Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Senior
    • 10-2007
    • 338

    cienkusz

    Cześć.

    Po południu cienkusza podbiłem do 7,5 blg dwoma słoiczkami miodu gryczanego (pseudo miodu) oraz niechmielony 15 g tradition. Na ostatnie 15 min chmielenia poszła laska wanilii oraz 100 g startego świeżego imbiru.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • bielok
      Senior
      • 10-2007
      • 338

      Warka #103

      Cześć.

      Cienkusz zasilony dwoma butelkami syropu cytrynowego, do dubla dodany 1 kg cukru karmelizowanego.
      anioły śmierdzą potem
      żrą kiełbasę
      mają w dupie żywych

      Comment

      • leona
        PremiumUżytkownik
        • 07-2009
        • 5853

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
        Cześć.

        Po południu cienkusza podbiłem do 7,5 blg dwoma słoiczkami miodu gryczanego (pseudo miodu) (...)
        Z ciekawości - co to jest pseudo miód?

        Comment

        • bielok
          Senior
          • 10-2007
          • 338

          Cześć
          Oczywiście zaspokoję twoją ciekawość - dla podbicia blg i odrobinki aromatu gryki.
          anioły śmierdzą potem
          żrą kiełbasę
          mają w dupie żywych

          Comment

          • leona
            PremiumUżytkownik
            • 07-2009
            • 5853

            To rozumiem. Chodziło mi o samo sformułowanie "pseudo miód". Nie spotkałem się dotąd ze sztucznym miodem gryczanym

            Comment

            • bielok
              Senior
              • 10-2007
              • 338

              Cześć

              Jakoś nie wierzę że prawdziwy miód gryczany może być sprzedawany w takiej cenie. Wiec ustalamy że to tylko moje podejrzenie
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • bielok
                Senior
                • 10-2007
                • 338

                warka #104 Lager

                Cześć.
                Piwo warzone dokładnie tydzień temu zapomniałem zamieści zapisków.
                w ten sam dzień warka #102 zlana na cichą, a g estwa trafiłą do #104

                #104 Lager

                zasyp:
                9000 g - pilzneński
                1000 g - czerwony strzegom

                zacieranie:
                64*C - 20'
                72*C - 40'
                78*C - 10'

                wysładzanie do objętości ok 50 l

                Chmielenia - nie ostały się zapiski, na pewno na trzy raty w 0', 30' na goryczkę, 60 ' na aromat, chmiel Hallertauer Tradition.
                Wyszło ok 42 l 13 blg.

                Dziś zaglądałem do beczki wygląda ze jest po fermentacji.


                Dziś zabutelkowana warka #100 - 81 x0,33 z 135 g glukozy.
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • bielok
                  Senior
                  • 10-2007
                  • 338

                  #98 belgian blond

                  Witam.
                  zabutelkowane z dodatkiem 125 g glukozy, wyszło 48 x0,5l.
                  Odfermentowało do 2 blg.
                  Last edited by bielok; 26-02-2013, 01:12.
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • bielok
                    Senior
                    • 10-2007
                    • 338

                    #103

                    Cześć.

                    Warka #103 dubel i imbirowy cienkusz - przelane na cichą, odfermentowanie dla dubla: 3blg, cienkusz 1 blg.
                    anioły śmierdzą potem
                    żrą kiełbasę
                    mają w dupie żywych

                    Comment

                    • bielok
                      Senior
                      • 10-2007
                      • 338

                      Cześć.
                      Warka #102 rozlana do 39 butelek 0,5l z dodatkiem 105g glukozy. Zapowiada sie swietnie, choć mętne jak diabli. Odfermentowalo do 3 blg.
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • bielok
                        Senior
                        • 10-2007
                        • 338

                        #104 Lager

                        Cześć.

                        warka #104 przelana na cichą. Z australijskimi drożdżami rozstałem się bez żalu.
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment

                        • bielok
                          Senior
                          • 10-2007
                          • 338

                          #105 Letnie jasne

                          Piwo co by na szybko zapełnić puste kegi - #105 Letnie jasne

                          Zasyp:
                          Pilzneński - 10 kg

                          chmiele:
                          20 g - sybilla
                          30 g - marynka
                          30 g - lubelski

                          Zacieranie:
                          14*C - zasyp, podejscie do 66*C bez przerw
                          66*C - 35'
                          72*C - 40'
                          78*C -15', ułożenie złoża, filtracja, wysłdzanie ok 40 l wody.

                          Chmielenie 60':
                          0' - 30 g marynka, 10 g sybilla
                          30' - 10 g sybilla
                          60' - 30g lubelski

                          Wyszło ok 60l 10,5 blg

                          zalane dwa wiadra po 26l, jedno zadane Zymeferm Z038 altbier, drugie gęstwa Pacyfic Ale (txh Josefik).
                          8 l w garze zostanie podgotowane, spasteryzowane i do butelek na startery.
                          anioły śmierdzą potem
                          żrą kiełbasę
                          mają w dupie żywych

                          Comment

                          • anteks
                            maruda
                            • 08-2003
                            • 10738

                            Cała nocka zeszła?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • bielok
                              Senior
                              • 10-2007
                              • 338

                              Cześć

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Cała nocka zeszła?
                              Kładłem się 1:40. Próbowałem wstać tak jak zwykle do pracy o 3:30, ale się nie udało, zmęczenie materiału ;-)
                              Zymofermy wystartowały, pacyfic jeszcze nie.
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

                              Comment

                              • bielok
                                Senior
                                • 10-2007
                                • 338

                                #106 okolice Alta

                                #106 okolice Alta

                                słody:
                                7400 g - pilzneński
                                3600 g - monachijski
                                2500 g - czerwony strzegom

                                chmiele
                                50 g - sybilla
                                30 g - marynka

                                Zacieranie w 38l:
                                52*C - 10' zasyp słodów
                                64*C - 20'
                                72*C - 40'
                                78*C - 10' wysładzanie do objętości ok 70l

                                chmielenie 90':
                                30' - marynka 30g, sybilla 25g
                                60' - sybilla 25 g

                                Otrzymałem ok 60 l 14,5 blg, podzielone na dwa fermentory, każdy zaszczepiony po 0,5l z fermentujących wiader z warką 105.
                                anioły śmierdzą potem
                                żrą kiełbasę
                                mają w dupie żywych

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎