jeszcze nie tak dawno przed świętami pokazywały się na butelkach z piwem motywy z jajeczkami, zajączkami. W tym roku jakoś tego nie zauważyłem. A może piwo całkiem mi już oczy przesłoniło?
Browary pewnie nie chcą wydawać pieniędzy na etykiety. Ja też żałuję bo bardzo fajnie się piło piwo z zajączkiem a smak jakoś tego piwa świątecznego był lepszy.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Swego czasu, gdy jeszcze zbierałem duńskie etykiety,
udało mi się zgromadzić sporą kolekcję etykiet świątecznych
z tego kraju.
Większośc browarów regularnie wypuszczała
specjalne piwa na Wielkanoc ( Paske bryg ) najczęściej z motywem kurczakowo-zajęczo-żonkilowym i na Boże Narodzenie
( Jule Bryg ) z motywem krasnalowym.
Te krasnale są ucieszne, zwykle występują z kuflem piwa
w dłoni i na niektórych etykietach są zdrowo "nadźgane".
Zauważyłem, że ta tradycja zadomowiła się w krajach
germańskich, natomiast w naszym jakby mniej.
MYK
StaryKocur
Piwo pite z umiarem
nie szkodzi w żadnych ilościach.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
Comment