Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Związkowy Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kjaros
    Senior
    • 03-2007
    • 377

    #16
    Warka nr #10

    Warka nr #10 zabutelkowana. Do refermentacji użyłem 148 g cukru. Wyszło 40 x 0,5l + 3 x 0,33l.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    • kjaros
      Senior
      • 03-2007
      • 377

      #17
      Warka nr 11 - Witbier

      Warka nr 11 - Witbier
      Data: 02.09.2012

      Kleikowanie:
      pszenica niesłodowana 1,8 kg
      słód pilzneński 0,2 kg
      woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)

      48° - 30'
      66° - 20'
      podgrzanie do 90°

      Zacieranie:
      słód pilzneński 1,8 kg
      kleik z pszenicy
      woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)

      53°-50° - 20'
      63°-62° - 30'
      72° - 40'

      uzyskano 21,5l 12,0° blg

      Chmielenie:
      gotowanie - 60'
      25 g Lubelski 2011 3,9% - 60'
      15 g kolendra - 10'
      10 g suszona skórka pomarańczy - 10'
      10 g Curaçao - 10'
      łyżka stołowa białego cukru - 10'

      uzyskano 19,0l 13,3 blg
      dodam 3l wody dla zmniejszenia ekstraktu do 11,5° blg
      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

      Comment

      • kjaros
        Senior
        • 03-2007
        • 377

        #18
        Warka nr 11 - Witbier

        Warka nr 11 - Witbier
        Data: 07.10.2012

        W składnikach nie podałem płatków owsianych 0,4 kg dodanych do głównego zacierania. Piwo odfermentowało do 4 blg. Z powodu awarii wagi dodawałem cukier bezpośrednio do butelek przy pomocy miarki którą dostałem do zestawu sprzętu. Wyszło 25 butelek. Potrzymam w cieple do soboty i zniosę do piwnicy.
        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

        Comment

        • kjaros
          Senior
          • 03-2007
          • 377

          #19
          Warka nr 12 - Dry Stout CP

          Warka nr #12 - Dry Stout CP
          Data: 23.09.2012

          Zacieranie:
          pilzneński 3,0 kg
          monachijski 1,0 kg
          woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)

          63º - 45'
          73º - 15'

          barwiący 0,2 kg
          jęczmień palony 0,3 kg

          78º - 15'

          uzyskano 24l 12,0 blg

          Chmielenie:
          gotowanie - 60'
          marynka 2011 40 g - 60'

          uzyskano 21,5l 14,0 blg

          Fermentacja:
          drożdże - S-04 11,5g
          burzliwa 18º - 14 dni
          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

          Comment

          • kjaros
            Senior
            • 03-2007
            • 377

            #20
            Warka nr #12 - Dry Stout CP
            Data: 08.10.2012

            Przelano na cichą przy 4 blg.
            Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

            Comment

            • kjaros
              Senior
              • 03-2007
              • 377

              #21
              Warka nr #12 - Dry Stout CP
              Data: 01.01.2013

              Długo ta warka czekała na rozlew. Dodałem 2 g świeżych S-04 i po 2 g cukru na butelkę.
              Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

              Comment

              • kjaros
                Senior
                • 03-2007
                • 377

                #22
                Warka nr #13 - Belgian Pale Ale CP
                Data: 30.12.2012

                Zacieranie:
                Słód pilzneński 1,5 kg
                Słód monachijski 1,1 kg
                Słód wiedeński 1,0 kg
                Słód Biscuit 0,2 kg
                Słód Aroma 0,1 kg
                Słód Special B 0,1 kg
                woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl)

                63º - 25'
                73º - 45'

                uzyskano 24l 11,0 blg

                Chmielenie:
                gotowanie - 60'
                Lubelski 2012 20 g - 60'
                Lubelski 2012 20 g - 10'

                uzyskano 21,5l 13,0 blg
                Dodałem 900 ml wody dla zmniejszenia ekstraktu do 12,5 blg.
                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                Comment

                • kjaros
                  Senior
                  • 03-2007
                  • 377

                  #23
                  Warka nr #14 - Polskie Ale v1

                  Wielki come back po półtora rocznej przerwie

                  Polskie Ale v1
                  Data: 03.05.2014

                  woda z kranu Gliwice Sośnica / woda demineralizowana [50/50]
                  Temperatura [C] Czas przerwy [min]
                  64° 30
                  72° 30


                  Schemat chmielenia v 1
                  Odmiana Czas gotowania [min]
                  - 70
                  Marynka 2013 granulat 9,0% aa 20 g 60
                  Marynka 2013 granulat 9,0% aa 20 g 30
                  Lubelski 2013 granulat 4,2% aa 25 g 10

                  Wyszło trochę ponad 17 litrów 14,1 blg.
                  Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                  Comment

                  • kjaros
                    Senior
                    • 03-2007
                    • 377

                    #24
                    Warka nr #14 - Polskie Ale v1

                    Polskie Ale v1
                    Data: 13.05.2014

                    Przelane na cichą z dodatkiem 2,7 litra wody - miała być 12 na lato i tego się trzymajmy
                    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                    Comment

                    • kjaros
                      Senior
                      • 03-2007
                      • 377

                      #25
                      Polskie Ale v1
                      Data: 03.05.2014

                      Zasyp:
                      Składnik Masa [kg]
                      Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 3,2
                      Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0,3
                      Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 0,3
                      Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 0,2
                      Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                      Comment

                      • kjaros
                        Senior
                        • 03-2007
                        • 377

                        #26
                        Warka nr #15 - Polskie Ale v2

                        Warka nr #15 - Polskie Ale v2
                        Data 18.05.2014

                        Zacieranie:
                        woda Słowianka 1 z ujęcia S-5 w Turowie (Lidl) 13,5l
                        Składnik Masa [kg]
                        Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 3,4
                        Pszeniczny 3-6 EBC Strzegom 0,35
                        Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 0,35
                        Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 0,4

                        54º - 0'
                        62º - 25'
                        72º - 35'
                        78º - 10'

                        Wysładzanie na 3 raty, w sumie 15,375l wody o temp. 78º.

                        Uzyskałem 24l brzeczki o ekstrakcie 13,2º blg.
                        Sprawdziłem ballingometr na wodzie 20º - pokazuje 0. Słód kupuje śrutowany przez CP. Czy takie wyniki są możliwe?
                        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                        Comment

                        • kjaros
                          Senior
                          • 03-2007
                          • 377

                          #27
                          Warka nr #15 - Polskie Ale v2

                          Warka nr #15 - Polskie Ale v2
                          Data 18.05.2014

                          Gotowanie:
                          Odmiana Czas gotowania [min]
                          - 70
                          Iunga 2013 granulat 11,0% aa 21 g 60
                          Sybilla 2013 granulat 5,5% aa 5g 45
                          Sybilla 2013 granulat 5,5% aa 5g 30
                          Sybilla 2013 granulat 5,5% aa 5g 15
                          Sybilla 2013 granulat 5,5% aa 5g 10
                          Sybilla 2013 granulat 5,5% aa 5g 5
                          Sybilla 2013 granulat 5,5% aa 5g 0
                          Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                          Comment

                          • dominik_walkowiak
                            Senior
                            • 10-2013
                            • 335

                            #28
                            Jakie drożdże ?

                            Comment

                            • kjaros
                              Senior
                              • 03-2007
                              • 377

                              #29
                              Warka nr #15 - Polskie Ale v2

                              Warka nr #15 - Polskie Ale v2
                              Data: 19.05.2014

                              Wyszło 20l 14,5º blg. Brzeczkę zadałem uwodnioną paczką drożdży BrewGo-02. Po 12 godzinach wyraźna fermentacja.
                              Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                              Comment

                              • kjaros
                                Senior
                                • 03-2007
                                • 377

                                #30
                                Polskie Ale v1

                                Polskie Ale v1
                                Data: 04.06.2014

                                Rozlane w 40 butelek z 140g glukozy.
                                Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎