Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zbynekkk
    Junior
    • 12-2007
    • 3

    #76
    Wygląda to tak, jakbyś w wiaderku wyhodował potężnego szmaciaka gałęzistego.

    Comment

    • bielok
      Senior
      • 10-2007
      • 338

      #77
      #83 Dziesiateczka - podejście drugie

      #83 Dziesiateczka - podejście drugie

      Niestety wyszła dwunastka

      Zasyp:
      4000 g - pilzneński
      1000 g - monachijski

      Chmiel:
      50 g - lubelski
      30 g - hersabrucker

      Drożdże - gęstwa brewferm lager

      Zacieranie w 17l wody:
      50*C - zasyp
      64*C - 10'
      72*C - 40'
      78*C - 10' - wysłądzanie

      końcowo wyszło ok 26 l 12 blg
      anioły śmierdzą potem
      żrą kiełbasę
      mają w dupie żywych

      Comment

      • bielok
        Senior
        • 10-2007
        • 338

        #78
        Warka #86 Bitter

        Cześć.

        Wczorajsza warka ma oczysicie nr #85.

        Dziś bitter:

        Zasyp:
        4340 g - pilzneński
        500 g - monachijski
        80 g - crystal 400ebc
        80 g - amber 50 ebc czy jakoś tak ...

        Zacieranie na bryta - 66*C 120' wysałdzanie ciagłe ...........

        Chmiel 60':
        fugles 0' - 10g
        marynka 0'- 30g
        marynka 30' - 10g
        fugles 50' - 20g

        wyszło ok 30 l 10 blg
        anioły śmierdzą potem
        żrą kiełbasę
        mają w dupie żywych

        Comment

        • Feti
          Senior
          • 10-2010
          • 801

          #79
          Jak motywujesz nazwę tego piwa? Bitter? 60 gram chmielu na 30 litrów? Toż to goryczka na poziomie Tyskiego. To wszak piwo bezchmielowe. Dobra . Tak już serio. Każdy ma inne odczucie goryczki. Dla mnie sławetny pintowski Atak Chmielu jest piwem bezchmielowym a ma podobno 70 IBU. No, ale dla mnie nachmielenie zaczyna się od 100 IBU.

          Comment

          • zgoda
            Senior
            • 05-2005
            • 3516

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
            Jak motywujesz nazwę tego piwa? Bitter? 60 gram chmielu na 30 litrów? Toż to goryczka na poziomie Tyskiego. To wszak piwo bezchmielowe. Dobra . Tak już serio. Każdy ma inne odczucie goryczki. Dla mnie sławetny pintowski Atak Chmielu jest piwem bezchmielowym a ma podobno 70 IBU. No, ale dla mnie nachmielenie zaczyna się od 100 IBU.
            Oj, oj, oj...



            Ale idąc w tę stronę, mało które piwo zasługuje na nazwę IPA. Wszak nie są robione na eksport do Indii.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • dyczkin
              Serce w kolorze blaugrana
              • 05-2011
              • 3657

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak motywujesz nazwę tego piwa? Bitter? 60 gram chmielu na 30 litrów? Toż to goryczka na poziomie Tyskiego. To wszak piwo bezchmielowe. Dobra . Tak już serio. Każdy ma inne odczucie goryczki. Dla mnie sławetny pintowski Atak Chmielu jest piwem bezchmielowym a ma podobno 70 IBU. No, ale dla mnie nachmielenie zaczyna się od 100 IBU.
              70 gr. jak byk stoi
              Nowa IIPA spod znaku Pinty pewnie 100 IBU osiągnie
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • bielok
                Senior
                • 10-2007
                • 338

                #82
                Cześć

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                Każdy ma inne odczucie goryczki.
                I po tym stwierdzeniu możemy zakończyć to jałową dyskusję
                anioły śmierdzą potem
                żrą kiełbasę
                mają w dupie żywych

                Comment

                • bielok
                  Senior
                  • 10-2007
                  • 338

                  #83
                  Warka #82 - Tripel

                  Warka #82 - Tripel

                  Zabutelkowana z dodatkiem 150g glukozy. Wyszło 45x05, 1x2, 1x1,5l. Odfermentowanie do 0,5 blg.

                  warka Warka #84 Belgijski strongmen przelana na cicha. Gestośc 2 blg
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

                  Comment

                  • zgoda
                    Senior
                    • 05-2005
                    • 3516

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                    Warka #82 - Tripel

                    Zabutelkowana z dodatkiem 150g glukozy. Wyszło 45x05, 1x2, 1x1,5l. Odfermentowanie do 0,5 blg.
                    Będzie z niego morderca.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                    Comment

                    • bielok
                      Senior
                      • 10-2007
                      • 338

                      #85
                      Cześć

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                      Będzie z niego morderca.
                      Się zobaczy Najwyżej będę pic małymi porcjami
                      anioły śmierdzą potem
                      żrą kiełbasę
                      mają w dupie żywych

                      Comment

                      • zgoda
                        Senior
                        • 05-2005
                        • 3516

                        #86
                        Małymi łyczkami.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • bielok
                          Senior
                          • 10-2007
                          • 338

                          #87
                          Cześć.
                          No wiadomo że belgi się pochłaniania w małych ilościach ;-) Jozefik jest wyjątkiem #84 nie będzie już taka mocna bo zapomniałem sypnąć cukru na fermentacji burzliwej. A co tam - wypije się
                          anioły śmierdzą potem
                          żrą kiełbasę
                          mają w dupie żywych

                          Comment

                          • bielok
                            Senior
                            • 10-2007
                            • 338

                            #88
                            Warka #87 Belgijka

                            Warka #87 Belgijka


                            Lekkie piwo na rozruszanie gęstwy Golden Strong Ale
                            Słody:
                            3500 g - pilzneński
                            1000 g - monachijski
                            500 g - amber (40EBC)

                            Chmiele:
                            40 g - liberty
                            30 g - lubelski

                            Zacieranie:
                            60*C - zasyp słodów, podgrzanie do 65
                            65*C - 20'
                            72*C - 40'
                            78*C - 15' przerwy na ułożenie złoża i filtracja i wysłądzanie. Zagapiłem się i wysłodziłem 30l 10 blg więc trzeba było odparować.

                            Chmielenie 95':
                            35'- liberty
                            85 - lubelski

                            Z odparowaniem brzeczki nie miałem problemu bo wczoraj przerobiłem instalację gazowa w domu i podłączyłem taboret gazowy.

                            Wyszło ok 25l 13 blg, zadane gęstwo Belgian Strong Ale.
                            Attached Files
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • bielok
                              Senior
                              • 10-2007
                              • 338

                              #89
                              #83 Dziesiateczka - podejście drugie

                              #83 Dziesiateczka - podejście drugie

                              Leje w kibel, przetrzymałem piwo na burzliwej, nie jest dobre.
                              To kara za lenistwo
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

                              Comment

                              • fidoangel
                                Senior
                                • 07-2005
                                • 3489

                                #90
                                Chyba przyszła pora na porządną dezynfekcje browaru. Czego używasz do odkażania?
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎