Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
u bnp
Collapse
X
-
Trochę mi brakuje tych Twoim enzymowych piwek, ale RISy i portery 30 blg są dużo smaczniejsze
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziZapominasz o naturalnie występującej mikroflorze. Może u ciebie taka nie występuje. U mnie pleśń sobie rośnie gdzie popadnie.
Leave a comment:
-
-
Zapominasz o naturalnie występującej mikroflorze. Może u ciebie taka nie występuje. U mnie pleśń sobie rośnie gdzie popadnie.
Leave a comment:
-
-
Ja tam się nie znam ;-) ale na sto warek i dziewięć lat nigdy nie stosowałem żadnych środków chemicznych do czyszczenia lub odkażania. Pilnuję tylko jednej sprawy: wszystko od razu myję i składuję PO WYSUSZENIU !!! Może ten kierunek ?
Leave a comment:
-
-
Możesz spróbować innych środków dezynfekujących takich jak jodofor, starsan, kwas nadoctowy itp.
Leave a comment:
-
-
Ja bym wyeliminował to co może to powodować. Czyli nowe plastki, rurki, kraniki i rezygnacja z podchlorynu.
Leave a comment:
-
-
woda jest ok
apteka nie pochodzi od podchlorynu sodu bo miałem wo wcześniej przy dezynfekcji OXY
robiłem także sobie posiewy na płytkach petriego i wychodziło jakieś gówno obok drożdży.
Po domestosie jest lepiej i tak naprawdę pogodziłem się z tymi infekcjami a dokładniej z tą jedną - apteką.
Wężyki i wszystko moczy się w domestosie.
Śmiesznie bo ta apteka powstaje w jakieś 2 godziny od zafermentowania. I jeden niuch mi wystarczy by stwierdzić czy piwko pójdzie w kanał czy do kega.
Leave a comment:
-
-
Używanie chlorowych wybielaczy jako środka czyszczącego/dezynfekującego może powodować obecność chlorofenoli w piwie, podobnie używanie mocno chlorowanej wody kranowej.
Problem w tym, że znacząco wpływają na piwo negatywnie już w bardzo małych ilościach (są bardzo łatwo wyczuwalne). Wystarczy koncentracja 2ppm by zniszczyć piwo.
No i najważniejsze chlorofenole pachną jak apteka.Last edited by Makaron; 15-09-2012, 07:36.
Leave a comment:
-
-
Używanie domestosa jest zbędne, wystarczy soda.
Moze po domestosie masz te apteki? Chociaz nie wiem jak było by to możliwe...
Przynam się, że u mnie po pierwszej warce i wdrożeniu naoh od 2,5 roku nic się nie dzieje, fermentatory te same, jak i kolejne dokupione, ale żadnego nie wyrzucilem. Pirosiarczym jest dobry, ale jako inhalator podczas kataru..
Może najpierw wymień wężyki na nowe, np.silikonowe, bo może one zanieczyszczają brzeczkę. Poza tym płucz je roztworze sody, albo i gotuj jesli będą silikonowe.
Leave a comment:
-
-
Dzięki za porady ale chemii mam pod dostatkiem w laboratorium
Stosuję wodorotlenek sodu cz.d.a. później jeszcze domestos .
Od kilku lat męczą mnie apteki 1/3 warek to apteka której nie znoszę. Wodorotlenek i domestos nie pomaga. Nie wiem w czym tkwi problem. Jak się wk.. to wymienię fermetatory na nowe
Leave a comment:
-
-
25% strat to bardzo dużo, o wiele za dużo.
Bez sody kaustycznej sie nie obędzie, polecam 'spec do rur' który jest czystą sodą, w odróżnieniu od kreta, który zawiera jej tylko 30%.
Opakowanie wygląda tak:
Nasza firma znajduje się w Białymstoku. Sas to producent zniczy, hurtownia wkładów do zniczy, producent Super Spec udrożnienie rur. Serdecznie zapraszamy do współpracy.
Powinien być dostępny w najbliższym zwykłym sklepie, ale jest też w internetowych.
Leave a comment:
-
-
sezon 2012 rozpoczęty
na razie mój nowy kociołek czeka na sterownik i nową grzałkę ale nie mogłem się doczekac i przerobiłem go na gaz prop-but
jak na razie uwarzyłem 4 warki w tym sezonie w tym jedna apteka
wszystko jeszcze fermentuje ale pozwoliłem sobie na szybkiego kristall witbiera
2,5 kg słodu pilźnieńskiego
2kg pszenicy
0,5 kg owsa
skórki z 1 pomarańczy i połowy cytryny
30 g lubelskiego
20 g nietłuczonej kolendry
zacieranie 30/30 64/72 stC
warzenie 40 min
po 10 dniach od uwarzenia prezentuje się tak jak na foto
smakuje ok trochę za mało cytrusów bo za długo gotowałem skórki.
Owies w witku jakoś mi średnio pasuje. daje pewna oleistość i treściwość nie do końca pasującą do tego stylu
Leave a comment:
-
-
L3
lager
2,5 kg słód pilźnieński
0,5 Słód Cara 20 EBC
1,5kg kaszy jęczmiennej drobnej
35 g Marynki granulat
30 g magnum szyszka ( jako aromat)
1 ml a-amylazy, 1 ml b-amylazy
s-23 gęstwa
kasza wsypana do ok 15l wody ze słodem i enzymami
początek 64 st C
64stc/30 min
72stC/30min + kompot z chmielu
95stC/5 min
filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 29 l
gotowanie brzeczki ok 1 h na ostatnie 5 min magnum
po ostudzeniu wyszło ok 25 l brzeczki o 12 st blg
L4
lager
2,5 kg słód pilźnieński
0,25 Słód Cara 20 EBC
0,25 Amber
2 kg jęczmienia przepuszczonego przez gniotownik
35 g Marynki granulat
1 ml a-amylazy, 1 ml b-amylazy
s-23 gęstwa
jęczmień wsypany do ok 15l wody ze słodem i enzymami
początek 64 st C
64stc/30 min
72stC/40min + kompot z chmielu
95stC/5 min
filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 29 l
gotowanie brzeczki ok 1 h
po ostudzeniu wyszło ok 25 l brzeczki o 12 st blg
Leave a comment:
-
-
kolejna warka tym razem w stylu American Wheat
Do pszenicy przymierzałem się już jakiś czas, jednak typowy weizen jakoś mnie nie zachwyca, trzeba spić szybko bo zaraz się starzeje ...
Wybór padł na amerykańskie pszeniczne, które według BJPC zapowiada się dosyć ciekawie.
Trochę miałem obawy gdyż większość piw ze słodem pszenicznym łapało infekcje ale teraz już jestem pewien że te problemy wynikają z bakterii zalegających w porach fermentatora.
Dezynfekcja domestosem (nie zapeszając) przyniosła pozytywne skutki.
AP
Amerykańska pszenica
3,5kg słód pszeniczny
0,5 Słód Cara 20 EBC
1kg pszenicy
0,5 kg otrąb jęczmiennych
30 g Marynki granulat
1 ml a-amylazy, 1 ml b-amylazy
us-05
zasyp wsypany do ok 15l wody z enzymami
początek 64 st C
64stc/35 min
72stC/30min + kompot z chmielu
95 stC + otręby jęczmienne wygotowane by pozbyć się taniny.
95stC/5 min
filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 29 l
gotowanie brzeczki ok 1,5 h
po ostudzeniu wyszło ok 25 l brzeczki o 12,5 st blg
Co ciekawe dzięki otrębom jęczmiennym oraz temperaturze filtracji 95 stC filtracja ok 29l brzeczki z wysładzaniem trwała ok 20 min
Bałem się podejścia do tego stylu ale zapowiada się ciekawie
Może trochę przekombinowałem bo to 1,5 h gotowanie brzeczkę trochę przykarmelizowało.
zobaczymy za miesiąc
Leave a comment:
-
-
Po takiej kąpieli schodzą same bez żadnych problemów. Ty wyciągasz butelkę, płuczesz ją i możesz śmiało nalewać w nią piwo.
L2
lager
2,5 kg słód pilźnieński
0,5 Słód Cara 20 EBC
1,5kg kaszy jęczmiennej drobnej
35 g Marynki granulat
30 g magnum szyszka ( jako aromat)
1 ml a-amylazy, 1 ml b-amylazy
s-23 gęstwa
kasza wsypana do ok 15l wody ze słodem i enzymami
początek 64 st C
64stc/30 min
72stC/30min + kompot z chmielu
95stC/5 min
filtracja oraz wysładzanie do objętości ok 29 l
gotowanie brzeczki ok 1 h na ostatnie 5 min magnum
po ostudzeniu wyszło ok 25 l brzeczki o 12 st blg
końcowe 4 blg
poszło w butelki z 180 g sacharozy
Leave a comment:
-
Leave a comment: