Browar Glinnik pow. Tomaszowski

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mistrzu
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.08
    • 750

Browar Glinnik pow. Tomaszowski

Czy ktoś z Was dysponuje informacjami na temat browaru w Glinniku w powiecie Tomaszowskim, Łódzkie?
    Wiem, że został zbudowany w 1. połowie XIX wieku, potem przebudowany na budynek mieszkalny.
  • Leonpraga
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.02
    • 468

Ciekawa wiadomość, lecz i dla mnie bardzo smutna bo nie mogę nic powiedzieć w tym temacie nie trafiłem na żadną wiadomość na temat browaru w Glinniku i będzie zapewne to trudne, ale może ktoś coś na ten temat posiada sam jestem ciekaw.

Comment

• Mistrzu
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.08
      • 750

A ja znalazłem wczoraj przeglądając pod kątem kościołów Katalog Zabytków Sztuki w Polsce tom II, zeszyt 1, natrafiłem na takie informacje:

STARY BROWAR. Przerobiony na budynek dworski. Piętrowy, podpiwniczony. Na rzucie prostokąta. Wnętrze przebudowane. Otoczony parkiem ze starodrzewiem i aleją bukową.

Comment

Related Topics

Collapse

• abernacka
        Browar Namysłów kończy działalność!
        abernacka
        Za TVP Opole:
        Grupa Żywiec będąca właścicielem browaru w Namysłowie poinformowała, że z początkiem przyszłego roku zakończy produkcję w zakładzie w Namysłowie.
        Jak informuje grupa na swojej stronie: Pracownicy browaru otrzymają pełen pakiet odpraw oraz dodatkowe wsparcie,
        ...
        2025-10-15, 13:24
      • dadek
        Jičín, Hradecká 519, Minipivovar Jičín
        dadek
        Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
        2025-01-10, 00:48
      • StowarzyszenieAdventure
        Browar Kossocice, Galicja
        StowarzyszenieAdventure
        Dzień dobry,
        szukam informacji lub namiaru gdzie mógłbym coś znaleźć na temat browaru we wsi Kossocice. W katastrze Galicyjskim rok 1850 jest podpisany na mapie, znalazłem też o nim wzmiankę w jakimś spisie ale to tyle. Budynek istnieje do dziś. Dziś to dzielnica Krakowa.
        pozdrawiam...
        2024-10-31, 14:43
      • dadek
        Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
        dadek
        Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
        2024-10-04, 23:49
      • dadek
        Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
        dadek
        W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
        2024-09-03, 02:08
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...