Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

u bnp

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • bnp
    replied
    bezstylowiec pt "

    Cześć Grzesiu


    5 kg Pilźnieński
    0,4 kg Słód Biscuit
    0,3 crystal 120 EBC

    30 g Marynka granulat
    20 g magnum szyszka

    Danstar Nottingham

    infuzja

    50C/10min
    64C/20min
    72C/40min
    80 filtracja

    gotowanie 60 min od początku z magnum

    wyszło cos koło 23l 14 blg

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    witbier

    Mocny Witek

    3 kg słód pilźnieński
    3 kg kaszy manny błyskawicznej
    0,5 kg owsa

    30 g Marynki granulat
    kolendra 25 g
    skórka z wielkiej pomarańczy

    1,5 ml termostabilnej do 120 stC a-amylazy, 1,5 ml b-amylazy
    gęstwa S-33


    kasza manna wsypana do ok 18l wody ze słodem i enzymami
    początek 40 st C
    50 sC/10min
    64stc/30 min
    72stC/30min + kompot z chmielu
    95 stC/5 min

    filtracja oraz wysładzanie wrzątkiem do objętości ok 30 l

    gotowanie 120 min

    po ostudzeniu wyszło ok 27 l brzeczki o 15 st blg

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    w zakładzie przetwórczym u bnp powstają też inne trunki

    wino różane

    2 kg płatków dzikiej róży
    5 kg glukozy
    BAYANUS G995
    22l wody


    miód sycony z brzeczki po przerobie wosku ( nie wiem jak to się nazywa)

    brzeczka podstawowa o blg 58 rozcieńczona do 32 blg
    powstały 3 miody

    1- 28 l brzeczki 32 blg + 20 g Marynki + łyżeczka przyprawy do piernika

    2- maliniak- 9 l brzeczki 32 blg + 1,5 kg malin

    3- wiśniak -9 l brzeczki 32 blg + 1,5 kg wiśni

    wszystko poszło na BAYANUS G995

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    Cream ale na danstarach po 7 dniach burzliwej i 3 dniach lagerowania w 5 st C zostało przefiltrowane przez ziemię okrzemkowa na filtrze świecowym i zostało zakegowane, sztucznie nasycone CO2

    W smaku super,
    zapach minimalny, zbożowy w tle mały drożdż ale nikłay
    smak - dawno nie pracowałem na Danstar Nottingham miło mnie zaskoczyły.
    piwko bardzo neutralne smakowo bardziej niż na us-05, smak bardzo zbożowy, lekko kwaskowy. Uczucie w ustach bardzo pełne i kremowe chyba dzięki kaszy mannej.
    Jedne z lepszych piwek jakie wyprodukowałem
    zabieram je na urlop do Zamościa

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
    @przemo70
    Gdzie zdobyłeś otręby jęczmienne ?
    Od wogosza ze słodowni.

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    mam 10 wolnych kegów a pić się chce


    piwo warzone

    cream ale

    skład

    2,0 kg słód pilźnieński
    2 kg kaszy jęczmiennej drobnej
    0,05 kg caraaroma 350 EBC
    30 g Marynki granulat
    1,5 ml termostabilnej do 120 stC a-amylazy, 1,5 ml b-amylazy

    s-33


    kasza wsypana do ok 15l wody ze słodem i enzymami
    początek 50 st C
    64stc/30 min
    72stC/30min + kompot z chmielu
    85 stC/5 min
    95stC/5 min
    filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 20 l

    gotowanie brzeczki ok 1,5 h
    po ostudzeniu wyszło ok 18 l brzeczki o 15 st blg

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Ja rozgotowałam ryż, nie dodawałam amylazy Z filtracją nie miałam żadnego problemu, zasyp 20%.

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    Ja nigdy nie miałem problemu z filtracją przy american lagerach
    ostatnio dałem 50 % zasypu ryżu i było git, filtracja 50 l trwała z wysładzaniem ok 30 min
    Oczywiście ryż gotowany z a-amylazą.
    Niesamowite wrażenie daje 1 raz zatarty tak ryż.
    Cała skrobia jest zatarta do rozpuszczonych dekstryn a z ryżu zostaje białkowy szkielet który w dotyku przypomina papier.

    Makaronie przerobiłem już prawie wszystkie niesłodowane dodatki i stwierdzam, że ryż mi nie podchodzi. Lepiej mi smakują piwka na niesłodowanym jęczmieniu lub pszenicy a najlepiej pod postacią kaszy.

    @przemo70
    Gdzie zdobyłeś otręby jęczmienne ?

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
    A jak długo gotowałeś - aż do uzyskania papki?
    Gotowałem pod ciśnieniem, później użyłem blendera i zrobiłęm papkę.

    Leave a comment:


  • przemo70
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    Chciałbym kiedyś uwarzyć piwo z większą ilością ryżu, ale chyba bez enzymów się nie obędzie, bo miałem raz kompletnie zatrzymaną filtrację po dodaniu 20% gotowanego i zmielonego ryżu (następnym razem użyję płatków). Zatrzeć się zatarło, ale nie dałem rady przeprowadzić filtracji.
    Myślę, że rozwiązaniem mogło by być dodanie odpowiedniej ilości samej łuski jęczmiennej. Tak zrobiłem przy zasypie 100% pszenicy i było ok, z ryżem też powinna sobie poradzić

    Leave a comment:


  • Marusia
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    Chciałbym kiedyś uwarzyć piwo z większą ilością ryżu, ale chyba bez enzymów się nie obędzie, bo miałem raz kompletnie zatrzymaną filtrację po dodaniu 20% gotowanego i zmielonego ryżu (następnym razem użyję płatków). Zatrzeć się zatarło, ale nie dałem rady przeprowadzić filtracji.
    A jak długo gotowałeś - aż do uzyskania papki?
    Last edited by Marusia; 10-07-2011, 20:47.

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
    Makaronie, jednak w niektórych przypadkach BJCP precyzuje, oczywiście w widełkach zasyp surowców niesłodowanych
    np



    50 % surowców niesłodowanych


    do 40 % surowców niesłodowanych



    do 30 % surowców niesłodowanych


    do 40 % niesłodowanych dodatków


    do 25 % niesłodowanych surowców


    Tak jak widzisz w niektórych przypadkach BJCP precyzuje ilość jak i skład surowców niesłodowanych.

    może być ?
    No ja wiem, ze BJCP podaje, ale to ma być sugestia. Możesz użyć nawet 100% jęczmienia czy pszenicy niesłodowanej, użyć enzymów pod warunkiem, ze uzyskasz dany profil smaku do danego stylu.

    Co do Cream Ale. Co prawda nie piłem przemysłowej wersji, bo chyba w Europie nie jest specjalne dostępne, ale uwarzyłem kilka całkiem udanych warek Cream Ale (ale skromny jestem ) no i z mojego doświadczenia sugeruję, że by uzyskać to co jest napisane w opisie smaku i zapachu dobrze byłoby użyć ryżu (strasznie trudna filtracja!), albo mieszkanki kukurydza 5% i 15% ryżu. Dlatego, że sama kukurydza wprowadza specyficzne smaki (podobne do DMS).
    Wyobrażam sobie, że kasze jęczmienne, pszenne itd wprowadzą posmaki surowego zboża, nie twierdzę że piwo będzie niesmaczne, ale akurat w tym style nadrzędnym celem jest uniknięcie jakichkolwiek smaków!
    Chciałbym kiedyś uwarzyć piwo z większą ilością ryżu, ale chyba bez enzymów się nie obędzie, bo miałem raz kompletnie zatrzymaną filtrację po dodaniu 20% gotowanego i zmielonego ryżu (następnym razem użyję płatków). Zatrzeć się zatarło, ale nie dałem rady przeprowadzić filtracji.

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    Makaronie, jednak w niektórych przypadkach BJCP precyzuje, oczywiście w widełkach zasyp surowców niesłodowanych
    np



    50 % surowców niesłodowanych


    do 40 % surowców niesłodowanych



    do 30 % surowców niesłodowanych


    do 40 % niesłodowanych dodatków


    do 25 % niesłodowanych surowców


    Tak jak widzisz w niektórych przypadkach BJCP precyzuje ilość jak i skład surowców niesłodowanych.

    może być ?

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi
    BJPC chyba nie zabrania stosowania innych dodatków niesłodowanych np pszenica czy kukurydza.
    Kasza manna to kasza z pszenicy o jednakowym uziarnieniu, mi pasuje bo nie mam problemu z zaklejaniem młóta jak to ma miejsce z płatkami.
    Jeżeli BJPC dopuszcza 20 % cukru to i 40 % zasypu kukurydzy, ryżu, pszenicy też dopuści. Jak Czytałem receptury na piwo.org o cream ale to dodatki niesłodowane były różne i w różnych ilościach .
    Tak więc nie róbmy z igły widły, bo ludzie robią piwo z dodatkiem maku o coli

    co do sterylności fermentatora to pisałem że jest ok bo posiew nic nie wykazał.


    wracając do zdziwień to powstrzymajmy się z stwierdzeniami aż do wypicia takiego piwa.
    Np Kopyr nie lubi domowego filtrowanego piwa chociaż nigdy go nie pił

    BJCP jest tylko wyznacznikiem jak piwo ma smakować i nie chodzi tutaj o % dodatków niesłodowanych w opisie. Po prostu moim zdaniem dodatek 40% pszenicy nada inny profil smakowy niż 20% ryży czy kukurydzy (ta ponoć jest częściej używana)

    Co do fermentora, to nie zrobisz posiewu całego fermentora wraz z małymi ryskami i zakamarkami, a tam może zło siedzieć .

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    tutaj


    \sprawdzony i godny polecenia sprzedawca

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎