Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #61
    #23

    Troszkę mnie tu nie było, więc do uzupełnienia:
    #23 - Koźlak - 30.01.2014r.

    ZASYP:

    Monachijski jasny - 1500g
    Caramunich I - 400g
    Pilzneński - 2500g
    Karamel PILS - 500g
    Carapils - 500g
    Caararoma - 200g
    Cukier kandyz - 500g

    Herkules 17,1% a-k - 20g
    Spalter Select 5% a-k - 60g
    Mech irlandzki - 5g

    Zacieranie:
    64C - 20min
    74C - 40min

    Gotowanie:
    Całość 70min
    10min - Herkules 20g + Spalter Select 20g
    40min - Spalter Select 20g
    65min - Mech irlandzki + cukier
    70' (po wyłączeniu grzania) - Spalter Select 20g


    Ostatecznie wyszło 21l 16,5 BLG - zadane starterem z S-23 z warki 21 pozostawione w lodówce. Po 2tyg burzliwej i 2tyg cichej fermentacji zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy - BLG 4,5%.

    Comment


    • #62
      #24

      Moja pierwsza, planowana od dawna AIPA:

      #24 - AIPA - 07.03.2014r.

      ZASYP:
      Pale Ale Strzegom - 5kg
      Pilzneński - 0,5kg
      Pszeniczny- 0,5kg
      Carapils - 0,5kg

      Zeus 16,6% a-k - 25g
      Centennial 9% a-k - 15g
      Citra 13,3% a-k - 15g
      Amarillo 9% a-k - 30g

      Zacieranie:
      64C - 20min
      74C - 60min

      Gotowanie:
      Całość 90min
      10min - Zeus 25g
      40min - Amarillo 15g+Citra 15g
      85min - Amarillo 15g+Centennial 15g

      Wyszło 20l 17BLG - zadane starterem BRY-97 i przeniesione do piwnicy. Fermentacja trwa - temp. 18C.

      Comment


      • #63
        #24

        AIPA dzisiaj przelana na cicha. BLG 6

        Comment


        • #64
          #24

          AIPA zabutelkowana 01.04. BLG 5,5 - na dwa dni przed butelkowaniem do pojemnika sypnąłem 35g Cenntenial. Początkowe wrażenia rewelacyjne - intensywne posmaki chmielowe z długo utrzymującą się goryczką - dla mnie super

          Comment


          • #65
            #25

            Ponieważ bardzo mi zasmakowała AIPA, więc

            #25 -AMBER AIPA - 08.05.2014r.

            ZASYP:
            Pale Ale Strzegom - 5kg
            Pilzneński - 0,5kg
            Pszeniczny- 0,5kg
            Karmel jasny Strzegom - 0,6kg

            Zeus 16,6% a-k - 25g
            Ahtanum 4,8% a-k - 60g
            Citra 13,3% a-k - 20g
            Amarillo 9% a-k - 200g

            Zacieranie:
            64C - 20min
            74C - 60min

            Gotowanie:
            Całość 90min
            10min - Zeus 25g
            40min - Amarillo 10g+Citra 20g
            50min - Ahtanum 10g
            60min - Ahtanum 10g
            70min - Ahtanum 10g+Mech irlandzki
            85min - Amarillo 10g + Ahtanum 30g

            Wyszło 24l 15BLG - zadane starterem BRY-97 i przeniesione do piwnicy - temp. 20*C. Czekam na ruch drożdży....

            Comment


            • #66
              Amber AIPA przelana na cichą 25.05. BLG 5. Trochę dziwnie wyglądała powierzchnia piwka - prawdopodobnie drożdże zbiły się w kupkę na środku, ale nie jestem pewien, czas pokarze...

              Comment


              • #67
                04.06 - do pojemnika fermentacyjnego z nr 25 dorzuciłem 40g AHTANUM. Butelkowanie prawdopodobnie w sobotę( 07.06). Powierzchnia piwa i zapach OK, więc moje obawy były niepotrzebne.

                Comment


                • #68
                  Warka #25 zabutelkowana - BLG 5 - na refermentację dodałem 120g cukru. Pysznie się zapowiada

                  Comment


                  • #69
                    #26

                    W piwnicy zaczyna zionąć pustkami w związku tym trzeba się odważyć i coś uwarzyć:

                    #26 - KOLOŃSKIE - 23.08.2014r.

                    ZASYP:
                    Pilzneński - 4 kg
                    Pszeniczny- 1 kg
                    Marynka - 20g
                    Hellertau Mittelfruh - 75g
                    Mech irlandzki 10g


                    Zacieranie:
                    I tu schody bo już na początku trafił szlak termika w garze i trzeba było dolewać wrzątku ( a miałem zrobić obejściowy przełącznik przez wakacje....)

                    i zacieranie wyszło 60-65*C przez 60min

                    Gotowanie:
                    Całość 65min
                    10min - Marynka 20g
                    40min - Mittelfruh 15g
                    50min - Mittelfruh 20g
                    55min - Mittelfruh 20g + Mech
                    65min - Mittelfruh 20g

                    Wyszło 26l 10,5BLG - czekam na spadek temp. do 20*C i zadam starterem S-04

                    Comment


                    • #70
                      #26

                      Warka #26 przelana na cichą w dniu 31.08. - BLG 2.

                      Comment


                      • #71
                        #27

                        #26 - trafił do butelek13.09.2014r. - wygląda i smakuje niezwykle obiecująco - BLG 2.

                        Comment


                        • #72
                          #27

                          #26 -SZYBKIE ROGATE - 17.09.2014r.

                          ZASYP:
                          Pilzneński - 0,2 kg
                          Pszeniczny- 0,2 kg
                          Carapils - 0,5kg
                          Carammunich typ I - 0,6kg
                          Ekstrakt WES jasny - 1,7kg
                          Ekstrakt WES bursztynowy - 1,2kg

                          chmiel Perle 6% a-k- 100g
                          Mech irlandzki 5g


                          "Zacieranie":
                          - 72-67*C - 50min.

                          Gotowanie:
                          Całość 50min
                          5min - Perle 20g + WESy
                          35min - Perle 40g
                          40min - Mech
                          50min - Perle 40g

                          Wyszło 20l 14BLG - zadane starterem S-23.

                          Comment


                          • #73
                            #27 - Szybkie rogate zabutelkowane 12.10.2014r - BLG 5,5%

                            Comment


                            • #74
                              #28

                              #28 -SZYBKI PILSIK - 17.10.2014r.

                              ZASYP:
                              Pilzneński - 0,3 kg
                              Pszeniczny- 0,3 kg
                              Karamel Pils - 0,4kg
                              Monachijski jasny- 1,0kg
                              Ekstrakt WES jasny - 3,4kg


                              chmiel Marynka - 15g
                              chmiel Saaz Late - 60g
                              Mech irlandzki 5g


                              "Zacieranie":
                              - 67-62*C - 80min.

                              Gotowanie:
                              Całość 65min
                              10min - Marynka 15g + WESy
                              40min - Saaz 20g
                              50min - Saaz 20g
                              55min - Mech
                              65min - Saaz 20g

                              Wyszło 26l 13BLG - zadane starterem W 34/70.
                              Wesołe drożdże już ciężko pracują

                              Comment


                              • #75
                                #28 - Szybki pilsik wczoraj przelany na cichą - BLG 4,5. Pod koniec cichej do pojemnika planuję jeszcze wrzucić 40g SAAZ. Póki co zapowiada się bardzo smakowicie!

                                Comment

                                Working...
                                X