Chełmno - Paul Sturz

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Niedzwiadek14
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2006.04
    • 121

Chełmno - Paul Sturz

Witam!
    Moze wie ktos z jakiego okresu pochodzi ta butelka?
    Attached Files
  • seba_gliwice
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.10
    • 374

Moi rodzice pochodzą(li) z Chełmna więc od dłuższego czasu wnikliwie studiuję historyczny wątek piwny związany z tym miastem ...

Na zdjęciu tego nie widać, ale jeśli butelka jest dwujęzyczna, tzn. "Unverkauflich" (niem. "Niesprzedajna") i obok tego polska nazwa miasta, czyli "Chełmno", a nie "Culm" lub "Culm a/W" (am Wieschel - Nad Wisłą), to na 100% jest to okres przejściowy po zakończeniu I w.ś, (1919-1921, z lekkim zahaczeniem nawet o 1922). Firmówki z browaru Hoecherla z tego okresu mają również nazwę browaru sprzed wojny, ale już z polską nazwą miasta "Chełmno", Jak wiadomo niedługo później (nie mam czasu w tej chwili szperać w notatkach, ale chyba w 1922 roku) przekształcono tą firmę w "Browary Chełmińskie T.A." ...

Paul Sturz prowadził na ulicy Dominikańskiej skład piwa i fabrykę wody mineralnej aż do 1939 roku.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Niedzwiadek14
    Witam!
    Moze wie ktos z jakiego okresu pochodzi ta butelka?

Comment

• Niedzwiadek14
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.04
      • 121

Wielkie dzieki tak wlasnie przypuszczalem !!
      Pozdrawiam!

Comment

Related Topics

Collapse

• grzeber
        Sprzedam polskie tace browarniane z okresu PRL
        grzeber
        Jak w temacie sprzedam polskie tace browarniane z okresu PRL. Większość tac ma z tyłu nalepiony niewidoczny od przodu haczyk do powieszenia.

Sprzedaję na sztuki. Cena stała za sztukę. Najlepiej na PW.

Leżajsk - 4 różne wzory:
        - https://www.browar.biz/kolekcjone...
        2019-08-21, 21:24
      • beerek62
        Browar Obywatelski w Zabrzu
        beerek62
        Po raz kolejny prośba o potwierdzenie lub uzupełnienie informacji na temat browaru z Górnego Śląska - dokładnie chodzi o Browar Sauera z Zabrza. Posiadam butelkę z tego browaru - na szkle napis "Bürgerliches Brauhaus J. Kotzyba Hindenburg O/S". Butelka z zielonego szkła zamykana kabłąkiem...
        2019-05-12, 20:06
      • Alkoneser
        Browary restauracyjne w Polsce
        Alkoneser
        Cześć,
        mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
        2024-08-05, 11:26
      • MLT
        Chełmno, Podmurna 7, Browar Chełmiński
        MLT
        Browar odwiedziłem w sobotę 23 listopada. Od godziny 16 do po 17 byłem jedynym klientem. W lokalu nie było zbyt ciepło (ogrzewany jest za pomocą piecyków na butle z gazem). Wnętrze surowe, jak dla mnie bez klimatu.
        W ofercie 5 rodzajów piwa:
        - Lager (12,5 5%)
        - Pils (12,5...
        2019-11-27, 22:42
      • darekd
        Eschenbacher, Schlossbrauerei Söldenau Helles
        darekd
        Schlossbrauerei Söldenau to browar z Dolnej Bawarii zamknięty w 1922 r.
        Browar Eschenbacher też jest z Bawarii (Dolna Frankonia) i warzy pod marką dawnego browaru tego Hellesa.

Alk. 5,1%

Aromat - słodowy, z minimalną słodyczą zbożową, po przelaniu ciut kwaskowych
        ...
        2025-08-31, 22:01
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...