Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

u bnp

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • e-prezes
    replied
    Trochę mi brakuje tych Twoim enzymowych piwek, ale RISy i portery 30 blg są dużo smaczniejsze

    Leave a comment:


  • wittorio998
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Zapominasz o naturalnie występującej mikroflorze. Może u ciebie taka nie występuje. U mnie pleśń sobie rośnie gdzie popadnie.
    UPS! Może to już jest mikrofauna ? U nas w biurze, w szklankach wyrosła kiedyś cywilizacja.

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Zapominasz o naturalnie występującej mikroflorze. Może u ciebie taka nie występuje. U mnie pleśń sobie rośnie gdzie popadnie.

    Leave a comment:


  • wittorio998
    replied
    Ja tam się nie znam ;-) ale na sto warek i dziewięć lat nigdy nie stosowałem żadnych środków chemicznych do czyszczenia lub odkażania. Pilnuję tylko jednej sprawy: wszystko od razu myję i składuję PO WYSUSZENIU !!! Może ten kierunek ?

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Możesz spróbować innych środków dezynfekujących takich jak jodofor, starsan, kwas nadoctowy itp.

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Ja bym wyeliminował to co może to powodować. Czyli nowe plastki, rurki, kraniki i rezygnacja z podchlorynu.

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    woda jest ok
    apteka nie pochodzi od podchlorynu sodu bo miałem wo wcześniej przy dezynfekcji OXY
    robiłem także sobie posiewy na płytkach petriego i wychodziło jakieś gówno obok drożdży.
    Po domestosie jest lepiej i tak naprawdę pogodziłem się z tymi infekcjami a dokładniej z tą jedną - apteką.
    Wężyki i wszystko moczy się w domestosie.
    Śmiesznie bo ta apteka powstaje w jakieś 2 godziny od zafermentowania. I jeden niuch mi wystarczy by stwierdzić czy piwko pójdzie w kanał czy do kega.

    Leave a comment:


  • Makaron
    replied
    Używanie chlorowych wybielaczy jako środka czyszczącego/dezynfekującego może powodować obecność chlorofenoli w piwie, podobnie używanie mocno chlorowanej wody kranowej.
    Problem w tym, że znacząco wpływają na piwo negatywnie już w bardzo małych ilościach (są bardzo łatwo wyczuwalne). Wystarczy koncentracja 2ppm by zniszczyć piwo.
    No i najważniejsze chlorofenole pachną jak apteka.
    Last edited by Makaron; 15-09-2012, 07:36.

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    Używanie domestosa jest zbędne, wystarczy soda.
    Moze po domestosie masz te apteki? Chociaz nie wiem jak było by to możliwe...

    Przynam się, że u mnie po pierwszej warce i wdrożeniu naoh od 2,5 roku nic się nie dzieje, fermentatory te same, jak i kolejne dokupione, ale żadnego nie wyrzucilem. Pirosiarczym jest dobry, ale jako inhalator podczas kataru..

    Może najpierw wymień wężyki na nowe, np.silikonowe, bo może one zanieczyszczają brzeczkę. Poza tym płucz je roztworze sody, albo i gotuj jesli będą silikonowe.

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    Dzięki za porady ale chemii mam pod dostatkiem w laboratorium
    Stosuję wodorotlenek sodu cz.d.a. później jeszcze domestos .
    Od kilku lat męczą mnie apteki 1/3 warek to apteka której nie znoszę. Wodorotlenek i domestos nie pomaga. Nie wiem w czym tkwi problem. Jak się wk.. to wymienię fermetatory na nowe

    Leave a comment:


  • Robert13
    replied
    25% strat to bardzo dużo, o wiele za dużo.
    Bez sody kaustycznej sie nie obędzie, polecam 'spec do rur' który jest czystą sodą, w odróżnieniu od kreta, który zawiera jej tylko 30%.
    Opakowanie wygląda tak:
    Nasza firma znajduje się w Białymstoku. Sas to producent zniczy, hurtownia wkładów do zniczy, producent Super Spec udrożnienie rur. Serdecznie zapraszamy do współpracy.


    Powinien być dostępny w najbliższym zwykłym sklepie, ale jest też w internetowych.

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    sezon 2012 rozpoczęty
    na razie mój nowy kociołek czeka na sterownik i nową grzałkę ale nie mogłem się doczekac i przerobiłem go na gaz prop-but

    jak na razie uwarzyłem 4 warki w tym sezonie w tym jedna apteka

    wszystko jeszcze fermentuje ale pozwoliłem sobie na szybkiego kristall witbiera

    2,5 kg słodu pilźnieńskiego
    2kg pszenicy
    0,5 kg owsa
    skórki z 1 pomarańczy i połowy cytryny
    30 g lubelskiego
    20 g nietłuczonej kolendry
    zacieranie 30/30 64/72 stC
    warzenie 40 min

    po 10 dniach od uwarzenia prezentuje się tak jak na foto
    smakuje ok trochę za mało cytrusów bo za długo gotowałem skórki.
    Owies w witku jakoś mi średnio pasuje. daje pewna oleistość i treściwość nie do końca pasującą do tego stylu
    Attached Files

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    L3
    lager


    2,5 kg słód pilźnieński
    0,5 Słód Cara 20 EBC
    1,5kg kaszy jęczmiennej drobnej

    35 g Marynki granulat
    30 g magnum szyszka ( jako aromat)
    1 ml a-amylazy, 1 ml b-amylazy

    s-23 gęstwa


    kasza wsypana do ok 15l wody ze słodem i enzymami
    początek 64 st C
    64stc/30 min
    72stC/30min + kompot z chmielu
    95stC/5 min
    filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 29 l

    gotowanie brzeczki ok 1 h na ostatnie 5 min magnum
    po ostudzeniu wyszło ok 25 l brzeczki o 12 st blg


    L4
    lager


    2,5 kg słód pilźnieński
    0,25 Słód Cara 20 EBC
    0,25 Amber
    2 kg jęczmienia przepuszczonego przez gniotownik

    35 g Marynki granulat

    1 ml a-amylazy, 1 ml b-amylazy

    s-23 gęstwa

    jęczmień wsypany do ok 15l wody ze słodem i enzymami
    początek 64 st C
    64stc/30 min
    72stC/40min + kompot z chmielu
    95stC/5 min
    filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 29 l

    gotowanie brzeczki ok 1 h
    po ostudzeniu wyszło ok 25 l brzeczki o 12 st blg

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    kolejna warka tym razem w stylu American Wheat
    Do pszenicy przymierzałem się już jakiś czas, jednak typowy weizen jakoś mnie nie zachwyca, trzeba spić szybko bo zaraz się starzeje ...
    Wybór padł na amerykańskie pszeniczne, które według BJPC zapowiada się dosyć ciekawie.
    Trochę miałem obawy gdyż większość piw ze słodem pszenicznym łapało infekcje ale teraz już jestem pewien że te problemy wynikają z bakterii zalegających w porach fermentatora.
    Dezynfekcja domestosem (nie zapeszając) przyniosła pozytywne skutki.

    AP

    Amerykańska pszenica

    3,5kg słód pszeniczny
    0,5 Słód Cara 20 EBC
    1kg pszenicy

    0,5 kg otrąb jęczmiennych

    30 g Marynki granulat

    1 ml a-amylazy, 1 ml b-amylazy

    us-05

    zasyp wsypany do ok 15l wody z enzymami
    początek 64 st C
    64stc/35 min
    72stC/30min + kompot z chmielu
    95 stC + otręby jęczmienne wygotowane by pozbyć się taniny.
    95stC/5 min
    filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 29 l

    gotowanie brzeczki ok 1,5 h
    po ostudzeniu wyszło ok 25 l brzeczki o 12,5 st blg

    Co ciekawe dzięki otrębom jęczmiennym oraz temperaturze filtracji 95 stC filtracja ok 29l brzeczki z wysładzaniem trwała ok 20 min
    Bałem się podejścia do tego stylu ale zapowiada się ciekawie
    Może trochę przekombinowałem bo to 1,5 h gotowanie brzeczkę trochę przykarmelizowało.
    zobaczymy za miesiąc

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    Po takiej kąpieli schodzą same bez żadnych problemów. Ty wyciągasz butelkę, płuczesz ją i możesz śmiało nalewać w nią piwo.



    L2
    lager

    2,5 kg słód pilźnieński
    0,5 Słód Cara 20 EBC
    1,5kg kaszy jęczmiennej drobnej

    35 g Marynki granulat
    30 g magnum szyszka ( jako aromat)
    1 ml a-amylazy, 1 ml b-amylazy

    s-23 gęstwa


    kasza wsypana do ok 15l wody ze słodem i enzymami
    początek 64 st C
    64stc/30 min
    72stC/30min + kompot z chmielu
    95stC/5 min
    filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 29 l

    gotowanie brzeczki ok 1 h na ostatnie 5 min magnum
    po ostudzeniu wyszło ok 25 l brzeczki o 12 st blg

    końcowe 4 blg
    poszło w butelki z 180 g sacharozy

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎