Ogłoszenie

Collapse

Orgniazujesz ODPŁATNĄ ciekawą piwną imprezę? Sprawdź zasady zamieszczania informacji komercyjnych.

Cieszy nas każda ciekawa inicjatywa piwna w kraju. W BrowarBizie doceniamy takie działania w szczególności.

Nasz serwis funkcjonuje nieodpłatnie dla Użytkowników wykorzystujących go do celów niekomercyjnych. Zamieszczanie wszelkich informacji w celach komercyjnych* - jest dozwolone wyłącznie po uprzednim uzgodnieniu tych spraw z właścicielem strony.

Zastrzegliśmy sobie to w regulaminie:

który wymaga akceptacji podczas rejestracji w serwisie.

* informacja komercyjna = informacja pozostająca w związku z prowadzoną działalnością lub zamieszczana na prośbę osób prowadzących tę działalność (nie jest to definicja sztywna)

Dla organizatorów ciekawych imprez piwnych dostępnych dla gości odpłatnie oferujemy dwa warianty współpracy:
  • Patronat medialny BrowarBizu - nieodpłatna, wzajemna forma promocji Imprezy w BrowarBizie (bannery, mailing, dedykowany wątek, itp.) i BrowarBizu na Imprezie (na materiałach promocyjnych Imprezy i na miejscu).
  • Współpraca reklamowa na zasadach komercyjnych.
    Np. dla kiełkujących projektów możliwość prowadzenia dedykowanego wątku to koszt 70 zł brutto rocznie, czyli wystarczy stać się tzw. PremiumUżytkownikiem BrowarBizu. Inne formy reklamy - w Kurierze Piwnym (biuletyn emailowy), bannery w BrowarBizie itp. są także dostępne.


Prezentacja komercyjnej oferty i wypowiadania się w imieniu tego rodzaju przedsięwzięcia na naszym Forum wymaga nawiązania oficjalnej współpracy w którymś z ww. wariantów.

BrowarBiz szerzy wiedzę piwną i dociera do tysięcy osób zainteresowanych tematem piwnym w sposób szczególny. Ponosimy duże koszty jego funkcjonowania i liczymy w tym wypadku na zrozumienie i wzajemność.

W razie pytań prosimy pisać na imprezy@browar.biz lub dzwonić pod nr
77 542 12 12 (wewn. #2 BrowarBiz) w godzinach 9:00-16:00.

Dziękujemy za uwagę.
Art & Maggyk
See more
See less

2008.08.23 - II Grodziski Konkurs Piw Domowych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Senior
    • 01-2003
    • 5071

    #31
    Również gratulacje dla zwycięsców-Wasze zdrowie
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • hasintus
      Senior
      • 07-2006
      • 850

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Zwycięska receptura Andrzeja Sadownika

      Składniki:...Pszeniczny dymiony 400g...
      ...Nadwiślański 10 (30min)...
      Drożdże WLP006+Wyeast2056...
      = Sukces w II konkursie Prawie jak Grodzisz
      Nic tylko kopiować.
      tylko co to takiego Wyeast2056, Nadwiślański 10 :
      i te drożdże to na raz, czy jedne po drugim. :

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
        Nic tylko kopiować.
        tylko co to takiego Wyeast2056, Nadwiślański 10 :
        i te drożdże to na raz, czy jedne po drugim. :
        w formulrzu zgłoszeniowym były tylko takie informacje
        może Czes by coś więcej napisał
        Last edited by anteks; 25-08-2008, 20:23.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • jacer
          Senior
          • 03-2006
          • 9875

          #34
          A jak panowie w jury, ocenili tegoroczny poziom?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • josefik
            Senior
            • 05-2006
            • 386

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
            A jak panowie w jury, ocenili tegoroczny poziom?
            bardzo wysoko, czołówka otarła się o doskonałość

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10738

              #36
              bardzo wiele piw przypominało Grodzisza , uwagi odnosiły sie raczej do koloru , piany mętności piwa
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • josefik
                Senior
                • 05-2006
                • 386

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                bardzo wiele piw przypominało Grodzisza , uwagi odnosiły sie raczej do koloru , piany mętności piwa
                barwa - -za jasna tzn użycie słodu wędzonego /ogólnodostępnego/ jęczmiennego zamiast pszenicznego jak w oryginalnej recepturze

                brak klarowności
                do klarowania oryginalnego grodzisza używany był z tego co mi wiadoma karuk
                Czes użył żelatyny
                Last edited by ART; 26-08-2008, 08:29. Powód: cyt

                Comment

                • anteks
                  maruda
                  • 08-2003
                  • 10738

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika josefik Wyświetlenie odpowiedzi
                  brak klarowności
                  do klarowania oryginalnego grodzisza używany był z tego co mi wiadoma karuk
                  Czes użył żelatyny
                  Jan Szała który zajął 2 miejsce też klarował żelatyną
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10738

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jan Szała który zajął 2 miejsce też klarował żelatyną
                    oto Jego receptura
                    pszeniczny weyermann 2250g
                    pszeniczny wędzony 750g
                    lubelski granulat 60g
                    safbrew S-33
                    żelatyna 5g
                    zacieranie infuzyjne
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • Czes
                      PremiumUżytkownik
                      • 06-2001
                      • 752

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nic tylko kopiować.
                      tylko co to takiego Wyeast2056, Nadwiślański 10 :
                      i te drożdże to na raz, czy jedne po drugim. :
                      Po co kopiować? Raczej robić swoje!
                      A jeżeli już próbować kopiować, to z drożdżami Wyeast # 2565 (Koelsch).
                      Starter Wyeast i WLP # 006 (Bedford) był robiony ze skosów wspólnie.
                      Chmiel Nadwiślański, szyszka z własnego chmielnika o nieznanym alfa, był dozowany na garście (pewno więcej niż 10g ?). Jedna garść na 30 min. przd końcem, była też druga na 5 min. przed końcem gotowania.

                      Grodzisz był klarowany karukiem (o tem potem), ale obecnie żelatyna jest tak dobrze oczyszczona, że jej skuteczność jest nie gorsza. W obu przypadkach w istocie chodzi o to samo białko - kolagen.
                      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                      Comment

                      • jacer
                        Senior
                        • 03-2006
                        • 9875

                        #41
                        pszeniczny dymiony rozumiem, że też był własnoręcznie wyprodukowany?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • Czes
                          PremiumUżytkownik
                          • 06-2001
                          • 752

                          #42
                          Za największą nagrodę konkursową uznaję "nabycie" uprawnienia do uściśnięcia dłoni członkom Jury, ludziom którzy tymi dłońmi Grodzisza kiedyś tworzyli.
                          Nagrodę tę udało mi się szczęśliwie w Grodzisku odebrać

                          Ale była jeszcze jedna, bardzo miła niespodzianka.
                          Oto Browar Fortuna z jego dyrektorem, panem Aleksandrem Stammem, przygotował dla zwycięzcy II Konkursu medal pamiątkowy Browaru Fortuna i z wielkim staraniem oprawioną kopię przepisu na "Sposób użycia karuku" do piwa Grodziskiego.
                          "Sposób" jest pisany odręcznie ręką ostatniego właściciela Browarów Grodziskich i pochodzi prawdopodobnie z lat 1930-tych.
                          Darczyńca, Browar Fortuna zaznaczył:
                          "prosi się o zachowanie tej receptury jako osobistą tajemnicę przez okres 5 lat" , tak więc proszę mnie o nią na razie nie wypytywać
                          O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                          Comment

                          • Czes
                            PremiumUżytkownik
                            • 06-2001
                            • 752

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                            pszeniczny dymiony rozumiem, że też był własnoręcznie wyprodukowany?
                            Pszeniczny dymiony był oryginalnym słodem pochodzącym ze słodowni przy ul. Przykop.
                            Pochodził z bodajże ostatniej partii tam wyprodukowanej, która następnie trafiła do Francji.
                            Tak, ten słód ma ponad 10 lat! Jego resztki trzymam niczym relikwie.
                            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                            Comment

                            • kopyr
                              Senior
                              • 06-2004
                              • 9475

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pszeniczny dymiony był oryginalnym słodem pochodzącym ze słodowni przy ul. Przykop.
                              Pochodził z bodajże ostatniej partii tam wyprodukowanej, która następnie trafiła do Francji.
                              Tak, ten słód ma ponad 10 lat! Jego resztki trzymam niczym relikwie.
                              E no, to jest już niczym nielegalny doping.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • Czes
                                PremiumUżytkownik
                                • 06-2001
                                • 752

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ja nie startowałam w konkursie, ale chyba za rok się w końcu skuszę
                                Poza oczywistą chwilą radości z wygranej w Konkursie, jest mi smutno.
                                Smutno, że piwowarzy domowi znowu nie wykorzystali szansy by zademonstrować czynem przywiązania do najlepszych tradycji polskiego rzemiosła piwowarskiego. 14 zgłoszonych piw to żałośnie mało.
                                Ten Konkurs ma swoją wartość i sens tak długo, jak długo jego Jury tworzą byli piwowarzy Grodzisza. Jest też w moim odczuciu hołdem im osobiście składanym. W tym dniu znowu czują się potrzebni i ważni. To już bardzo starzy ludzie.
                                Oby za rok nie było za późno.
                                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎