Browar Karola
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 O Feti przymierzasz się do piwa śledziowego?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
 - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
 - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
 
 Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Płyn do mycia naczyń, proszek do prania, chlor i woda dają rade. A chciałem kiedyś uwarzyć piwo śledziowe, ale się popsuło. http://www.browar.biz/forum/showthre...11#post1009311
 Sprzedawajcie swe fermentatory. Z rozmową z pracownikami wynika, że superfish sprzedaje tak swego matjasa tylko w okresie świątecznym. I na dodatek nie każdy potrafi po ludzku mieć układy ze sprzedawcami. Jak będziesz roszczeniowy ( dawaj c--ju pojemnik, bo ja klient, ja pan, ja bóg, ) to takiego wała go dostaniesz.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 3# - Pale Ale "Pierwszy Raz"
 
 Pierwsze piwo z procesem zacierania za mną Tak źle nie było. Od 17.00 do 23.00 ale warto. Na pierwszy ogień poszedł zestaw z CP Pale Ale 12º BLG Tak źle nie było. Od 17.00 do 23.00 ale warto. Na pierwszy ogień poszedł zestaw z CP Pale Ale 12º BLG
 
 
 Zasyp:
 Słód pilzneński 2,5 kg
 Słód monachijski 1,3 kg
 Słód karmelowy jasny 0,2 kg
 Zacieranie:
 słód wsypany do 12l wody o temp 65°C
 61-63°C - 30'
 71-74°C - 40'
 Wysładzanie:4 porcje po 3L
 Chmielenie:
 Chmiel Marynka, granulat, 35g 60'
 Chmiel Lubelski, granulat, 40g 10'
 Drożdże:Danstar Nottingham
 Po zlaniu na burzliwą wyszło 13 BLG. Drożdże pracują i wszystko wygląda ok. Czas myśleć o kolejnej dostawie  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 karold28 też przymierzam się do IPA lub AIPA z CP. Możesz mi powiedzieć jak bardzo dbasz o temperaturę fermentacji? U mnie w bloku nie jestem w stanie, bez chłodni, osiągnąć stałej, odpowiedniej dla piwa temperatury. Jak Ty do tego podchodzisz? Teraz np. dla drożdżaków Wyeast XL 2565 Koelsch, które wymagają 13-21 st C mam 23-26 st C w pokoju. Dopóki nie zbuduję styropianowej chłodni chyba nie będę się tym zbytnio przejmował, ale chciałem się upewnić co inni na to.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Warka #4 to zestaw:
 
 http://www.browar.biz/centrumpiwowar...e_-_ipa_14_blg
 
 Poszło już w butelki.
 
 Mam tylko problem zrobiłem syrop z 160g cukru. Piwa wyszło mi 15L Nie będzie czasami granatów? Nie będzie czasami granatów?
 
 Nie wiem co się stało, że tak mało. Chyba muszę robić jakąś poprawkę.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Upuść trochę gazu. Jedno "pss" dziennie przez tydzień powinno wystarczyć.
 
 Moneta na kapsel, lekko podnieść otwieraczem i po chwili zacisnąć ponownie kapslownicą.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
 
 Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
 
 Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
 Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
 Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Swoją drogą ciekawa konstrukcja, myślałem że chmielisz na zimno szyszkami Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-07-03, 20:12.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem! Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2012-07-03, 20:12.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
 - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
 - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
 
 Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Witam po raz kolejny.
 
 Piwo z zdjęć na poprzedniej stronie tematu może genialne nie jest ale wypić się da. W butelkach nie widać już żadnego osadu. Po tym piwie zrobiłem jeszcze kolejną warkę - Żytnie również z CP. Piwo również nie najgorsze jednak zarówno po 6 zbóż jaki i Żytnim spodziewałem się trochę więcej. Niestety zbyt duża temperatura (około 22 stopni w pomieszczeniu podczas fermentacji) pewnie zrobiła swoje stąd piwa mają więcej posmaków owocowych.
 
 Pomału przymierzam się do kolejnej warki. Na początku chciałem zrobić coś z brew-kita. Gównie z powodu oszczędności czasu jak i braku konieczności zakupu garnka 30L - ten co mam się nie nadaje . Ostatecznie jednak po rozpatrzeniu wszelkich za i przeciw pozostanę najprawdopodobniej przy zacieraniu. . Ostatecznie jednak po rozpatrzeniu wszelkich za i przeciw pozostanę najprawdopodobniej przy zacieraniu.
 
 Chciałbym jednak zapytać się o pewną kwestię. W tej chwili w piwnicy mam około 21 stopni, zimą będzie to zapewne około 18. Myślałem o zrobieniu lodówki ze styropianu, żeby już teraz zejść do temperatury około 16 stopni dla górnej lub nawet jeżeli dałoby radę to do temperatur odpowiednich dla dolnej fermentacji. I stąd moje pytanie. Czy jest sens to robić, jeżeli później leżakujące butelki stały będą w temperaturze około 16-20 stopni? Czy też może mija się to z celem? Z góry dziękuje za odpowiedź.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Mi by się nie chciało latać i zmieniać butle co 10-12 godzin, a 18 stopni to bardzo dobra temperatura fermentacji dla czystych profilowo górniaków.Chciałbym jednak zapytać się o pewną kwestię. W tej chwili w piwnicy mam około 21 stopni, zimą będzie to zapewne około 18. Myślałem o zrobieniu lodówki ze styropianu, żeby już teraz zejść do temperatury około 16 stopni dla górnej lub nawet jeżeli dałoby radę to do temperatur odpowiednich dla dolnej fermentacji. I stąd moje pytanie. Czy jest sens to robić, jeżeli później leżakujące butelki stały będą w temperaturze około 16-20 stopni? Czy też może mija się to z celem? Z góry dziękuje za odpowiedź.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
 - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
 - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
 
 Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Dziękuje bardzo za odpowiedź. Tylko do tych 18 to jeszcze będę musiał poczekać :/ Teraz mam 21-22, a już bym chciał zacząć warzenie...Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to... Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...- 
							Channel: Sprzęt
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
 
 W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut. Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
 Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć wszystkim,
 
 
 
 Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?
 
 Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?
 
 Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...- 
							Channel: Twoje warzenie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam serdecznie.
 Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
 Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
 Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
	
Comment