Wpadła mi w ręce butelka, której historia mnie zaciekawiła. Szukałem w necie, ale jak dotąd nic. Ze względu na rodzinne koligacje myślałem, że może chodzić o rozlewnię wody mineralnej w Lipnicy Murowanej k. Bochni. Natrafiłem też na post o rozlewni Okocimia w miejscowości Lipnik. Czy ktoś z Was mógłby pomóc w identyfikacji butelki ze zdjęć? Dzięki!
A bezbarwne szkło nie jest argumentem rozstrzygającym, bo jeśli butelka jest stara (jak stara, tego nie wiem), to zanim zaczęto używać szkła ciemnego, sprzedawano piwo w bezbarwnym szkle...

Ja po 10 minutach googlowania znalazlem Lipnicę i tamtejsze słynne źródlane wody lecznicze. Chodzi o Lipnicę Wielką – gmina wiejska u podnóża Babiej Góry w województwie małopolskim, w powiecie nowotarskim ...
Tak, czy inaczej
Zasugerowałem Ci jedynie pewien trop dotyczący miejscowości ... jest prasa lokalna lub powiatowa, biblioteki cyfrowe, itd., itd. - przy odrobinie szczęścia może natkniesz się tam na reklamę takiej wytwórni. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteś zdeterminowany, aby szukać potwierdzenia w materiałach źródłowych, bo to niekiedy praca an kilak lat ...
Comment