Z którego roku moze pochodzić ten kufel i ile moze być wart? Na spodzia ma wygrawerowany rużanieć w kształcie serca Napis jest niemiecki TICHAUER BIER

Kufel z Tyskiego

Collapse

X
- 

Pochodzi z okresu okupacji 1940-1945.
 Wart jest tyle ile ktoś za niego zapłaci pozdrawiam pozdrawiam
 www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
- 

Ten różaniec to zapewne wygrawerowana korona - herb browaru Książęcego w Tychach.pozdrawiam
 www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
- 

Co oznacza, że jest to "typowa prasówka" ?
 Czy chodzi o typ nadruku ?pozdrawiam
 www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
- 

Znaczna część przedwojennego szkła ma takie nieco wypukłe nadruki , ale na pewno nie jest to rękodzieło.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
 1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
 Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
- 

Prasówka to potoczne okreslenie szkła prasowanego, czyli wyciskanego w formie.Na tych kuflach dobrze widać szew po dwóch bocznych połówkach formy.grzeber napisał(a)
 Co oznacza, że jest to "typowa prasówka" ?
 Czy chodzi o typ nadruku ?

Nadruk jest wykonany emalią na kalkomanii, a następnie przyklejany do szkła i wypalany. Emalii nakłada się więcej niż zwykłej farby, stąd taka wypukła forma.Comment
Related Topics

Collapse

- 

Taki kufel wpadł w moje ręce. Wykonany z grubego szkła z metalowym zamknięciem. Ma wygrawerowaną sygnaturę 0,4 L. Napisy jak widać na zdjęciach.
 Nie wiem czy to może być jakaś wskazówka co do jego pochodzenia ale dostałem go od wuja z Siedlec. Może kufel pochodzi z tamtych stron......- 
							Channel: Identyfikacja

- 

- 

Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie . Trafiłem tu, gdyż szukałem sposobu na określenie mniej więcej wieku powstania kufla, który ostatnio zakupiłem na wyprzedaży garażowej (w googlach nic niestety sensownego nie znalazłem). Kufel ogólnie wygląda...

5 Photos . Trafiłem tu, gdyż szukałem sposobu na określenie mniej więcej wieku powstania kufla, który ostatnio zakupiłem na wyprzedaży garażowej (w googlach nic niestety sensownego nie znalazłem). Kufel ogólnie wygląda...

5 Photos- 
							Channel: Identyfikacja

- 

- 

trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby  

Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...- 
							Channel: Festiwale piwne
 2024-12-15, 23:21
- 

- 

Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód Smoke & Shadows od Browar Dziki Wschód
 Peated Foreign Extra Stout

7,5 ABV / 19 P

Napisano że to Piwo ciemne... smakowe. Oraz że to pierwszy #multicollab z 10 multitapami. Ale miejsce warzenia tajne.

----------------------------------------

...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-06-08, 10:34
- 

- 

U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek. U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek. 

Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...- 
							Channel: Czechy

- 

- Loading...
- Koniec listy.

Comment