Wątpię! Środowisko to niejednorodna grupa i są wśród nich idealiści i realnie stąpający po gruncie. I kombinatorzy. Ceny może zmaleją, ale nie znacząco do poziomu czeskiego.
Obecnie ceny są mocno wyprzedażowe, bo browary zaplanowały cykl produkcyjny inny niż dotychczas ma miejsce. Bez festiwali i knajp. Gdy ocenią jaki potencjał im wystarczy do przetrwania będą nadal produkować piwo. Za ceny realne. I na nasze warunki to są realne ceny skoro przed pandemią był boom na otwieranie browarów.
SARS-CoV-2 - pomoc browarom
Collapse
X
-
Myślę, że dotknąłeś bardzo istotnej kwestii.
Dodać można, że w mojej ocenie jeżeli firma nie jest w stanie przetrwać miesiąca kryzysu (wiem, będzie więcej, ale na razie mamy miesiąc) , to rzeczywiście lepiej będzie, jeżeli zniknie czym prędzej z rynku. Przynajmniej nie będzie stanowić zagrożenia dla kontrahentów.
A jeżeli nadwyżki się przebawiło zamiast oszczędzać to...
Oczywiście nie mówię o sytuacjach gdy dopiero rozpocząłeś biznes (no ale też warto mieć jakiś zapas). No ewentualnie gdy zainwestowane zostały zarobione pieniądze to wtedy rzeczywiście mamy ciężką sytuację.Leave a comment:
-
Dodać można, że w mojej ocenie jeżeli firma nie jest w stanie przetrwać miesiąca kryzysu (wiem, będzie więcej, ale na razie mamy miesiąc) , to rzeczywiście lepiej będzie, jeżeli zniknie czym prędzej z rynku. Przynajmniej nie będzie stanowić zagrożenia dla kontrahentów.Leave a comment:
-
Nikt (a przynajmniej ja) nie atakuje zusammen do kupy wszystkich browarów. Koszta funkcjonowania, o których piszesz, to wynik braku rzeczywistej konkurencji, ale też biurokracji i przeregulowania. Przedziwnego mariażu socjalizmu z pseudoliberalizmem (bo na pewno nie klasycznym) w polskich warunkach.
Ale to już są tematy gospodarczo-polityczne...
Problem, jak działać w takich warunkach.
Sęk w tym, że w Polsce za mało jest biznesów piwnych nastawionych na ekspansję w szerszej okolicy, solidnie funkcjonujących, z powtarzalnymi warkami podstawowych piw i próbujących łączyć to z marketnigiem opartym na patriotyzmie lokalnym.Leave a comment:
-
Trudno jest prowadzić poważne dyskusje w necie bo siłą rzeczy:
a) trzeba stosować skróty myślowe
b) następują przekłamania na linii: kod-odkodowanie
dlatego mam ogromny problem jak skomentować jasno to o czym piszecie bo z jednej strony sam wielokrotnie pisałem i denerowałem.... się na "golenie frajerów" i ceny piw rzemieślniczych, jeszcze bardziej wnerwiało...mnie podejście części blogerów i świata kraftu, że te ceny są...zbyt niskie (sic) co już świadczyło, że niektórym tam sie całkiem poodklejało w mózgu, podobnie wnerwiało mnie zadęcie tego środowiska, ciumkanie, cmokanie nad kozimy bobkami w marmeladzie gdzie większość nie potrafiła wyprodukować porządnego piwa, maskując to dodawaniem masakrycznych ilości chmielu lub skrajnie udziwnionych dodatków, a jeżeli już zrobili pysznego portera to kosztował 20 zł za małą butelkę co jest chore, grubym przegięciem było też sprzedawanie piw czeskich które za naszą południową granicą można było kupić za 25-35 koron (czyli 4,5-7 zł) za 13-15 zł co powodowało, że nóż się w kieszeni otwierał.
Jest jednak też druga strona medalu. Poznałem (lub znałem wcześniej z innych okazji) wiele osób zarówno do strony producentów jak i właścicieli lokali, sam w ramach zdobycia doświadczeń popracowałem w tym świecie aby poznać ceny (zakupu, prowadzenia lokalu itp.)
I powiem Wam, że do warunków czeskich nie da się zbliżyć ze względu na duże koszty wynajmu lokali, podatków, opłat na rzecz miast, akcyz i koncesji oraz sporą cenę piwa kraftowego u producenta. I nie zawsze tak różowo wygląda sytuacja tych lokali. Co nie zmienia faktu, że mimo wszystko ceny zarówno producenckie jak i lokalowe mogłyby być sporo niższe gdyby nie panujący w Polsce (w całym biznesie) model biznesowy polegający na tym, że w rok ma się zarobić góry kasy a nie ma planowania i business case zakładającego zwrot przez kilka lat i zarabianie dopiero w późniejszym okresie. Pewnie wynika to też ze słabości kapitałowej.
Do tego spora część tych piw jest naprawdę dobra i są browary których upadku na pewno bym nie chciał.
Tak więc rozumiejąc Wasze posty i po części podzielając ich wydźwięk to nie przekreślałbym całkiem świata polskiego piwnego rzemiosła bo są tam wspaniali ludzie i pyszne piwa. Mam nadzieję, że ten kryzys otrzeźwi środowisko i wrócimy z normalniejszymi cenami i dobrymi piwami (chociaż osobiście mam wątpliwości bo dobra luksusowe w kryzysie wbrew pozorom sprzedają się dobrze i ta część ludzi która nie straci pracy a będzie zarabiała jeszcze więcej chcąc się wyróżniać będzie szukała także drogich alkoholi i drogiego piwa gdzie nie smak ale aspiracje się liczą - ale to już inna bajka).Leave a comment:
-
Płacić [...] za czeskiego ---> Oferować [...] czeskiego.
Przepraszam, nieuwaga podczas szybkiego pisania i szybkiego przeredagowywania tekstu. Mój błąd. Ale teraz chyba już sens wypowiedzi jest wyprostowanyOstatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2020-04-02, 23:39.Leave a comment:
-
Koncerny też tracą. Efekt domina. W jednym gigancie jest kłopot i wpływa to na produkcję w innym. Największy producent kapsli na świecie ma w tej chwili poważne problemy. Za chwilę okaże się, że największym graczom na rynku browarniczym zabraknie czym zamknąć butelkę albo skąd wziąć puszkę.Leave a comment:
-
Myślę, że golenie będzie odchodzić nawet jeszcze większe, a to z racji chęci odrobienia strat (braku zysków), co wspaniale będzie interferować ze stęsknioną siedzeniem w domu pseudobeergeekową masą naiwnych klientów. Do tego konkurencja się pewnie zmniejszy i będzie można wmawiać, że przetrwali "najlepsi". Będzie dobrze!
Heckler, brawo za odwagę, bo pierwszy bez ogródek przeciąłeś wór, który zalegał w okolicach jajec zdecydowanej większości ludzi, którzy korzystają z tego forum i myślą rozsądnie jednocześnie. Ja już od kilku lat przestałem biegać za piwami kraftowymi, a galopujący wzrost cen w knajpach po 2-3 zeta w skali roku za półlitrową (czy nawet 0,4!) szklankę rodził we mnie wstręt odwiedzania tychże. Niezależnie po czyjej (producenta czy wyszynku) stronie była przyczyna, bo zapewne i jedni i drudzy mieli w tym udział. Płacić w knajpie za czeskiego pilsa, i to wcale nie rzemieślniczego po 13-14 złotych, bo inne wynalazki - rzemiosła wypadałoby przecież sprzedać drożej, jest dla mnie złodziejstwem po prostu. Jak złodziej ponosi karę, choć w tym przypadku niestety rykoszetem i przy okazji, to tylko się cieszyć. Szkoda, że mimo wszystko nikogo to niczego i tak nie nauczy. I że oprócz złodzieja zostaniemy ukrani wszyscy...Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2020-04-02, 21:56.Leave a comment:
-
Trudno się nie zgodzić z tym, co piszecie, tyle że jestem sceptyczny w kwestii urealnienia cen po epidemii. Będą tacy, którzy przetrwają i dalej, szczególnie w większych ośrodkach, będą golić frajerów.Leave a comment:
-
Koronowo też sprzedaje po 5 zł wszystko jak leci ale tylko na miejscu w browarze, przy kartonie upust chyba 5% jeszczeLeave a comment:
-
Ostatnio coraz rzadziej tu zaglądam, ale temat akurat jest w punkt. Również ostatnimi czasy dosłownie wypiąłem się na wszelkiem maści krafty, poza kilkoma sprawdzonymi browarami (nie mówię o wizytach w pubach). No i jak jeden z przedmówców napisał - można sprzedawać tanio? Można.
Nie wiem czy to krzyk rozpaczy o utrzymanie, ale nie wydaje mi się. Jestem sceptykiem w temacie kosztów piwa kraftowego.
Ale jeśli już mówimy o sprzedaży piwa przez browary - wrocławski Prost sprzedaje butelki po... 4zł/0.5l, wszystko jak leci. Warunkiem jest wzięcie kartonu 20szt. i nie mieszanie więcej niż dwóch piw (można się dogadać, dziś wziąłem cztery rodzaje).
Można? No można!
PS. sprzedaż tylko w browarze, nie słyszałem o wysyłce.Leave a comment:
-
-
Nie słyszałem o browarze w Chełmży, może chodzi Ci o Chełmno ? I gdzie można znaleźć informacje na ten tematLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Tradycyjnie wrzucam informacje o konkursach piw domowych organizowanych w PL i nie tylko
XIII Krakowski KPD –26-28.01.2024
https://www.facebook.com/krakowskikpd- Dry Hopped Imperialny Porter Bałtycki
- Best Bitter
- X-Mas English Porter
- Munich Dunkel
- British
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
Kraftowa impreza roku: bezkres dobrego piwa,
zwiedzanie browarów,
dedykowane premiery piwne,
lokalne foodtrucki,
letni chili przy browarze,
koncerty — w tym DJ Ziemka,
dodatkowe atrakcje....-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2025-03-15, 23:37 -
-
W kolejnej praskiej dzielnicy, tym razem w Řeporyje w tym roku został otwarty nowy browar wraz z restauracją. Z ciekawostek mogę napisać, że obok obecnego browaru, a ściślej koło sporego, asfaltowego placu parkingowego stoi najstarszy budynek w Řeporyje oznaczony numerem 1. Niestety jego obecny...
-
Channel: Czechy
-
-
Do tej pory w mieście działały dwa browary, a w dzielnicy Držovice trzeci. Dwa lata temu na obrzeżach miasta rozpoczął działalność czwarty Velkorakovský pivovar. Jakby tego było mało to w tym roku, a dokładnie w kwietniu został otwarty piąty browar o nazwie Axiom.
Browar usytuowany...-
Channel: Czechy
-
-
Pierwszy raz w Czeskiej Piviarni od godz. 16:00 ze wszystkich kranów poleją się piwka z browaru Koníček.
1.Koníček - Štědrok 24% Mocne
2. Koníček - Hatatitla 14° IPA
3. Koníček Ryzák 11° Jasne
4. Koníček Grošák 14° Półciemne
5. Koníček Vraník 12° Ciemne
6. Koníček...-
Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
2024-11-26, 17:46 -
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: