Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Wisła, 1 maja 69 (stacja PKP Wisła Uzdrowisko), Browar Wisła

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Wisła, 1 maja 69 (stacja PKP Wisła Uzdrowisko), Browar Wisła

    Najwyraźniej przez zawirowania na browar.biz tego browaru brak do tej pory w bazie choć otworzył się w czerwcu 2020. I chyba nikt z forumowiczów jeszcze się tu nie pojawił.
    Wraz z p-stulka, który wyczaił, że w ramach buntu przedsiębiorców restauracja jest otwarta dla gości, zawitaliśmy do Wisły 13.02.2021.
    Powitała nas piękna zimowa aura jakiej w Polsce od kilku lat nie widzieliśmy. Gęsto padający śnieg, wielkie jego czapy pokrywające wszystko, tworzyły bajkową scenerię. Do otwarcia był jeszcze czas tak więc pojechaliśmy do końca linii najpiękniejszym jej odcinkiem przez stare łukowe wiadukty do stacji Wisła Głębce. Po powrocie już drzwi były otwarte więc byliśmy pierwszymi gośćmi. Odkupiony od kolei dworzec Uzdrowisko został pięknie wyremontowany i jest obecnie wizytówką miasta dla wysiadających z pociągów pasażerów. Jednak budynek funkcji kolejowych obecnie nie pełni, a bilety kupuje się u konduktora w pociągu. Od strony podjazdu nawet nie ma szyldu z nazwą (jest od strony peronów), a za to umieszczono stylizowany na kolejową czcionkę neon "Browar Wisła". Wejście od podjazdu jest przez taras ze szklaną witryną-przybudówką powiększającą wnętrze, a w ciepłe dni zapewne ustawiane są tu dodatkowe stoły. Zaraz za drzwiami trafiamy na skośnie umieszczony bar z czerwonej cegły i blatem z jasnego drewna, wyposażony w srebrną rurę z 10 nalewakami. Po lewej umieszczono również błyszczącą srebrem warzelnię. Koło jest kilka niedużych stolików, można siedzieć też na wysokich krzesłach przy barze. Przechodząc dalej znajdziemy się w mniejszej, wydłużonej sali restauracji. Całą jej wewnętrzną ślepą ścianę ozdabia fototapeta z pociągiem pokonującym największy wiadukt na linii do Wisły Głębce (jest on symbolem browaru), zaś przeciwległa ściana jest z czerwonej cegły. Tu znajdują się 4 duże stoły i tyleż małych pod oknami z widokiem na perony. Tak salka z barem jak i ta zostały urządzone w modnym stylu przemysłowym ze zwisającymi punktowymi lampami pomalowanymi w stalowym kolorze oraz takimiż rurami i belkami podtrzymującymi sufit. Jest przyjemnie a przytulności dodają zwisające doniczki z paprociami.
    Największa sala restauracji z charakterystycznymi kolumnami została zaadaptowana z dawnego holu kasowego. Tu dominuje biel ścian, sufitu oraz oświetlenia w postaci fantazyjnie poskręcanych, wiszących świetlówek, przełamana jasnym drewnem stołów i czernią krzeseł. Zielonym akcentem są karłowate drzewka w białych donicach.
    Jednak zapewne najprzyjemniej i najciekawiej biesiaduje się w ciepłe dni pod zabytkową drewnianą wiatą przyległą do budynku na prawie całej jego długości na pierwszym peronie. Tu przy stołach i ławkach z desek, poczujemy się jak w Czechach gdzie restauracja w budynku dworca i spożywanie piwa, wina czy wódki jest normalnością. Ewentualni nadgorliwi SOK-iści mogą nam w tym przypadku nafiukać bo budynek nie jest już własnością PKP i chore prawo go nie dotyczy. To chyba jedyny jak mi się zdaje taki przypadek w naszym porąbanym kraju, jeśli się mylę to mnie sprostujcie.
    Jako, że nasz wypad odbył się na zupełnym spontanie i w sobotę, nie liczyliśmy na zwiedzenie browaru. Sympatyczne dziewczyny z obsługi poinformowały, że piwowar bywa w dni powszednie
    i pewnie nie było by z tym problemu. Lepiej jednak zadzwonić gdyż warzy równocześnie w Bielitzerze w Bielsku-Białej (oba browary są tego samego właściciela). Podobno tanki znajdują się w piwnicy i jest ich 12 po 10 hl.

    13.02.2021 na kranach zastaliśmy 7 piw:
    - Biała Wisełka, pszeniczne 12°Blg, 4,6%, cena 12/25/74 zł za 0,4 l/1 l/3 l, dobra, treściwa pszenica
    - Wiślanin jasne 12°Blg, 4,9%, 11/24/71 zł, klasyczny (aż za bardzo) lager, mocno słodowy, chmielu by się przydało sypnąć (no ale Janusz będzie zadowolony)
    - Wiślanin ciemne 12°Blg, 4,9%, 11/24/71 zł, słodowość, karmel, toffi, kawa inka. Tak zapewne miało być by i Grażyna była zadowolona. Ale nie narzekam, wad nie było, wypiłem na deser.
    - Głębce, marcowe 13,5°Blg, 5,5%, 12/25/74 zł, idealnie w stylu, bursztynowe, klarowne, treściwe, słodowe, leciutki owoc, ale i nuta chmielowa zauważalna.
    - Jawornik, Red Ale 12°Blg, 4,7%, 11/24/71 zł, rzeczywiście czerwone, dość klarowne, w angielskim stylu, nuty owocowe, karmelowe, chmielowe też choć tych przydało by się ciut więcej.
    - Kopydło, AIPA 16,2°Blg, 7%, 13/29/86 zł, to smakowało mi najbardziej, porządnie chmielone, żywica, egzotyczna owocowość, treściwe.
    - Malinka, malinowe ALE 11°Blg, 4%, 12/25/74 zł, nie piliśmy
    Poza powyższymi dodatkowo w butelce były jeszcze do kupienia:
    - Nowa Osada APA 12°Blg, 4,7%
    - Czarne, stout owsiany 13°Blg, 5%

    Jest jeszcze bardzo fajna opcja zamówienia deski piw 4x0,25 l/25 zł, z której skwapliwie korzystaliśmy. Można skomponować sobie dowolny zestaw (nawet wszystkie takie same co akurat się bardzo opłaca w przypadku AIPA Kopydło), każde na deseczce jest podpisywane białą kredą.

    Do kupienia są wszelkie możliwe gadżety browaru ozdobione fajnym firmowym logo z wiaduktem kolejowym. Jednak tanio nie jest - kufle w cenie 20-25 zł, koszulki 50 zł, bluzy 130, są również długopisy, smycze, szachy (ręcznie robione), drewniane przyborniki do sztućców w kształcie wiaduktu, itp. Podkładki do wzięcia na barze.

    Piter konsumował zupę chrzanową z boczkiem za 16 zł (bardzo chwalił) i Browarne żeberko z kapustą kiszoną i kartoflami 39 zł (mniej chwalił). Generalnie jadło górsko-śląskie, 98% dań mięsnych, dla bezmięsnych tylko Buła vege piwosza z frytkami za 32 zł i Kaszotto z sezonowymi warzywami za 30 zł.

    Super miejsce (no ba, dworzec kolejowy przecież), miła i szybka obsługa, piw duży wybór, każdy coś dla siebie znajdzie. Świetne jest, że widząc pociąg wjeżdżający w peron dopijamy ostatni łyk piwa, wychodzimy z restauracji, wsiadamy i odjeżdżamy, 0 opcji spóźnienia.

    Czynne: pon-pt. 12-21, sob. 10-23, nd. 10-21

    Parę fotek tu, jak będzie kiedyś galeria to dorzucę więcej tam gdzie trzeba.
    Attached Files
    Last edited by dadek; 16-03-2021, 03:25.

  • #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
    (...) I chyba nikt z forumowiczów jeszcze się tu nie pojawił.
    (...)
    Nie stawiałbym tak śmiałych tez.


    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment


    • #3
      Skoro Dadek opisał browar jako pierwszy to teza jest jak najbardziej uprawniona.

      Comment


      • #4
        Dadek, dzięki za (lekki, ale zawsze) powiew normalności w tych czasach . Może przyjdzie czas, że w ramach jakiegoś beskidzenia tam zawitam?

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pebejot Wyświetlenie odpowiedzi
          Skoro Dadek opisał browar jako pierwszy to teza jest jak najbardziej uprawniona.
          Od czasu jak admin tego portalu wypiął się na forumowiczów, wielu z ich przeniosło się na inne strony, gdzie chętnie opisują odwiedzone przez nich m.in. browary.
          Last edited by abernacka; 16-03-2021, 14:09.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi

            Od czasu jak admin tego portalu wypiął się na forumowiczów.
            Chyba coś Ci się pomerdało.

            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment


            • #7
              A kto jest tam piwowarem? Ktoś z naszych "starych"?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment


              • #8
                Tak jak wspomniałem warzy tu piwowar z Bielitzera z Bielska-Białej. Ma na imię Roman (jeśli dobrze zapamiętałem), nie wiem czy miałem okazję poznać choć dawno temu ktoś mnie w Bielsku oprowadzał po browarze.

                Comment

                Working...
                X