Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

uBrowar Wilczy prosperuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • #76
    #28 Zgodnie z zapowiedzią do pojemnika trafiło 40g SAAZ Late - zapach po uchyleniu pokrywy - rewelacyjny!

    Comment


    • #77
      #28 - zabutelkowany 09.11 - w smaku pojawił się lekki posmak winny - nie wiem skąd - mam nadzieję, że będzie wszystko OK.

      Comment


      • #78
        #29 -AMBER AIPA III - 23.01.2015r.

        ZASYP:
        Wiedeński - 2 kg
        Karmel jasny 150 - 0,5 kg
        Ekstrakt WES jasny - 3,4kg


        chmiel Mosaic 12%a-k - 50g
        chmiel Centennial 10,2%a-k - 50g
        chmiel Citra 13,3%a-k - 15g
        chmiel Amarillo 9,1%a-k - 50g
        Mech irlandzki - 5g


        "Zacieranie":
        - 70-67*C - 70min.

        Gotowanie:
        Całość 70min
        10min - Mosaic 30g
        30min - Citra 15g + Amarillo 15g
        50min - Centennial 15g
        60min - Amarillo 15g + Mech + WESy
        70min - Amarillo 20g

        Wyszło 23l 16BLG - zadane starterem BRY-97.
        Drożdże już pracują, a po uchyleniu pokrywy świetny chmielowy zapach! Wg. PPPP piwo ma mieć ok. 100 IBU, już zacieram łapki . Na cichą pójdą pozostałości chmielu: Centennial 35g i Mosaic 20g.

        Comment


        • #79
          #30 -PILSNER - 31.01.2015r.

          ZASYP:
          Pizneński - 4kg
          Monachijski - 1,5 kg
          Karamel pils - 0,5 kg
          Zakwaszający - 0,1 kg
          Laktoza spożywcza - 0,25kg
          chmiel Marynka - 28g
          chmiel Hellertau Tradition - 50g
          Mech irlandzki - 5g


          Zacieranie:
          - 62*C - 40min.
          - 72*C - 30min

          Gotowanie:
          Całość 65min
          10min - Marynka 28g
          35min - Hellertau 15g
          50min - Hellertau 15g + Mech + laktoza
          65min - Hellertau 20g

          Wyszło 26l 12,8BLG - zadane starterem W34/70.
          Obecnie stoi w lodówce, a drożdże powoli zabierają się do pracy.

          Comment


          • #80
            #29

            Amber AIPA dzisiaj przelane na cichą - BLG 4,5. Piwo ma tak wspaniały chmielowy aromat, że zastanawiam się czy chmielić na zimno - dzięki temu dłużej poleży. Jak myślicie?

            Comment


            • #81
              #30

              #30 - PILSNER - 13.03. - przelane na cichą BLG 5. Niezwykle aksamitne i lekkie piwo -zapowiada się super

              Comment


              • #82
                #29

                Amber AIPA - 21.02 zostało zabutelkowane BLG 4. Nie nachmieliłem na zimno i nie żałuję - zapach jest co prawda mało chmielowy, ale w smaku pięknie wyczuwalny Mosaic. Teraz spokojnie poleżakuje na letnie wieczory.

                Comment


                • #83
                  #31

                  #31 -PILSNEREK 2 - 01.05.2015r.

                  ZASYP:
                  Pizneński - 3,6kg
                  Monachijski - 1,4 kg
                  Karamel pils - 0,65 kg
                  Pszeniczny - 0,5kg
                  Zakwaszający - 0,15 kg
                  chmiel Herkules 17,2 a-k - 20g
                  chmiel Hellertau Mittelfruch - 15g
                  chmiel Hellertau Tradition - 50g
                  chmiel Hellertau Gold - 30g
                  Mech irlandzki - 5g


                  Zacieranie:
                  - 64*C - 30min.
                  - 74*C - 35min

                  Gotowanie:
                  Całość 70min
                  10min - Herkules 20g
                  40min - Tradition 25g
                  55min - Tradition 25g + Mittelfruch 15g
                  70min - Gold 30g

                  Wyszło 27,5l 12,5BLG - zadane starterem FM31 (Bawarska dolina). To moje pierwsze spotkanie z drożdżami tej firmy - i jak narazie wszystko " na plus" - drożdże pomimo 5tygodni po terminie w litrowym starterze ruszyły po 48h. Byłem zdziwiony, gdy po 4dniach zajrzałem do pojemnika - piana zniknęła i fermentacja dobiegała ku końcowi , aczkolwiek 5BLG to troszkę za dużo. Piwo obecnie przelane na cichą (10.05) - w czasie przelewania degustacja również wypadła na duży "+".

                  Comment


                  • #84
                    #30

                    Degustacja #29 Amber AIPA:

                    W zapachu i smaku pięknie wyczuwalny aromat Mosaic. Niestety pomimo wysiłków nad prawidłowym przebiegiem fermentacji (po rozpoczęciu fermentacji przez 48h utrzymywałem temp. 22*C póżniej 18*C) piwo na tych drożdżach po raz kolejny mi się przgazowało. Dodatkowo poziom goryczki jest zbyt niski - albo moje kubki smakowe się poprzestawiały, albo chmiel zdążył utracić swoje cenne a-k. Jednak pomimo wad, za smak i aromat daje 4 z minusem

                    WASZE ZDROWIE

                    Comment


                    • #85
                      #32

                      #31 -ŻYTNIE - 16.07.2015r.

                      ZASYP:
                      Pizneński - 1,8 kg
                      Monachijski - 1,3 kg
                      Żytni - 2 kg
                      Pszeniczny - 0,4kg
                      Carramunich - 0,3 kg

                      chmiel Hellertau Gold - 50g
                      Mech irlandzki - 5g


                      Zacieranie:
                      - 44*C - 20min.
                      - 64*C - 40min.
                      - 74*C - 20min

                      Gotowanie:
                      Całość 75min
                      15min - Gold 30g
                      60min - Gold 20g + MECH

                      Po degustacji mogę powiedzieć, że jestem odrobinę zaskoczony - to moje pierwsze piwo żytnie i z początku myślałem, że ma infekcję - jednak po tym jak się uleżało jest całkiem przyjemne - gładkie podobne w smaku do chleba z delikatną goryczką w tle.

                      Comment


                      • #86
                        #33

                        #33 -PILZNER- 25.10.2015r.

                        ZASYP:
                        Pizneński - 5,0 kg
                        Monachijski - 1 kg
                        Carapils - 0,5 kg
                        Zakwaszający - 0,15 kg

                        chmiel SAAZ - 100g
                        chmiel Marynka - 40g
                        Mech irlandzki - 5g


                        Zacieranie:
                        - 64*C - 35min.
                        - 72*C - 30min

                        Gotowanie:
                        Całość 65min
                        10min - Marynka 40g
                        45min - SAAZ 30g
                        55min - SAAZ 30g
                        65min - SAAZ 40g

                        Wyszło 28l BLG 13,75. Całość zadana solidnym starterem z W 34/70. Jest to kolejna odsłona PILSA w moim wykonaniu - w dotychczasowych cały czas czegoś mi brakowało i nie mogę stworzyć swojego ideału - i będę nadal szukał!

                        Comment


                        • #87
                          #33

                          Warka #33 wczoraj (04.11) przelana na cichą - BLG 5 co mnie trochę niepokoi - liczyłem na maks 3. Jednak wstępna degustacja sugeruje, że to może być właśnie to !

                          Comment


                          • #88
                            #33

                            19.11 PILZNER rozlany do butelek BLG 3,5. Po 5 miesiącach leżakowania muszę przyznać, że jestem zawiedziony - spodziewałem się lepszej warki - dość mało treściwa, z zarysowanym ale nie uderzającym profilem chmielowym. Po dłuższej degustacji wyczuwalny lekki posmak asfaltowy? Nie jestem do końca pewny... Trzeba jednak szukać dalej WASZE

                            Comment


                            • #89
                              #34

                              #34 -ŻAGIEW- 23.11.2015r.

                              ZASYP:
                              Pizneński - 1,8 kg
                              Wędzony - 1,8 kg
                              Wiedeński - 1,4 kg
                              Carrared - 1,0 kg
                              Melanoidynowy - 0,3kg
                              Sybilla - 100g
                              Mech irlandzki - 5g


                              Zacieranie:
                              - 67*C - 40min.
                              - 72*C - 30min

                              Gotowanie:
                              Całość 65min
                              10min - Sybilla 50g
                              45min - Sybilla 25g + mech
                              55min - Sybilla 10g
                              65min - Sybilla 15g

                              Wyszło 27L BLG 13,78. Po ponad 4 tygodniach fermentacji (drożdże W34/70) zabutelkowane 19.12 BLG 5. Ponieważ to moje pierwsze użycie czerwonego słodu to wydaje mi się, że dałem go za dużo - piwo w zamyśle miało posiadać piękną czerwoną barwę a wyszło w kolorze jasnej miedzi. Jednak smak jest dla mnie świetny - dobrze zbalansowana goryczka z treściwością i wysuwający się na pierwszy plan smak wędzony - o taką warkę chodziło.

                              Comment


                              • #90
                                #35 -Ciemne- 24.04.2016r.

                                ZASYP:
                                Pizneński - 3,3 kg
                                Monachijski - 1,2 kg
                                Carramunich - 0,7kg
                                Pszeniczny - 0,5kg
                                Melanoidynowy - 0,3kg
                                Carraroma - 0,25kg
                                Jęczmień prażony - 0,2kg
                                Ksylitol - 0,4kg

                                chmiel Hellertau Tradittion - 50g
                                chmiel Marynka - 40g
                                Mech irlandzki - 5g


                                Zacieranie:
                                - 64*C - 45min.
                                - 74*C - 20min

                                Gotowanie:
                                Całość 65min
                                10min - Marynka 40g
                                45min - Hellertau 25g
                                50min - Ksylitol + mech
                                60min - Hellertau 25g

                                Wyszło 27,5l BLG 13,4. Zadane drożdżami S-23. Ma to być słabe, treściwe wręcz słodkawe piwo do grilla z wyczuwalną goryczką.

                                Comment

                                Working...
                                X