Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Związkowy Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Związkowy Browar Domowy

    Pierwszą warkę uwarzyłem 1 stycznia 2011. Od początku zacierałem. Lista poprzednich warek przedstawia się następująco:
    #1 Pale Ale CP
    #2 Oatmeal Stout BA
    #3 Weizenbier CP
    #4 Piwo Grodziskie CP
    #5 6 zbóż CP
    #6 India Pale Ale CP

    Warka nr #7 - Alt CP
    Data: 22.01.2012

    Zacieranie:
    monachijski 3,7 kg
    karmelowy jasny 0,3 kg
    woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)

    63-61º - 40'
    73-71º - 30'

    uzyskano 24l 11,8 blg

    Chmielenie:
    gotowanie - 60'
    marynka 2010 9,1% 30 g - 60'
    marynka 2010 9,1% 25 g - 15'

    uzyskano 19,5l 13,2 blg
    dodano 1,95l wody dla zmniejszenia ekstraktu do 12 blg

    Fermentacja:
    drożdże - S-33 11,5g
    burzliwa 23-20º - 7 dni
    cicha 20º - 14 dni

    Rozlew:
    Data: 12.02.2012
    do refermentacji dodano 150g cukru
    zabutelkowane w 40 x EURO 0,5 i 1 x 1l z krachlą
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

  • #2
    Warka nr 8 - Premium Bitter CP

    Warka nr 8 - Premium Bitter CP
    Data: 19.02.2012

    Zacieranie:
    2,1 monachijski
    0,8 wiedeński
    0,85 pilzneński
    0,25 karmel ciemny Steinbach
    woda z kranu Gliwice - Sośnica

    57° - 10'
    65-62 - 30'
    73-70 - 45'

    uzyskano 23,5 l 11,0 blg

    Chmielenie:
    gotowanie - 60'
    25 g Magnum 2010 12% - 60'
    20 g Spalt Spalter 2009 4,3% - 10'

    uzyskano 21,5 l 13,5 blg
    dodano 2,5l wody dla zmniejszenia ekstraktu do 12 blg

    Fermentacja:
    drożdże - Danstar Nottingham - Ale Yeast 11 g
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment


    • #3
      No i ładnie, gliwiczanin warzący piwo, tak jak ja.
      Ja dopiero zaczynam (5 warek, z tego 3 w butelkach, 2 pierwsze z puszki).

      To od razu pytanie, jakie piwa wychodzą Ci na gliwickiej wodzie.
      Tutaj (http://browar.biz/forum/showthread.p...08#post1038108) była krótka dyskusja i wyszło na to, że mamy najgorszą wodę w regionie

      Comment


      • #4
        Ostatnia warka to pierwsza na naszej kranówie. Do tej pory gotowałem na marketowej w 5l bańkach, ale ta z kranu wydaje mi się smaczniejsza i niegorszej jakości po za większą twardością. Sam jestem ciekaw jakie będą efekty.
        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

        Comment


        • #5
          28.02.2012: Warka nr 8 przelana na cichą. Blg 4
          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

          Comment


          • #6
            Wczoraj (2.04.2012r) warka nr 8, po ekstremalnie długiej cichej przelana do 23 butelek 0,5l.
            Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

            Comment


            • #7
              Oj tam ekstremalnie, słyszałem o takich co trzymali piwo na cichej pół roku
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment


              • #8
                Warka nr 9 - American India Pale Ale

                Warka nr 9 - American India Pale Ale
                Data: 15.04.2012

                Zacieranie:
                5,0 pale ale
                0,3 monachijski
                woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)

                63-62 - 20'
                73-70 - 40'

                uzyskano 23,5 l 15,0 blg

                Gotuje się od 10 min i pierwsza porcja chmielu poszła do gara.
                Planowane chmielenie:
                gotowanie - 70'
                40 g Zeus 2010 14,5% - 60'
                30 g Amarillo 2010 9,9% - 5'
                30 g Centennial 2010 9,6% - 0'

                Zostawię na noc do ostygnięcia, a rano zadam świeże US-05.
                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                Comment


                • #9
                  Wyszło 19l o ekstrakcie 17,5 blg. Dodam 1,15l dla obniżenia do planowanego 16,5 blg. Fermentacja ładnie ruszyła, zapach brzeczki taki rześki przypominający las iglasty.
                  Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                  Comment


                  • #10
                    Warka nr #9 przelana na cichą. Blg 5. Zielone ma lekką goryczkę stłumioną silną słodyczą.
                    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                    Comment


                    • #11
                      Warka nr 10 - Jasne Górnej Fermentacji

                      Warka nr 10 - Jasne Górnej Fermentacji
                      Data: 16.06.2012

                      Zacieranie:
                      3,9 pilzneński
                      0,7 monachijski
                      woda z ujęcia w Badowie Górnym k. Mszczonowa (Tesco)

                      65-62 - 40'
                      74-70 - 30'

                      uzyskano 23,5 l 13,0 blg

                      Chmielenie:
                      gotowanie - 70'
                      10 g Zeus 2010 14,5% - 60'
                      20 g Amarillo 2010 9,9% - 15'
                      20 g Centennial 2010 9,6% - 5'

                      uzyskano 19,7 l 15,0 blg
                      dodano 1,33l wody dla zmniejszenia ekstraktu do 14 blg

                      Fermentacja:
                      drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast 11 g
                      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                      Comment


                      • #12
                        A widzę, że spodobał się zestaw chmieli "mejd in juesej"
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment


                        • #13
                          Tak, zapachy "jankesów" są oszałamiające.

                          Warka #10 poszła na noc do starej lodówki ponieważ temperatura podskoczyła na 27 st. C. W nadchodzącym tygodniu muszę zabutelkować #9. Chroniczny brak wolnego czasu coraz bardziej mi przeszkadza.
                          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                          Comment


                          • #14
                            Warka nr #9

                            Warka nr #9 zabutelkowana z użyciem 133 gram cukru do refermentacji. Wyszło 40 x 0,5l + 1 x 0,33l.
                            Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                            Comment


                            • #15
                              Warka nr 10

                              Warka nr #10 przelana na cichą. Zeszła do 4 blg. Po weekendzie kupuję porządny termometr. Lodówka spisała się znakomicie. Włączałem ją na kilka godzin dziennie i pięknie trzymałem temperaturę w przedziale 20-21 st. Cichą pociągnę na 17-18 st.
                              Last edited by kjaros; 23-06-2012, 12:52.
                              Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                              Comment

                              Working...
                              X