Datowanie butelki z Tychów / Tichau

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Radek1991
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2025.12
    • 5

Datowanie butelki z Tychów / Tichau

Witam czy znajdzie się ktoś na forum kto mógłby mi powiedzieć z którego roku jest ta butelka z góry dziękuję za odpowiedz
    Attached Files
  • beerek62
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2010.04
    • 1059

Dokładny rok trudno będzie określić, w przybliżeniu koniec XIX - początek XX wieku (przed I WŚ)
    Ostatnia zmiana dokonana przez beerek62; wczoraj, 20:46.
    Beerkowa kolekcja polskiego szkła piwnego
    Poszukuję : 1) szklanka Browar Soma w Warszawie

Comment

• Tichau1981
      Tichau1981 commented
      Editing a comment
      Na sprzedaż ?
  • Radek1991
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2025.12
    • 5

Dodam jeszcze zdjęcia ale zastanawia mnie to że na butelce oprócz herbu nie ma żadnej informacji np o pojemności. A sama butelka ma kształt bardzo odbiegający od dzisiejszych butelek dno wygląda nie symetrycznie wydaje mi się że szyjka też jest nieco grubsza u jednego boku szef butelki jeśli można to tak nazwać jest u dołu bardziej widoczy w szkle widać liczne pęcherze powietrza.
    Attached Files

Comment

• SupeR_PiwosZ
      Porucznik Browarny Tester
      🥛🥛🥛
      • 2008.05
      • 438

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Radek1991
      dno wygląda nie symetrycznie wydaje mi się że szyjka też jest nieco grubsza u jednego boku szef butelki jeśli można to tak nazwać jest u dołu bardziej widoczy w szkle widać liczne pęcherze powietrza.
      Wszelkie niedoskonałości poprodukcyjne tego szkła wynikają z metody jego produkcji. Właśnie po tym głównie można poznać, że mamy do czynienia ze starszym znaleziskiem. Wydaje mi się, że bardziej konkretnych informacji na temat tej butelki zdołali by Ci udzielić w Śląskim Klubie Birofilów lub chociażby w muzeum browaru w Tychach.

Comment