witam, w jednym z e-sklepów piwnych znalazłem drożdże płynne breslauer brauner zymofermu, które mają pomóc w odtworzeniu warzonego kiedyś ew Wrocławiu "brązowego" barana, czy ktoś coś słyszał na temat tego piwa? nie znalazłem niczego w czeluściach internetu, pozdrawiam
							
						
					wrocławski "brązowy" baran
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Takiego barana wspomina zdaje się Fritz Wiggert w księżce "Das Brauwesen der Stadt Breslau". Sprawa specjalnych drożdży, które pojawiły się ostatnio na rynku wydaje mi się trochę śmieszna. Czytałem wszystkie dzieła, które podaje Klaus Kling w bibliografi, z której korzystał. We wszystkich pisze najwyżej tyle, że te drożdże zniknęły z rynku i nikt nie wie, jakie to drożdże były. Z moich źródeł wynika, że wszyscy wrocławscy karczmarze używali z reguły tych samych drożdży, wątpię więc, że mieli inne do białego, inne do czarnego i inne do brązowego barana. Tutaj mogły się zmieniać składniki, ale nie drożdże, o których wiedziano wtedy bardzo niewiele, a na pewno nie wiedziano, że są odpowiedzialne za fermentację i że są nosicielami smaku. Mimo wszystko życzę wszystkim piwoszom jak najsmaczniejszych baranów z jak najróżniejszych szczepów.
 Ja osobiście pracuję nad odtworzeniem śląskiego piwa brunatnego. Tutaj używaną paletę drożdży można już jako tako zdefiniować, jest ona jednak tak szeroka, że też z czystym sumieniem można podać jakikolwiek szczep. Ważne jest, żeby nie było zbyt mocne i zbyt smaczne. Archiwum piwne Archiwum piwne
 
 Poznaj
 http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
 Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
 Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 To jest jedna wielka ściema i proponuję nie przywoływać tej strony jako źródła dla stylu "Breslauer Brauner Schoeps". Ani w ogóle dla żadnego innego stylu.
 
 Gość zrobił sobie przedsięwzięcie komercyjne po tytułem "tradycyjne piwa wrocławskie". Tytuł dobry jak każdy inne, tyle, że to, co on proponuje, niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi piwami wrocławskimi. Właściwie poza nazwą - nic.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 A w dodatku zastrzegł sobie prawo do nazwy i proponuje innym, aby warzyli to piwo na jego licencji. Po uiszczeniu opłaty, można od niego otrzymać mieszankę słodów, chmiel, a nawet szklanki i podstawki. Ciekawe czy chociaż był kiedyś we Wrocławiu.To jest jedna wielka ściema i proponuję nie przywoływać tej strony jako źródła dla stylu "Breslauer Brauner Schoeps". Ani w ogóle dla żadnego innego stylu.
 
 Gość zrobił sobie przedsięwzięcie komercyjne po tytułem "tradycyjne piwa wrocławskie". Tytuł dobry jak każdy inne, tyle, że to, co on proponuje, niewiele ma wspólnego z tradycyjnymi piwami wrocławskimi. Właściwie poza nazwą - nic.Archiwum piwne
 
 Poznaj
 http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
 Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
 Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nie zniechęcaj się, kup drożdże i spróbuj. Brązowy, czy brunatny baran, różnił się podobnież od innych tym, że był piwem jęczmiennym. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że piwo na tych drożdżach wyjdzie dobre. Klaus Kling jest perfekcjonistą i byle czego bez przetestowania na rynek nie wprowadza. A najlepiej uwarz to piwo we Wrocławiu, wtedy będzie prawdziwym wrocławskim.Archiwum piwne
 
 Poznaj
 http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
 Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
 Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Nikt nie mówi, że to, co Kling proponuje, jest złe same w sobie. Ja twierdzę tylko, że:
 - ma to bardzo wątpliwą podbudową historyczną (ani drożdże, ani słód, ani receptury nie mają nic wspólnego z Wrocławiem)
 - otoczka komercyjna w postaci licencji wskazuje, że jest to produkt typowo komercyjny, wykorzystujący sentyment do "piwa wrocławskiego".
 
 Równie dobrze możesz wykonać cokolwiek, co będzie ciemnym, jęczmiennym piwem i nazwać je "Wrocławskim Brązowym Baranem".Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam!
 Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
 Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
 
 Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...- 
							Channel: Surowce
 2024-11-23, 18:56
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio: Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
 Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
 
 Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam wszystkich,
 
 Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
 
 Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...- 
							Channel: Browarnictwo amatorskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Fermentum Mobile odeszło na razie w niebyt, ale Filip pozostaje w drożdżowych klimatach. Fermentum Mobile odeszło na razie w niebyt, ale Filip pozostaje w drożdżowych klimatach.
 
 Za jego sprawą mamy w sklepie parę fajnych suszonych szczepów do dyspozycji z Irlandzkiego WHC Lab:
 
 WHC Lab Low Rider - Session Low Attenuating Yeast - 11 g | Sklep Centrum Piwowarstwa...- 
							Channel: Surowce
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment