Utrata koncesji na sprzedaż alkoholu - sklep i hurtownia
Collapse
X
-
A to czemu? Wiem, że podpisując umowę z hurtownią/browarem trzeba wykazać się między innym koncesją, ale chcesz powiedzieć, że taka hurtowania ma obowiązek ciągłej kontroli terminu ważności koncesji sklepu z którym współpracuje?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Tak, musi kontrolować ważność koncesji i opłaty (zazwyczaj) ratalne za sprzedaż alkoholu w roku poprzedzającym.
Natomiast... mogę się jednak mylić co do samej utraty zezwolenia hurtowni ponieważ koncesja sklepu mogła być cofnięta w trakcie jej trwania, o czym hurtownie nie musiały wiedzieć.Comment
-
Otóż to, zwłaszcza że przecież opłaty są ratalne, a sklep mógł zapomnieć o terminie raty. I już z mocy prawa traci koncesje. Swoją drogą debilne prawo.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Właśnie w przypadku gdy sklep nie zapłacił w terminie koncesji cofnięto mu zezwolenie na sprzedaż alkoholu,nie dostarczył tym samym hurtowni opłaty a hurtownia dalej sprzedawała mu alkohol może stracić również i ona zezwolenie.
Powodem utraty zezwolenia przez sklep mogłobyć jednak zupełnie co innego.
Sklep był naprawdę dobrze zaopatrzony jak na Łebę, szkoda...Comment
-
A to już dopytam do końca. Wiedza taka się przyda. Pisałeś, że sklep dostarcza hurtowni dowody opłaty za rok poprzedni.
No ale w tym roku zdaje się był już termin 2 rat. To tych w świetle powyższego nie musiał sklep przedkładać, więc hurtownia wiedzy mieć nie mogła?Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-08-08, 19:58.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Sklepy do 31 maja 2012 r. musiały wpłacić drugą ratę liczoną od wartości sprzedaży (bruttoA to już dopytam do końca. Wiedza taka się przyda. Pisałeś, że sklep dostarcza hurtowni dowody opłaty za rok poprzedni.
No ale w tym roku zdaje się był już termin 2 rat. To tych w świetle powyższego nie musiał sklep przedkładać, więc hurtownia wiedzy mieć nie mogła?
) alkoholu w 2011 r. o czym dostawca musi wiedzieć.Wydaje mi się, że hurtownia może jednak nie wiedzieć o tym, że sklepowi cofnięto koncesję np. z powodu sprzedaży alkoholu nieletnim.
Comment
-
Temat wydzielono z wątku: Łeba, Kościuszki 53, Delikatesy Spożywczo-Monopolowe.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Z pierwszej ręki wiem, że facetowi cofnięto koncesję w trybie natychmiastowym dzięki "staraniom" jednej damy, której przeszkadzały hałasy w środku sezonu w centrum kurortu. Łeba miasto małe i wystarczyło, że jakiś urzędniczyna szedł do domu i zobaczył, że sklep mimo wszystko funkcjonuje. Hurtowniom (także mojej) w tym wypadku nic nie grozi bo nie zostały powiadomione.Comment
-
Czyli sprzedawał po ustalonych godzinach?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment