bezstylowiec pt "
Cześć Grzesiu
5 kg Pilźnieński
0,4 kg Słód Biscuit
0,3 crystal 120 EBC
30 g Marynka granulat
20 g magnum szyszka
Danstar Nottingham
infuzja
50C/10min
64C/20min
72C/40min
80 filtracja
gotowanie 60 min od początku z magnum
wyszło cos koło 23l 14 blg
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
u bnp
Collapse
X
-
witbier
Mocny Witek
3 kg słód pilźnieński
3 kg kaszy manny błyskawicznej
0,5 kg owsa
30 g Marynki granulat
kolendra 25 g
skórka z wielkiej pomarańczy
1,5 ml termostabilnej do 120 stC a-amylazy, 1,5 ml b-amylazy
gęstwa S-33
kasza manna wsypana do ok 18l wody ze słodem i enzymami
początek 40 st C
50 sC/10min
64stc/30 min
72stC/30min + kompot z chmielu
95 stC/5 min
filtracja oraz wysładzanie wrzątkiem do objętości ok 30 l
gotowanie 120 min
po ostudzeniu wyszło ok 27 l brzeczki o 15 st blg
Leave a comment:
-
-
w zakładzie przetwórczym u bnp powstają też inne trunki
wino różane
2 kg płatków dzikiej róży
5 kg glukozy
BAYANUS G995
22l wody
miód sycony z brzeczki po przerobie wosku ( nie wiem jak to się nazywa)
brzeczka podstawowa o blg 58 rozcieńczona do 32 blg
powstały 3 miody
1- 28 l brzeczki 32 blg + 20 g Marynki + łyżeczka przyprawy do piernika
2- maliniak- 9 l brzeczki 32 blg + 1,5 kg malin
3- wiśniak -9 l brzeczki 32 blg + 1,5 kg wiśni
wszystko poszło na BAYANUS G995
Leave a comment:
-
-
Cream ale na danstarach po 7 dniach burzliwej i 3 dniach lagerowania w 5 st C zostało przefiltrowane przez ziemię okrzemkowa na filtrze świecowym i zostało zakegowane, sztucznie nasycone CO2
W smaku super,
zapach minimalny, zbożowy w tle mały drożdż ale nikłay
smak - dawno nie pracowałem na Danstar Nottingham miło mnie zaskoczyły.
piwko bardzo neutralne smakowo bardziej niż na us-05, smak bardzo zbożowy, lekko kwaskowy. Uczucie w ustach bardzo pełne i kremowe chyba dzięki kaszy mannej.
Jedne z lepszych piwek jakie wyprodukowałem
zabieram je na urlop do Zamościa
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedzi@przemo70
Gdzie zdobyłeś otręby jęczmienne ?
Leave a comment:
-
-
mam 10 wolnych kegów a pić się chce
piwo warzone
cream ale
skład
2,0 kg słód pilźnieński
2 kg kaszy jęczmiennej drobnej
0,05 kg caraaroma 350 EBC
30 g Marynki granulat
1,5 ml termostabilnej do 120 stC a-amylazy, 1,5 ml b-amylazy
s-33
kasza wsypana do ok 15l wody ze słodem i enzymami
początek 50 st C
64stc/30 min
72stC/30min + kompot z chmielu
85 stC/5 min
95stC/5 min
filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 20 l
gotowanie brzeczki ok 1,5 h
po ostudzeniu wyszło ok 18 l brzeczki o 15 st blg
Leave a comment:
-
-
Ja rozgotowałam ryż, nie dodawałam amylazy Z filtracją nie miałam żadnego problemu, zasyp 20%.
Leave a comment:
-
-
Ja nigdy nie miałem problemu z filtracją przy american lagerach
ostatnio dałem 50 % zasypu ryżu i było git, filtracja 50 l trwała z wysładzaniem ok 30 min
Oczywiście ryż gotowany z a-amylazą.
Niesamowite wrażenie daje 1 raz zatarty tak ryż.
Cała skrobia jest zatarta do rozpuszczonych dekstryn a z ryżu zostaje białkowy szkielet który w dotyku przypomina papier.
Makaronie przerobiłem już prawie wszystkie niesłodowane dodatki i stwierdzam, że ryż mi nie podchodzi. Lepiej mi smakują piwka na niesłodowanym jęczmieniu lub pszenicy a najlepiej pod postacią kaszy.
@przemo70
Gdzie zdobyłeś otręby jęczmienne ?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziA jak długo gotowałeś - aż do uzyskania papki?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziChciałbym kiedyś uwarzyć piwo z większą ilością ryżu, ale chyba bez enzymów się nie obędzie, bo miałem raz kompletnie zatrzymaną filtrację po dodaniu 20% gotowanego i zmielonego ryżu (następnym razem użyję płatków). Zatrzeć się zatarło, ale nie dałem rady przeprowadzić filtracji.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedziChciałbym kiedyś uwarzyć piwo z większą ilością ryżu, ale chyba bez enzymów się nie obędzie, bo miałem raz kompletnie zatrzymaną filtrację po dodaniu 20% gotowanego i zmielonego ryżu (następnym razem użyję płatków). Zatrzeć się zatarło, ale nie dałem rady przeprowadzić filtracji.Last edited by Marusia; 10-07-2011, 20:47.
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedziMakaronie, jednak w niektórych przypadkach BJCP precyzuje, oczywiście w widełkach zasyp surowców niesłodowanych
np
50 % surowców niesłodowanych
do 40 % surowców niesłodowanych
do 30 % surowców niesłodowanych
do 40 % niesłodowanych dodatków
do 25 % niesłodowanych surowców
Tak jak widzisz w niektórych przypadkach BJCP precyzuje ilość jak i skład surowców niesłodowanych.
może być ?
Co do Cream Ale. Co prawda nie piłem przemysłowej wersji, bo chyba w Europie nie jest specjalne dostępne, ale uwarzyłem kilka całkiem udanych warek Cream Ale (ale skromny jestem ) no i z mojego doświadczenia sugeruję, że by uzyskać to co jest napisane w opisie smaku i zapachu dobrze byłoby użyć ryżu (strasznie trudna filtracja!), albo mieszkanki kukurydza 5% i 15% ryżu. Dlatego, że sama kukurydza wprowadza specyficzne smaki (podobne do DMS).
Wyobrażam sobie, że kasze jęczmienne, pszenne itd wprowadzą posmaki surowego zboża, nie twierdzę że piwo będzie niesmaczne, ale akurat w tym style nadrzędnym celem jest uniknięcie jakichkolwiek smaków!
Chciałbym kiedyś uwarzyć piwo z większą ilością ryżu, ale chyba bez enzymów się nie obędzie, bo miałem raz kompletnie zatrzymaną filtrację po dodaniu 20% gotowanego i zmielonego ryżu (następnym razem użyję płatków). Zatrzeć się zatarło, ale nie dałem rady przeprowadzić filtracji.
Leave a comment:
-
-
Makaronie, jednak w niektórych przypadkach BJCP precyzuje, oczywiście w widełkach zasyp surowców niesłodowanych
np
50 % surowców niesłodowanych
do 40 % surowców niesłodowanych
do 30 % surowców niesłodowanych
do 40 % niesłodowanych dodatków
do 25 % niesłodowanych surowców
Tak jak widzisz w niektórych przypadkach BJCP precyzuje ilość jak i skład surowców niesłodowanych.
może być ?
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bnp Wyświetlenie odpowiedziBJPC chyba nie zabrania stosowania innych dodatków niesłodowanych np pszenica czy kukurydza.
Kasza manna to kasza z pszenicy o jednakowym uziarnieniu, mi pasuje bo nie mam problemu z zaklejaniem młóta jak to ma miejsce z płatkami.
Jeżeli BJPC dopuszcza 20 % cukru to i 40 % zasypu kukurydzy, ryżu, pszenicy też dopuści. Jak Czytałem receptury na piwo.org o cream ale to dodatki niesłodowane były różne i w różnych ilościach .
Tak więc nie róbmy z igły widły, bo ludzie robią piwo z dodatkiem maku o coli
co do sterylności fermentatora to pisałem że jest ok bo posiew nic nie wykazał.
wracając do zdziwień to powstrzymajmy się z stwierdzeniami aż do wypicia takiego piwa.
Np Kopyr nie lubi domowego filtrowanego piwa chociaż nigdy go nie pił
BJCP jest tylko wyznacznikiem jak piwo ma smakować i nie chodzi tutaj o % dodatków niesłodowanych w opisie. Po prostu moim zdaniem dodatek 40% pszenicy nada inny profil smakowy niż 20% ryży czy kukurydzy (ta ponoć jest częściej używana)
Co do fermentora, to nie zrobisz posiewu całego fermentora wraz z małymi ryskami i zakamarkami, a tam może zło siedzieć .
Leave a comment:
-
Leave a comment: