Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Browar G. Keilich - w poszukiwaniu źródeł dla dziejów beczki

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ObywatelMD
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2026.05
    • 1

Browar G. Keilich - w poszukiwaniu źródeł dla dziejów beczki

Cześć,
    Jestem archeologiem. Podczas prac prowadzonych w jednej z miejscowości na Mazowszu odkryłem beczkę z Browaru Gustawa Keilicha - dzięki wyrytemu napisowi na jej klepkach nie miałem problemu z określeniem pochodzenia. Jestem aktualnie na etapie opracowania tego materiału, a sama beczka odkryta w swoim kontekście wydała mi się na tyle interesująca, że staram się podrążyć nieco temat i przekuć go w publikację w formie artykułu i wystąpienia konferencyjnego. Poszukuje jednak analogii do tej konkretnej beczki, aby móc ustalić czas jej produkcji. W otchłani internetu znalazłem do tej pory jeden przykład, datowany na 1906 r., jednak zastosowana na nim technika znaczenia sugeruje raczej, że jest to egzemplarz młodszy. Wiem, że w obiegu - w tym na Browar.biz - były zdjęcia przedwojennych beczek z browaru Keilicha. Niestety wiele linków już wygasło, a co za tym idzie fotografie przepadły. W takiej sytuacji pomyślałem, że może warto poprosić o pomoc społeczność tego Forum Jeśli macie jakąkolwiek wiedzę o beczkach z tego browaru, ich konstrukcji i znakowaniu, będę bardzo wdzięczny za każdą, nawet najmniejszą informacje! Wszelkie analogie pomogą mi dokładniej odtworzyć historię tej konkretnej beczki - obiecuje pochwalić się tutaj efektami finalnymi mojej pracy
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13781

Ten jest niby z 1906 ale nazwa miasta sugeruje okres II wojny... Click image for larger version

Name:	antyczna-beczka-debowa-piwa-r-gu-31216617 (1).jpg
Views:	0
Size:	61,6 KB
ID:	2355517

Comment

widgetinstance 244 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
    Przetwarzanie...