2011.11.19-20 - II edycja kursu szkoleniowego sędziów konkursów piwa - Warszawa
Collapse
X
-
Wiesz, jak ktoś ma ambicje warzenia piwa na konkursy to chce aby jury było profesjonalne. Toć są tacy co na każdy konkurs trzepią po parę warek danego stylu a potem wybierają najlepsze do wystawienia. Co kto lubi.
Dla Angoli, żeby mieli z czego się pośmiać
JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Nie wiem po co te emocje, nie rozumiem i nie będę komentował. Powiem tylko tyle, że uczestniczyłem w pierwszej edycji i naprawdę było warto. To był kurs sensoryczny na bardzo dobrym poziomie i świetnie zorganizowany, właśnie dzięki pasjonatom z PSPD i Paniom z Warki.
Wcześniej odbyłem 2 inne kursy I i II stopnia organizowane przez kogoś innego, tamte były, że tak powiem, dużo skromniejsze.Comment
-
PSPD jest organizatorem najbardziej prestiżowego konkursu piw domowych i chwała za to że ten status chce utrzymać między innymi dbając o przygotowanie bazy sędziów mających odpowiednie umiejętności. To że chętni sami są skłonni ponosić koszty takiego przygotowania świadczy tylko o jego poziomie i zaangażowaniu w sprawę uczestników.Comment
-
Bo to szkoła sensoryków a nie doceniających. Takie mam wrażenie przynajmniej, że ta przemysłowo-sensoryczna szkoła się nam w Polsce za bardzo udzieliła. Bez urazy dla PSPD.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Rozpoznawać wady, a nie oceniać wady. Dlatego, żeby starać się zobiektywizować proces oceny piwa, a nie "mnie to smakuje", albo "coś mi tu nie pasuje, ale nie wiem co".
Ze swojej strony, jako uczestnik konkursów, dodam że więcej mam wątpliwości co do oceny, gdy odjęte są punkty za niezgodność za stylem, niż za wady.
Praktyka oceniania wygląda tak, że np. w przypadku smaku wychodzi się od środkowej ilości punktów. Jeśli jest 17 punktów do zdobycia, to 9 punktów dostaje piwo przeciętne, bez większych wad, ale też bez zalet. Za wady odejmujemy punkty, a za zalety dodajemy.
W przypadku koloru czy piany jest inaczej, wychodzi się od stanu idealnego. Piana/kolor idealny dostaje maks. ilość punktów, za odstępstwa odejmujemy punkty. Tak więc nie jest prawdą, że skupiamy się tylko na wadach.Comment
-
Podczas wrocławskich Warsztatów, w kuluarach, były na ten temat dyskusje. Ja zawsze będę stał na stanowisku, że co prawda umiejętność rozpoznawania wad jest postawą sensoryki to jednak aspekt zalet powinien byc zdecydowanie bardziej uwypuklony."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Ja przede wszystkim na sędziego widzę cykl dwóch, trzech dwudniowych szkoleń. W tym jeden dzień poświęcony na opisywanie pozytywnych aspektów danego piwa."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
To chyba dobrze jeśli jest napisane czym to pachnie lub smakuje. Przecież w tych opisach często w smaku są opisane rzeczy pozytywne. Może czytający nie potrafi odpowiednio przypisać ich do wad lub zalet.
Najlepiej 12 tygodniowych szkoleń, co miesiąc.
Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2011-11-21, 11:55.Comment
-
Co tam 12, proponuję 24 dwutygodniowe szkolenia
Comment