A mnie interesuje katalog czeskich podstawek. dostałem, ale chyba sprzed kilku lat i bardzo niefunkcjonalny. Czy ktoś wie o aktualnym. Ja ten stary próbuję przerobić i uaktualnić ale może niepotrzebnie tracę czas.
Katalogi ?
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
Wysyłam uaktualnienia co miesiąc i w tym roku też planuje tak robić.Grzegorz_J_bie napisał(a)
Beny mam pytanie do Ciebie, a mianowicie czy dalej będziesz wysyłał uaktualnienia katalogów do ludzi, którzy zakupili wcześniejsze wersje? I jeszcze prośbe o to, że byś może podsunoł jakiś fajny pomysł na to jak te uaktualnienia wdrażać do katalogu. Z góry dzięki!
Otwieramy worda rysujemy tableke, wklejamy obrazek i już możemy poczuć sie jak twórca katalogu.Comment
-
Z tego co sie interesowalem kilka lat temu wstecz przy okazji rozpoczynania pracy nad naszym katalogiem to czesi uaktualnienia rozprowadzali w postaci zbiorczych wydrukow podstawek wydanych w danym przedziale czasowym przy czym byl jeden wspólny wydruk dla wszystkich browarów a nie ileś tam wydruków na każdy browar oddzielnie - moim zdaniem o ile nadal tak to się odbywa to mało funkcjonalna metoda. O ile będe w Pradze na giełdzie w tym roku to wybadam bardziej tą sprawę.Ahumba napisał(a)
A mnie interesuje katalog czeskich podstawek. dostałem, ale chyba sprzed kilku lat i bardzo niefunkcjonalny. Czy ktoś wie o aktualnym. Ja ten stary próbuję przerobić i uaktualnić ale może niepotrzebnie tracę czas.Comment
-
Czy do dzisiaj jest to najnowsza wersja czy ukazała się już nowsza wersja?robox napisał(a)
Pojawił się w obiegu nowy "Katalog kapsli 2002" autorstwa Bartka Sikorskiego.(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!Comment
-
a mnie się marzy katalog wafli i etykiet browarów Monachijskich
Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
------------------------------------------------------------------
Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika benyObecnie jest rozwazany projekt stworzenia katalogu polskich etykiet piwnych do roku 1948 i prace sa daleko posuniete! Projektem koordynuje kol Dariusz Orłowski z WarszawyJak wyglądaja sprawy z wyżej wymienionymi katalogami ? Czy prace są kontynuowane czy może owe projekty zostały zarzucone ?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauerWiem, że to jest powtórzenie wiadomości, ale ponieważ ja zacząłem temat o katalogu etykiet dolnośląskich i obiecałem zdobyć informacje, więc czuję się zobowiązany podać tę informację od siebie.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
poszukuję informacji o ponizszych katalogach
1. katalog podstawek NRD
Czy ktoś (tu głównie pytanie do forumowiczó zza Odry) wie coś o istnieniu katalogu podstawek z obszaru byłego NRD? Interesują mnie głównie lata podstawek, gdy istniał ten twór państwowy.
Jeśli takiego nie ma to może jest gdzieś jakieś sensowne opracowanie zawierające choćby część NRD-owskich podstawek
2. jakiekolwiek katalogi "zabużańskie"
Interesują mnie również opracowania dotyczące birofilii z okresu międzywojennego z browarów będących przed wojną na terenach Rzeczypospolitej (np. Lwów, Brześć, Wilno).
Swoją drogą to dla mnie dziwne (UWAGA: poruszam znów wyświechtany temat), że tu na forum, wśród browarów historycznych nie ma właśnie browarów "wschodnich".
Warto byłoby to dodać z dwóch powodów:
a) mogłoby być to naprawdę dobre opracowanie historyczno-birofilistyczne tych browarów (z naciskiem na birofilistyczne)
b) "Polskość" części browarów w dziale Historia jest mocno naciągana (nawet jeśli mówimy o pewnej ciągłości browarnictwa w danym rejonie), bowiem skończyły warzyć na długo przed przejęciem tego terenu przez Polskę. Ale są, to OK.
Jednak z drugiej strony kraju, w tym samym okresie istniały browary POLSKIE - nie chodzi mi o własnośc, ale chociażby o to, że produkowały piwa polskojęzyczne
.
Myślę, że NIE warto ich POMIJAĆ w dziale Historia (a chociażby nie pomijać ich okresu międzywojennego).
Cóż bowiem stanowi o klasyfikacji browaru? <mordka_pytania_retorycznego>bla bla blaComment
-
Temat może i wyświechtany, ale trudno nie zgodzić się z kalifatem.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifatSwoją drogą to dla mnie dziwne (UWAGA: poruszam znów wyświechtany temat), że tu na forum, wśród browarów historycznych nie ma właśnie browarów "wschodnich".
a) mogłoby być to naprawdę dobre opracowanie historyczno-birofilistyczne tych browarów (z naciskiem na birofilistyczne)
b) "Polskość" części browarów w dziale Historia jest mocno naciągana (nawet jeśli mówimy o pewnej ciągłości browarnictwa w danym rejonie), bowiem skończyły warzyć na długo przed przejęciem tego terenu przez Polskę. Ale są, to OK.
Jednak z drugiej strony kraju, w tym samym okresie istniały browary POLSKIE - nie chodzi mi o własnośc, ale chociażby o to, że produkowały piwa polskojęzyczne
.
Myślę, że NIE warto ich POMIJAĆ w dziale Historia (a chociażby nie pomijać ich okresu międzywojennego)."Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne
Moja strona www w początkowym okresie budowyComment
-
Ad 2. Takich birofili należy szukać we właściwych katalogach (np. podstawek w katalogu podstawek). Problem jest jedynie taki, że oprócz katalogu podstawek i strony Jana Skrzyniarza o niczym innym nie wiem.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifat2. jakiekolwiek katalogi "zabużańskie"
Interesują mnie również opracowania dotyczące birofilii z okresu międzywojennego z browarów będących przed wojną na terenach Rzeczypospolitej (np. Lwów, Brześć, Wilno).
Swoją drogą to dla mnie dziwne (UWAGA: poruszam znów wyświechtany temat), że tu na forum, wśród browarów historycznych nie ma właśnie browarów "wschodnich".
.
Myślę, że NIE warto ich POMIJAĆ w dziale Historia (a chociażby nie pomijać ich okresu międzywojennego).
Ad cała reszta. Takich opracowań nie ma bo nikt ich jeszcze nie zrobił - jeśli posiadasz jakieś materiały to zawsze mozesz takowe zrobić i zamieścić.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Jedyne wyjście to zakasać rękawy i szukać. Ja od roku przeglądam prasę austriacką i czeską. Tam można od czasu do czasu znaleźć informacje na temat browarów Galicji. Jak do tej pory nie posiadam co prawda ogromu informacji na ten temat, ale myślę że z czasem uda mi się zrekonstruować historię przynajmniej większych browarów. Jestem pewien że w archiwach krajowych można znaleźć więcej materiałów. Wiedza niestety kosztuje i trzeba poświęcić czasami kilka tygodni urlopu, aby czegoś się dowiedzieć.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
-
Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Samo przeczytanie spisu spółek akcyjnych w Niemczech z roku 1936 to dwa bite dni siedzenia w bibliotece. Podstęp polega na tym, że trzeba przeczytać wszystko, bo pod hasłem "browary" jest kilka, ale większość jest pod nazwami firm, dla których browary były zajęciem ubocznym - posiadały po prostu po kilka czy kilkanaście procent akcji.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwowartrzeba poświęcić czasami kilka tygodni urlopu, aby czegoś się dowiedzieć.
Żeby zrobić naprawdę rzetelny spis browarów, oparty na archiwach, a nie adressbuchach, należałoby poświęcić całe życie. A i to mogłoby braknąć czasu.Comment
-
Jak wygląda kwestia katalogu etykiet dolnośląskich nie mam pojęcia - straciłem całkowicie kontakt z tym człowiekiem, który to opracowywał.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeberJak wyglądaja sprawy z wyżej wymienionymi katalogami ? Czy prace są kontynuowane czy może owe projekty zostały zarzucone ?Comment
-
Krzysiu niedokładnie odczytałeś post Piwowara. On napisał:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuNie wprowadzaj ludzi w błąd. Samo przeczytanie spisu spółek akcyjnych w Niemczech z roku 1936 to dwa bite dni siedzenia w bibliotece.
trzeba poświęcić czasami kilka tygodni urlopu, aby czegoś się dowiedzieć.
CZEGOŚ DOWIEDZIEĆ a nie, żeby opracować taki katalogWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Faktem jest, że jutro znów poświęcam cztery godziny swojego życia na szperanie w starych księgach i gazetach. Tak naprawdę to słowo "poświęcam" jest tutaj nie bardzo na miejscu, bo od tygodnia o niczym innym nie myślę i cieszę się na ten piątek.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment