Policzmy wszystkie browary
Collapse
X
-
Najbardziej miarodajne informacje to dane podatkowe - akcyza i podatek od nieruchomości / katastralny. Wszelkiego rodzaju informacje prasowe zawsze są mniej wiarygodne, a liczne błędy w znanych spisach browarów dość mocno podważają wiarygodność zamieszczonych w nich informacji. -
Wspomniałem o statystykach nie stricte reklamach. Myślę, że to najbardziej miarodajne informacje. Na weekendzie coś znajdę i zawieszę na stronie.Leave a comment:
-
Prasa raczej niewiele pomoże. Reklamy dawały głównie duże browary. Szybciej już jakieś spisy branżowe, adresówki, dokumenty z archiwów itp. W zdecydowanej większości wystarczyłyby 2 strony www.genealogyindexer.org i szukajwarchiwach i wpisanie w tych wyszukiwarkach haseł browar, brauerei, propinacja, brauhaus i inne ? wersje określeń browarów. Wyników będą jednak tysiące....Leave a comment:
-
To może warto sięgnąc do tej prasy, pytanie czy np jest zdigitalizowana.Leave a comment:
-
We lwowskiej prasie takie statystyki (dokładna ilość browarów przypadająca na dane województwo + produkcja) były prowadzone przez dobre kilkadziesiąt lat comiesięcznie.Leave a comment:
-
Być może kryzys miał znaczenie... Ostatnio przy kolejnej lekturze "Szkiców piórkiem" Bobkowskiego, w kontekście wspomnień i rozliczeń II RP natknąłem się na takie zdania na temat rodzimej mentalności:
"Mając raz w życiu szampana w ustach, zachowujemy się tak, jakbyśmy go pili codziennie do obiadu. Tymczasem zwykłe piwo pijało się - od niedzieli, bo butelka kosztowała 90 groszy".
Biorąc pod uwagę ceny i realia międzywojnia, to było rzeczywiście (relatywnie) drogo.Leave a comment:
-
To ostatni rok przed kryzysem gospodarczym, choć w Polsce (nie wiem, jak w innych krajach) 1929 był najlepszy pod względem produkcji i spożycia piwa. Duże spadki - a właściwie katastrofalne - zaczęły się w 1930 r. W wyniku kryzysu, który skończył się w 1935 - 1936 roku, upadło wiele browarów z całego kraju.Leave a comment:
-
Czy w takim razie nie byłaby lepsza podziałka 1913, 1928 i 1956? W odpowiedniej odległości przed/po etapami katastrofalnymi?Leave a comment:
-
Wiem że lubisz liczyć Pendi ale faktycznie porwałeś się na gruby temat. Może jeszcze 1945 rok da się jakoś opanować ale już okolice 1918 roku nie pójdą Ci łatwo nawet nie z powodu dużej ilości browarów jakie wtedy funkcjonowały ale też z powodu wątpliwości czy w owym 1918 roku dane browary jeszcze funkcjonowały czy upadły już w momencie wybuchu wojny światowej czy w okresie wojennej okupacji. Dużo jest takich wątpliwości. Dużo też browarów po zakończeniu działań wojennych było zniszczone, nieczynne a ruszyły (na dłużej lub krócej) dopiero kilka lat po wojnie i też nie wiadomo kiedy dokładnie.
Tak na szybko patrząc na rok 1945 nie masz m.in jednego z browarów łódzkich. Istniał przy ul. Napiórkowskiego do około 1950 roku. Po wojnie nadano mu numer 3 a po jego zamknięciu ową trójkę otrzymał inny łódzki browar który dotrwał do lat 90 a przed wspomnianym 1950 rokiem miał z kolei numer 4. Browary łódzkie nawet po wojnie miały nieco zagmatwaną historię.
Z pewnością na tej liście brakuje więcej browarów. Tak jak ktoś wcześniej wspomniał. w 1945 roku na tzw ziemiach odzyskanych było conajmniej kilka zakładów które upadły (a przynajmniej znikneły z wykazów) kilka lat po wojnie a w wykazach określano jako browary ale czy były to już browary tylko z nazwy bo nie udało się w nich wznowić produkcji, tego do tej pory nie wiemy. Zdaje się że tak było w 1945 roku z wzmiankowanym browarem w Gorzowie Wlkp.
Tu będziesz miał nieco problemów a to tylko około 75 lat temu.Leave a comment:
-
-
Skoro ograniczas czasowo od 1945 roku to czemu wymieniasz np:
8. Będzin - Grodziec 1800 1940
to już powoduje chaos i zamętLeave a comment:
-
Obawiam się, że jest to zadanie niewykonalne. Tzn chyba nikt nie jest w stanie stwierdzić, które np z poniemieckich browarów zostały uruchomione epizodycznie, powiedzmy, w latach 1945 - 1949. Może się mylę, ale z udokumentowaniem takich działań tuż po wojnie mógl być kłopot...Leave a comment: