Warszawa, Górczewska 228, Wlazł Kotek [zamknięte]

Collapse
Temat jest zamknięty.
X
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #226
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika warzechow
    Oprócz wtopy z Altem, było moim zdaniem ok.
    A wiadomo co mogło być przyczyną zepsucia? Przecież to dopiero co wypuszczone piwo. Warunki przechowywania?
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • warzechow
      Porucznik Browarny Tester
      • 2005.07
      • 354

      #227
      Powód chwilowo nieznany. Przez 2 tygodnie zaległo u mnie w garażu - temp. od pewnie 8 -9 do maks. 12-14 st. Zadzwoniłem dzisaj do jednego człowieka z Manufaktury, sympatyczny i odniósł się ze zrozumieniem - przekaże sprawę wyżej i zobaczymy co z tego wyniknie.

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #228
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika warzechow
        Powód chwilowo nieznany. Przez 2 tygodnie zaległo u mnie w garażu - temp. od pewnie 8 -9 do maks. 12-14 st. Zadzwoniłem dzisaj do jednego człowieka z Manufaktury, sympatyczny i odniósł się ze zrozumieniem - przekaże sprawę wyżej i zobaczymy co z tego wyniknie.
        No to juz znasz powód. Ktoś gdzieś napisał, że piwo było niefiltrowane/niepasteryzowane.

        Comment

        • VanPurRz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2008.09
          • 4229

          #229
          Jeżeli niefiltrowane to nie powinno być problemu.
          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #230
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
            Jeżeli niefiltrowane to nie powinno być problemu.
            Na jakiej podstawie wysuwasz takie stwierdzenia?

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3281

              #231
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
              Ktoś gdzieś napisał, że piwo było niefiltrowane/niepasteryzowane.
              Zarówno niefiltrowane jak i niepasteryzowane.
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • warzechow
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.07
                • 354

                #232
                Czy mimo to po 2 tyg przechowywania w przyzwoitych temperaturach powinno paść - nie wiem ?
                Realnie wszystko rozbija się wyłącznie o podejście browaru do sprawy i dobre chęci decydentów.

                Comment

                • docent
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 5205

                  #233
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                  No to juz znasz powód. Ktoś gdzieś napisał, że piwo było niefiltrowane/niepasteryzowane.
                  Marek z Piwoteki mówił, że przechowuje beczki w temperaturze 10°C. Alt, którego próbowałem w tą sobotę był bez zarzutu. No ale 10°C to nie 14...
                  Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2012-03-05, 12:25.
                  Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                  Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                  Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                  Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                  Comment

                  • VanPurRz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 4229

                    #234
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                    Na jakiej podstawie wysuwasz takie stwierdzenia?
                    Czy piwo z żywymi drożdżami nie może stać nawet latami? A takie jest piwo niefiltrowane?
                    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #235
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                      Czy piwo z żywymi drożdżami nie może stać nawet latami? A takie jest piwo niefiltrowane?
                      Piwo z "żywymi drożdżami" a niefiltrowane to dwie różne sprawy.
                      Niefiltrowane nie znaczy refermentowane jak w przypadku belgijskich klasztorniaków.

                      Comment

                      • darko
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.06
                        • 2078

                        #236
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika warzechow
                        Czy mimo to po 2 tyg przechowywania w przyzwoitych temperaturach powinno paść - nie wiem ?
                        Realnie wszystko rozbija się wyłącznie o podejście browaru do sprawy i dobre chęci decydentów.
                        Nie wiesz w jakiej temepraturze stało piwo. Piwa nieutrwalane wymagają szczególnej uwagi i troski od producenta i odbiorcy. Browar powinien okreslić maksymalną temperaturę przechowywania, ale 14 C to naprawdę ciepło.

                        Comment

                        • warzechow
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.07
                          • 354

                          #237
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                          Nie wiesz w jakiej temepraturze stało piwo. Piwa nieutrwalane wymagają szczególnej uwagi i troski od producenta i odbiorcy. Browar powinien okreslić maksymalną temperaturę przechowywania, ale 14 C to naprawdę ciepło.
                          Oczywiscie garaz to nie chłodnia ze stałą temperaturą, ale kilka danych mam.
                          Wiem, ze temperatura w garazu jest wyzsza od zewn, o ok. 10 st.
                          Sprawdziłem zakres temperatur w Warszawie w lutym od -5 do +3. Myslałem, że było cieplej, stąd pierwotne wartosci.
                          Mądrząc sie dalej - piwo stało w zakresie 5-13 st.
                          Koniec mojego mądrzenia, Wy tu sobie dyskutujcie, a ja muszą do pracy.
                          Zaglądnę wieczorem. Zdrówko.

                          Comment

                          • VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

                            #238
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                            Piwo z "żywymi drożdżami" a niefiltrowane to dwie różne sprawy.
                            Niefiltrowane nie znaczy refermentowane jak w przypadku belgijskich klasztorniaków.
                            Ok, dzięki za wyjaśnienie. Trwałem w fałszywym przekonaniu, że niefiltrowane oznacza po prostu, że tak jak w domowych są żywe drożdże w butelce.
                            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                            Comment

                            • docent
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2002.10
                              • 5205

                              #239
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                              Ok, dzięki za wyjaśnienie. Trwałem w fałszywym przekonaniu, że niefiltrowane oznacza po prostu, że tak jak w domowych są żywe drożdże w butelce.
                              Na ale przecież są. Tylko że zwykłe niefiltrowane nie jest poddane refermentacji.

                              EDIT: A może jednak nie, bo skąd żywe komórki bez refermentacji?
                              Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2012-03-05, 14:17.
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                              Comment

                              • Pendragon
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛
                                • 2006.03
                                • 13968

                                #240
                                Rozmowy nie na temat powędrowały tu:
                                Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
                                Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-03-05, 16:06.

                                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • AaLeX
                                  Łomża, Argus Lager
                                  AaLeX
                                  Piwo z Lidla za 2,55zł. Alkohol 6%. Innych danych brak. Kod LA - Łomża. Piana ambitna, gęsta, co też widać na zdjęciach. Zapach metal, trochę słodu. Barwa bursztynowa. Smak? Nuty słodowe, alkoholowe, alkoholowa, marginalna goryczka. Van Pur zleca różnym browarom produkcję tych piw do różnych...
                                  2025-08-29, 14:26
                                • ART
                                  Wielkie uaktualnienie 2015 - Łomża, Łomża ul. Poznańska 121
                                  ART
                                  Kolejny rok z rzędu...

                                  Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
                                  2014-12-18, 22:36
                                • Javox
                                  Łomża, Karpackie Jasne 6%
                                  Javox
                                  Jasny lager o zawartości alko 6.0%

                                  Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
                                  Lacing - dość dużo.
                                  Barwa - złoto jasne.
                                  Gaz - średni.
                                  Aromat - zbożowość z nutą żołędziową.
                                  Smak - lekko słodkawe, płaska zbożowość z posmakiem ryżowym,...
                                  2025-03-12, 16:36
                                • AaLeX
                                  BG SA Zabrze, Łomża Pils
                                  AaLeX
                                  Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
                                  2024-08-08, 18:31
                                • Javox
                                  Van Pur, Łomża Wyborowe
                                  Javox
                                  Kod LE (Rakszawa)

                                  Zawartość alko 6.0%

                                  Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                                  Lacing - nie za dużo.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - złoty.
                                  Aromat - zbożowość i jakby skórka pomarańczowa.
                                  Smak - słodkawe, owocowość cukierkowa...
                                  2024-07-26, 23:12
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...