Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

u bnp

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • bnp
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
    To mieszadło jakim silnikiem wprawiasz w ruch?

    p.s. A i napisz który etap realizujesz w pralce
    mieszadło to silnik od wycieraczek ze szrotu
    ponawiercane, dla chłodzenia dodany wentylator od kompa
    spisuje się rewelacyjnie

    o pralce też myślałem ale takiej wirnikowej z KO ale jak na razie kociołek wystarcza \
    pozdr

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    To mieszadło jakim silnikiem wprawiasz w ruch?

    p.s. A i napisz który etap realizujesz w pralce

    Leave a comment:


  • bnp
    replied
    drugie cream ale z kaszą jęczmienna drobną

    Piwo zrobione metodą bez warzenia.


    skład

    2 kg słód pilźnieński
    2 kg kaszy jęczmiennej drobnej
    25 g Marynki granulat
    1,5 ml termostabilnej do 120 stC a-amylazy
    us-05 gęstwa

    zacieranie

    kasza jęczmienna wsypana do ok 15l wrzątku z a-amylazą oraz z chmielem
    całość gotowane aż do upłynnienia całej skrobi do dekstryn ok 15 min

    Do upłynnionej ostudzonej kaszy dodany słód a następnie zacieranie

    początek 50 st C
    64stc/20 min
    72stC/30min
    85 stC/5 min
    100 stC/5 min
    filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 22 l
    po ostudzeniu wyszło ok 22 l brzeczki o 12 st blg
    Attached Files

    Leave a comment:


  • bnp
    started a topic u bnp

    u bnp

    na początek
    2 razy cream ale różniące się surowcem niesłodowanym
    inne parametry jak temp zacierania i czasy są identyczne
    Powtarzalność jest niezła bo zacieranie ze sterownikiem

    Piwo zrobione metodą bez warzenia.


    skład

    2 kg słód pilźnieński
    2 kg kaszy manny
    25 g Marynki granulat
    1,5 ml termostabilnej do 120 stC a-amylazy
    us-05 gęstwa

    zacieranie

    kasza manna wsypana do ok 15l wrzątku z a-amylazą oraz z chmielem
    całość gotowane az do upłynnienia całej skrobi do dekstryn ok 15 min

    Do upłynnionej ostudzonej kaszy dodany słód a następnie zacieranie

    początek 50 st C
    64stc/20 min
    72stC/30min
    85 stC/5 min
    100 stC/5 min
    filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 20 l
    po ostudzeniu wyszło ok 20 l brzeczki o 13 st blg

    drugie piwko się robi
    Attached Files
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎