Początki wojtkowego warzenia
Collapse
X
-
Dodałem po ok. 3-4 g glukozy na butelkę 0,5 l, metodą podaną w instrukcji brewkitów- bezpośrednio do flaszek. Moze warto faktycznie poczekać, chociaż te z "puszki" nagazowały się ładnie dużo szybciej.Ostatnia zmiana dokonana przez WojtekW; 2012-07-02, 16:31.Comment
-
Na przyszłość radzę korzystać z kalkulatora nagazowania, dostępnego na piwo.org w WIKI. 3-4g to wydaje się ok, ale lepiej jednak dokładnie wiedzieć. Poza tym sypanie bezpośrednio do butelek nie jest dobrą metodą, zawsze lepiej zrobić syrop. I glukoza też jest zbędna, wystarczy zwykły cukier.Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2012-07-02, 17:26.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
-
Warka nr 4 wyborna i dawno wypita. czas ruszyć z nowym sezonem.
W końcu stało się i w dniu 16.09.2012 r. w godzinach porannych uwarzyłem warkę nr 5 "Sanowe jasne".
Zasyp:
4 kg pilzneńskiego
Zacieranie:
30 min. 62 'C
30 min. 72'C
Negatywna próba jodowa, po czym filtracja i wysładzanie 14l ( 5+5+4) wody.
Chmiel:
Marynka granulat 35 g 60 minut
Lubelski granulat 30 g na 15 minut
Wyszło 18 l 14 blg. Dolałem 2 l wody źródlanej. Miałem pełną wannę i chłodzenie odbyło się na balkonie, co przyniosło mi sporo stresu. Po trzecim badaniu temperatury, około godz. 21, zadałem drożdże S-33, które poddałem wcześniej rehydratyzacji. Gdy obudziłem się w nocy i zerknąłem pod dekielek fermentora, moim oczom ukazała się wielka czapka piany. Drożdże ładnie pracują cały czas. Planuję po raz pierwszy zebrać gęstwę...Comment
-
Dziś piwo przelane na cichą przy 4 blg, utrzymującym się od wczoraj. Smak super, wyczuwalna goryczka, brak kwasu. Pobrałem gęstwę do słoika, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Jak na razie ma jednolitą konsystencję, bez podziału na trzy warstwy, ale przy piwowarstwie nauczyłem się cierpliwości...Comment
-
Zasyp:
3,2 kg pilzneńskiego
0,8 pszenicznego
Zacieranie:
20min. 62 'C
40min. 72'C
Negatywna próba jodowa, po czym filtracja i wysładzanie 15l ( 5+5+5) wody.
Chmiel:
Lubelski granulat 50 g na 60 minut
Jestem pod wrażeniem, bo wyszło BLG 13 przy 20 l piwa. Do tego zadałem gęstwę S-33, co okazało się prostą czynnością!
Warka nr 5 zabutelkowana z 80 g glukozy. Musiałem się spieszyć, bo na powierzchni pojawił się biały kożuch, zwiastujący infekcję. Na razie nie ma kwasu, ale sprawdzę za kilka dni jedną z butelek...Comment
Related Topics
Collapse
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 20:01 -
-
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 12:09 -
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment