Po konsultacji z Sensorem, który zgłosił chęć w ponownym jurorowaniu na Warsztatach informuję, że receptury, tak jak w tym roku, bedo wg tego samego przepisu, dowolne będą drożdże.
Pozostajemy przy piwie jasnym dolnej fermentacji z dekokcją, na samym słodzie pilzneńskim oraz na pszenicy jasnej - tu się skłonię do propozycji Wesołego, żeby była z carahellem, też z dekokcją oczywiście.
Szczegóły co do zacierania i chmielenia zapodam jutro, będzie to zmierzało w kierunku klasyki gatunku. Do połowy listopada poddaję jeszcze szczegóły pod dyskusję - a potem - do dzieła!
Mój umysł jest teraz ciut zmącony degustacją kilku młodych warek, tym bardziej więc zastanawiam sie nad sensem stawiania wymogu sposobu zacierania.
Dekokcja? - Owszem, ale niech ona wygra z piwem zacieranym inaczej; czyżby dekokcyjne zacieranie było wymiernikiem jakości produktu finalnego? - A skoro tak, to takie piwo, jako niby lepsze, tym bardziej chyba poradzi sobie z konkurencją, która zacierała np. po brytyjsku.
Jasne pełne dolnej fermentacji, z podaniem ekstraktu początkowego i składu zasypu (ale juz bez narzucania sposobu chmielenia), jest moim zdaniem wystarczającym kryterium, które z jednej strony utrzyma piwowara w odpowiednich dla stylu ramach, a z drugiej pozwoli mu na wiekszą swobodę, niż tylko dobór drożdży. Tu weszedłby w grę prawdziwy kunszt piwowara (a przynajmniej każdy miałby taką okazję).
To samo dotyczy górnej fermentacji.
PS.
Nie chcę nikomu burzyć szlachetnej ideii konkursów, ale dla dobra domowego piwowarstwa, myślę sobie, że warto byłoby może sobie te kwestie wyjaśnić...
Dziękuję za cenne uwagi, ale byłoby fajnie, jakbyś czytał nie tylko posty z ostatniej strony, bo:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Po konsultacji z Sensorem, który zgłosił chęć w ponownym jurorowaniu na Warsztatach informuję, że receptury, tak jak w tym roku, bedo wg tego samego przepisu, dowolne będą drożdże.
i w związku z tym zakładam osobny temat pt. "konkrety" a tu pozostawiam miejsce do dyskusji o sensowności/bezsensowności zacierania/chmielenia/warzenia/konkursów/forum/wyższości piw jasnych nad ciemnymi/itp.
Dziękuję za cenne uwagi, ale byłoby fajnie, jakbyś czytał nie tylko posty z ostatniej strony, bo...
Przed poprzednim postem przeczytałem cały wątek. A moje uwagi nie aspirują do wagi "cenne"...
Tym bardziej nie chciałbym burzyć dobrej atmosfery przy jakimkolwiek konkursie.
wszystko kłębi się pod koniec roku i mam jak zwykle wielką prośbę do Was. Powtórka z lat 2005 i 2006
Zostało trochę piw które nie były opisywane już jakiś czas lub nie wiadomo na pierwszy rzut oka z całą pewnością czy dostępne były na rynku w kończącym się roku...
Witam,
Zbieram polskie etykiety konkursowe (komplety: etykieta, kontra, krawatka), ostatnio trafiłem dwie kontry z Elbląga. Może ktoś pamięta których etykiet muszę do nic poszukać.
Z góry dziękuję.
Marek
Witam,
Szukam etykiet konkursowych (najchętniej kompletów e-ta/kontra/krawatka) z polskich piw. To co mam i czego szukam można podejrzeć
na stronie: http://hdmarek.web-album.org/album/5...-piwne-szukane .
Zdaję sobie sprawę, że mogą zawierać błędy w zestawieniu...
Wszystko się kitłasi w tym roku - mam jak zwykle wielką prośbę do Was. Powtórka z lat 2005, 2006 i 2007.
Zostało trochę piw które nie były opisywane już jakiś czas lub nie wiadomo na pierwszy rzut oka z całą pewnością czy dostępne były na rynku w zakończonym roku 2008...
Niełatwo było znaleźć pochodzenie tego piwa, bo Amalti to kontraktowiec z kastylijskiego Valladolid a na puszce widnieje jako producent Cervezas Artesanales de Cantabria z Liérganes w Knatabrii. Na ggogle mapsie pod tym adresem widnieje browar DouGall’s. Piwo jest bezglutenowe, a takich właśnie...
Comment