Stambuł na pewno nigdy nie będzie mekką piwoszy, ale nie trzeba się tam ograniczać wyłącznie do herbaty. Swoją drogą herbatę mają rewelacyjną, pije się ją w małych wazonikowatych szklaneczkach i jest to napój wiodący w klimaciarskich knajpkach dla chłopaków - miejscowiaków. Piwa w knajpach się tu nie pija (bądź co bądź jest to kraj muzułmański), co najwyżej w niektórych kebabowniach albo restauracjach dla turystów. Knajpy z tzw. lokalnym kolorytem to właśnie wzmiankowane herbaciarnie, gdzie czasem można też zapalić nargilę. Widziałem kilka pubów, ale wyłącznie w spacyfikowanych przez turystów dzielnicach Sultanahmet i Beyoglu. Jedyni Turcy w tych knajpach to kelnerzy, a wśród piw dominuje Tuborg. Nie dla mnie takie wyjałowione z wszelkiego klimatu lokale, więc zaopatrywałem się w sklepach, co też nie jest takie proste. Byłem w kilku marketach, gdzie w ogóle nie było żadnego alkoholu. Piwo można natomiast kupić w niewielkich sklepikach w całym mieście, ale też nie we wszystkich. Dominuje Efes w kilku odmianach (Pilsen, Extra [8%], Light i Dark), Tuborg, Marmara 34, Troy i licencyjny Miller. Gdzieś po drodze mignęły mi jeszcze dwa gatunki, ale nie pamiętam nazw i nie próbowałem, zresztą wyglądały na dość syfiastą taniochę. Szczegóły nt doznać smakowych w "Piwo - konkretnie".
Patrol piwny: Stambuł
Collapse
X
-
No cóż, wizyta w Stambule to dobra okazja na wakacyjne odtrucie organizmu od alkoholu
Spacerując ulicami między AyaSofia a mostem Galata natknąłem się tylko na jeden lokal z piwem który, jak pisał yendras, sprofilowany był raczej pod turystów.
W stosunkowo dużym sklepie samoobsługowym w tym rejonie piwa nie było (był za to świetny słony kefir).
W uliczkach na południe od Błękitnego Meczetu piwo jest dostępne w niektórych małych sklepikach ale lodówki wyglądały na wyłączone. Zresztą nie wiem jakie przepisy i zwyczaje panują w Stambule względem picia w plenerze więc wolałem nie sprawdzać tego empirycznie.
Sądziłem, że przymusową abstynecję odbiję sobie przed powrotem w którejś z licznych knajpek potężnego międzynarodowego dworca autobusowego (Otogar) ale absolutnie żadna z nich piwa nie serwowała...
Po długich poszukiwaniach namierzyłem sklepik gdzie nabyłem puszkowego Efes Pilsena Draught za 2,30 lira (ok. 5,5 pln). Sprzedawca zawinął mi puszkę w papier z czego wywnioskowałem że na miejscu piwa pić nie można. Z tą ciężko wychodzoną puszką piwa udałem się na pobliskie pagórki skąd rozciągał się widok na miasto rozbrzmiewające nawoływaniami muezinów na wieczorną modlitwę. W tych okolicznościach ten Efes smakował wybornie...Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2007-10-03, 10:03.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje! -
W Konstantynopolu pewnie było by lepiejMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Bez przesady Istambuł nie jest aż tak anty-piwny. Fakt na Sultanahmecie większość przybytków kierowana jest dla turystów, których w tym mieście są całe masy, ale jak się poszuka to można znaleźć i małe sklepiki z piwem i piwo w marketach jak i czasem knajpki dla miejscowych. Fakt, że miasto ma tyle zabytków, że czasu na te poszukiwania braknie ale możliwości są.
W okolicy Aksaray'u jest sporo knajpek i "pubów" dla miejscowych lub "turystów wschodnich i biznesowych". Na Beygolu też raczej ze znalezieniem piwa nie ma kłopotów ale tu konkretów nie znam bo dużo tam nie chodziłem.
Co więcej w dzielnicy Tesvikiye znajduje się mikrobrowar TAPS, ceny dość wysokie ale piwko niezłe.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment
-
Trzykrotnie już odwiedzałem Istambuł ,jednak były to niestety tylko jednodniowe wypady jeśli chodzi o pobyt w tym mieście.Mój pierwszy pobyt przebiegał na zwiedzaniu i okazyjnym poszukiwaniu piwa i faktycznie wtedy miałem z tym trudności,niewiele udało mi się tych piw znależć.Jednak kolejne wyjazdy były już lepsze pod tym względem,okazało się że w rejonie wielkich meczetów ,dworca kolejowego,centrum, jest całkiem sporo miejsc gdzie można trafić na całkiem spory wybór piwa w puszkach,butelkach i petach.Pierwszy dobry sklep pomógł mi znależć pewien Turek ,który słysząc język polski podszedł i łamaną polszczyzną opowiadał że kilka lat mieszkał w Bielsku-Białej...po czym zaprowadził nas do sklepu z alkoholem swojego znajomego ,a następnie do swojego butiku ze skórami!Ponadto w tym rejonie w prawie wszystkich ulicznych budkach można kupić piwo,niestety wybór jest niewielki czyli głównie Efes i to po zawyżonych cenach...jednak ZAWSZE z lodówki!!Z piciem się przezornie nie afiszowałem,jednak nie przeszkodziło mi to w wypiciu w centrum buteleczki piwa i nie wzbudziłem tym wśród przechodzących ,,tubylców''zainteresowania. Z braku czasu ominęło mnie odwiedzenie minibrowaru Taps,czy raczej już 2 jego lokali,a ceny piwa w innych lokalach nawet po targowaniu się były odstraszające!
Moim zdaniem dostępność piwa sklepowego w centum Istambułu jest dość dobra ,zarówno w części europejskiej ,jak i azjatyckiej ,a ceny wachają się w granicach 1 euro.Kolekcja puszek piwnych:
http://puszkikrugera.web-album.org/Comment
-
A ja największy wybór piw widziałem wielokrotnie w sieci supermarketów Migros, co prawda nie był to Istambuł, tylko Alanya, Manavgat i Side. Sklepy w Istambule są tu http://www.migros.com.tr/en/stores_m...sult.asp?id=21 Mój faworyt to piwo Marmara 34.
pozdOstatnia zmiana dokonana przez petrus33; 2008-01-16, 00:41.Comment
-
Właśnie tu jestem i nie mogę się nadziwić. Powyższe opisy mają się nijak do rzeczywistości. Mieszkamy sobie w centrum w dzielnicy Beyoglu. Jest tu mnóstwo lokali, a piwo leje się strumieniami. I piją je Turcy, nie tylko turyści. Wczoraj zaliczyłem jeden minibrowar, dziś planuję drugi. Jedyne co odstrasza to ceny, sporo ponad 10zł za kufel.Comment
-
Aktualnie się bardzo pozmieniało i raczej in minus. Sklepów podobno jest aż 5 na cały (!) Stambuł. Najprościej piwo można dostać podczas rejsu po Bosforze, wówczas są to wody eksterytorialne i nie podlegają jurysdykcji muzułmańskiej. Cena jest odpowiednio zawyżona-ponad 200 lt, ale jest to jedyna możliwość, dostępny jest tylko Efes pilsen-dla bezpieczeństwa wypiłem go dopiero po powrocie do Nessebaru. Natomiast alkohol jest dostępny dopiero na granicy z Bułgarią-cen nie sprawdzałem, ale i tak zaporowe, bo nikt nic nie brał. Ponieważ każdy jest uzależniony od cukru, tylko pod różną postacią, w Turcji rekompensują sobie to ociekającymi cukrem/miodem słodyczami, dżemami itd. Turek, żeby kupić piwo w takim sklepie musi mieć pozwolenie z gminy muzułmańskiej. Atatürk się w grobie przewraca co się tam teraz dzieje (ciekawostka przyrodnicza, nawet własnej waluty nie szanują-a na każdym nominale oczywiście Mustafa Kemal, prędzej uznają euro czy dolary i do tego dochodzi wspaniały (ale nie tak jak Sulejman) przelicznik-np. tygielek do kawy tureckiej ma cenę 200 lt (to jest jakieś 20zł), akurat nie mieliśmy już lir, bo jest to kraj bardzo drogi (droższy od Szwajcarii) i pytamy się czy można w euro, wziął kalkulator, wykonał obliczenia i że owszem, tylko za 45 euro).
Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2025-06-28, 14:21.Mały porterek-przyjaciel nerek😞 3Comment
-
Wiem że nie ten temat, ale gdy byłem w kwietniu w Marmaris na jednodniowym wypadzie z Rodos, to w miejscowych sklepikach, których jest bez liku, praktycznie nigdzie nie brakowało tureckich piw. Masówka (jak na Turcje oczywiście) w szerokim wyborze, chyba koło 10 rodzajów. Ceny ok. 80 Lir za butelkę czy też puszkę ale i taniej też było. W związku z tym zastanawiam się co się w tym Istambule porobiło. Toż to już prawie jak w Arabii Saudyjskiej.Comment
-
Marmaris to jest Riwiera Turecka i tam jednak jest bardziej europejsko i pod turystów, stąd te rozbieżności. Jako ciekawostka, w hotelu w Stambule był cocktail bar-osobna część i tam, gdzie powinny stać butelki z alkoholem, owszem stoją, ale nie butelki, tylko puszki, i nie z alkoholem, tylko ze Sprite'em, kolą itd.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Najprościej piwo można dostać podczas rejsu po Bosforze, wówczas są to wody eksterytorialne i nie podlegają jurysdykcji muzułmańskiej. Cena jest odpowiednio zawyżona-ponad 200 lt, ale jest to jedyna możliwość, dostępny jest tylko Efes pilsen-dla bezpieczeństwa wypiłem go dopiero po powrocie do Nessebaru.
Alkohol w Turcji obłożony jest b. wysokimi podatkami - Polska podąża tą samą drogą, cierpliwości...
Choć to nie jest piwny kraj, to jest tam gdzie kupić nie tylko Efesa (zresztą to bardzo duży koncern, który posiada browary również poza Turcją), ale również piwa kraftowe z miejscowych browarów. Chyba ktoś wprowadził Cię w błąd.
Tutaj dwa wpisy na temat piwnego Stambułu z tego roku:
Discover the best craft beer in Istanbul, Turkey, including breweries, beer bars, taprooms, restaurants, and more
Comment