Całość 70min
                    10' - Marynka 23g
                    50' - Lubelski 20g
                    60' - Mech irlandzki
                    65' - Imbir starty + przyprawa
                    70' (po wyłączeniu grzania) - Lubelski 20g

                    Ostatecznie wyszło 21l 14 BLG - zadane starterem z S-33 i pozostawione w piwnicy.

                    Comment


                    • #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Darkman Wyświetlenie odpowiedzi
                      Warka została wczoraj zatarta i pozostawiona w garze do gotowania i chmielenia na dziś. Jednak po podniesieniu pokrywy moim oczom ukazała się piękna czapa piany!
                      Jeśli już musisz zostawić chmielenie na drugi dzień, to chociaż zagotuj brzeczkę. To co prawda wydłuży trochę czas operacji (jakies 30-50min w zależności od mocy palnika) ale zawsze trochę to zmniejszy ryzyko zakażenia...

                      Comment


                      • #56
                        W ostatnim czasie nabyłem dwie grzałki po 1kW. Wysładzam prosto do gara (warzę w garze z Lidla) więc w połączeniu z grzaniem z gara, nowymi grzałkami i jedną starą grzałką (też 1kW) - udało mi się doprowadzić do wrzenia brzeczki nr22 przed zakończeniem wysładzania!
                        Jednak narazie nie planuje rozdzielania warzenia na dwa dni, ryzyko jest jednak zbyt duze...

                        Comment


                        • #57
                          #22 wczoraj (01.12) przelany na cichą - BLG 5
                          Do pojemnika wrzuciłem naciętą laskę wanilii oraz 20g przyprawy korzennej. Wstępna degustacja wykazała miły aromat imbirowy, jednak znikomy aromat przyprawy korzennej dodawanej w czasie warzenia - zastanawiam się nad wrzuceniem do pojemnika jeszcze kilku goździków.

                          Comment


                          • #58
                            #21 - 03.12 - zabutelkowany, BLG 4. Dodałem 140g glukozy.

                            Piwo świetnie się zapowiada - bardzo miły aromat chmielowy, umiarkowana goryczka, treściwe - o takiego pilsa mi chodziło. Jak poleży w piwnicy i się poukłada to liczę na naprawdę wybitne piwo!

                            Comment


                            • #59
                              #22 - zabutelkowane 08.12 z dodatkiem 40g glukozy+ 40g cukru + 60g miodu

                              Na trzy dni przed butelkowaniem do pojemnika fermentacyjnego dodałem poł paczki goździków. Niestety jestem zawiedziony efektami - piwo ma ledwo wyczuwalne aromaty przyprawy korzennej i wanilii. W smaku za to ładnie komponuje się imbir ze słodowością i delikatną goryczką - jednak brak aromatów korzennych powoduje, że jest to słabe piwo świąteczne...

                              Comment


                              • #60
                                To dziwne, bo przy takiej ilości przypraw powinno walić w nos jak sklep kolonialny. Ja do dyninowego dałem łacznie 7 gramów przypraw na 25 litrów i aromat korzenny jest wyraźnie wyczuwalny.
                                Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

                                Comment

                                Working...
                                X