VII Warsztaty Piwowarskie we Wrocławiu - Konkurs Piw Domowych - dyskusja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19240

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    W tym roku był w Żywcu Saison i Roggen, a to też nie są ogólnie dostępne wzorce a zabawa była - a w końcu o to chodzi. Piwo z sorgo - pomyślimy
    Zatem jeśli jesteś otwarta na inność i piwo z sorga nie stanowi problemu ( ) proponuje przyprawowe. Jest to szerokie pole do popisu a jednocześnie piwowarzy nie będą związani z koniecznością zakupu w CP specjalistycznego słodu.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      a jednocześnie piwowarzy nie będą związani z koniecznością zakupu w CP specjalistycznego słodu.
      A w którym przypadku są? Chyba nie doczytałeś, co pisałam o Scottish Ale
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        Jest to szerokie pole do popisu a jednocześnie piwowarzy nie będą związani z koniecznością zakupu w CP specjalistycznego słodu.
        Czuję się w obowiązku zaprotestować, bo swoim żartem poniekąd wywołałem ten temat. Żeby uwarzyć scottish ale wcale nie trzeba wędzonego słodu. To po pierwsze, a po drugie jak chcesz kupić słód wędzony, to takowy też można kupić w innym niż CP sklepie.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Maidenowiec
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 2287

          #34
          Przyprawowe to wdzięczny temat.
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19240

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
            Czuję się w obowiązku zaprotestować, bo swoim żartem poniekąd wywołałem ten temat. Żeby uwarzyć scottish ale wcale nie trzeba wędzonego słodu. To po pierwsze, a po drugie jak chcesz kupić słód wędzony, to takowy też można kupić w innym niż CP sklepie.
            Oki-doki. Miałem na myśli słód wędzony torfem.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #36
              Ciiiicho!!!
              Właśnie zamówiłem taki słód w bo w niedzielę bardzo mi posmakowało piwo na słodzie wędzonym torfem.

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Proponuję Pilsa i Scottisch Wee Heavy (proszę już o słodzie wędzonym mi tu nie marudzić, bo nie musi być torfowy wcale, a po za tym, jak już słusznie Kopyr zauważył, nie mamy tego słodu 50 ton i nie musimy się wysilać, żeby go sprzedać - właściwie to wręcz odwrotnie)

                Druag opcja - zamiast Wee Heavy Witbier. Proszę o głosowanie do 20 paździora a potem marsz do warzelni
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Proponuję Pilsa i Scottisch Wee Heavy (proszę już o słodzie wędzonym mi tu nie marudzić, bo nie musi być torfowy wcale, a po za tym, jak już słusznie Kopyr zauważył, nie mamy tego słodu 50 ton i nie musimy się wysilać, żeby go sprzedać - właściwie to wręcz odwrotnie)

                  Druag opcja - zamiast Wee Heavy Witbier. Proszę o głosowanie do 20 paździora a potem marsz do warzelni
                  A dlaczego nie zrobić lżejszej wersji Scottisch Ale?

                  Ale generalnie to głosuję za pilsem i witem.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • Cartmann
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.03
                    • 31

                    #39
                    ja jestem za witbierem

                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #40
                      Ja też jestem za witkiem, piłem ostatnio hoegaarden w czeskim ciesz. i bardzo mi smakował więc jestem jak najbardziej za, a i dla szanownej komisji znajdzie się jakiś dobry kalibrator
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #41
                        Witbier.
                        Last edited by mareks; 06-10-2009, 19:59.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #42
                          Jestem za Wittem. Maj czyli bedzie juz ciepło, Witt będzie pasować
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #43
                            Witek (podoba mi się ta spolszczona nazwa) zauroczył degustujących w ostatnią niedzielę na Jarmarku Jadwiżańskim, nawet pan, który ciągle czekał na portera i nieźle się w międzyczasie zrobił, orzekł, że witek najlepszy był

                            No to widzę, że póki co jednomyślność.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • galadh
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2008.01
                              • 105

                              #44
                              Ja też Wit. Od dawna się przymierzam.
                              Wstąp, nie leń się, a pij, niech się nie wstydam za cię.
                              Toć największe zwycięstwo, co wżdy piwo dusisz,
                              Przecięć choćbyś nigdy nie pił, na spowiedź musisz.

                              Jan z Kijan

                              Comment

                              • artur2
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2008.02
                                • 535

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                Proponuję Pilsa i Scottisch Wee Heavy
                                Pils czeski, czy niemiecki (czy jaki wyjdzie ) ?

                                Ja tam jestem za Scottish, ale ulegnę pod naporem
                                Last edited by artur2; 06-10-2009, 20:57.
                                Mniej alkoholu, więcej smaku !
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Comment

                                Przetwarzanie...