Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

AleBrowar, Polski Pils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4825

AleBrowar, Polski Pils

E: 11 wag
    A: 4,6% obj
    Byłem ciekaw piwa, jako że AleBrowar w tym co nazywa na etykietach Serią Piw Dolnej Fermentacji mnie nie zawiódł.
    Nie zawiódł i tym razem.
    Kolor piwa jasnożółty do tonów średnich, ale, i tu pewien minus, piwo jak na pilsa jest lekko przymglone, nie klarowne.
    Wysycenie średnie, piana ładna, obfita, utrzymująca się długo, potem w połowie dystansu picia opdała razem z zawartością w postaci małego kożuszka, do końca utrzymuje się obrączka, ślady na szkle nieliczne.
    W zapachu nic rewelacyjnego, ale też kompozycja prawidłowa, słód, chmiel, świeżość, lekka mineralność.
    W smaku pierwsze łyki dawały troszkę dziwne wrażenie, bowiem spodziewałem się większej wytrawności, a tu był, nie wiem, jak to określić, taki miękki, "śliski" słód, jednak z czasem goryczka coraz bardziej dawała znać o sobie, potem nawet zaczęła przeważać. Przy czym akcent słodowy też dość wyraźnie jest obecny, szczególnie w pierwszej fazie dostarczania do otworu gębowego. Stawiam na to, że nie użyto tu żadnej nowej odmiany polskich chmieli. Od razu przyszło mi do góowy zestawienie z Trybunałem. W wersji AleBrowaru mamy i silniej podkreśloną bazę słodową i goryczkę, choć mało finezyjną. Poza tym piwo sprawia wrażenie przy tych parametrach dość treściwego. To też jest wariant "jak dawniej", choć w ciemno powiedziałbym, że mam do czynienia z lagerem bardziej niż pilsem.
    Kto przyzwyczaił się do nowafalowych piw, będzie kręcił nosem. Dla fanów dawnej, polskiej goryczki jest w porządku.
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4825

Hm, po pewnym czasie spojrzałem dokładniej na etykietę, na której stoi jak byk, że chmiele to Oktawia i Iunga. Zatem wrażenie moje było mylne. Ale dam sobie rękę uciąć, że żadnych lekkich nut cytrusowych ani zapachowo ani smakowo tu nie było. Widocznie Iunga ze swoją goryczką przykryła pozostałe akcenty,

Comment

widgetinstance 244 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
    Przetwarzanie...