Będąc w Jedlince trzeba było zajrzeć ponownie do Łomnicy tym bardziej, że to 3 minuty jazdy pociągiem. Tym razem umówiliśmy się z Gracjanem już po 10 rano 17.06.2025, gdy gospoda jeszcze zamknięta, więc można spokojnie pogadać i obejrzeć co nowego w browarze.
Budynek gdzie się on mieści jest już po remoncie, a sala udostępniona dla gości. Natomiast obok powstał 4-piętrowy "wieżowiec" z przeznaczeniem na hotel, jest on w fazie wykańczania wnętrz, możliwe że w pełni gotowy będzie zimą lub na wiosnę 2026. Gracjan pokazał nam każde piętro i można powiedzieć, że będzie to obiekt wysokiej klasy, z pięknym widokiem na okolicę z tarasu na dachu. Nasuwa się pytanie czy ceny będą raczej dla gości z grubszym portfelem, no ale to się okaże.
Natomiast w browarze, tak jak było w planach, jest już 12 tankofermentorów, więc miejsce w leżakowni zostało w pełni wykorzystane. Warzelnia się nie zmieniła, zakupiono natomiast myjkę do kegów.
Moce browaru się zwiększyły tak więc i produkcja, jest też drugi piwowar oraz nowe piwa. Gracjan każdemu wręczył szkło i polewał prosto z tanków
. Oprócz Jasnego Lagera i Pszenicy, mieliśmy okazję spróbować wyrazistego jak stout Dunkela i klasycznego Portera Bałtyckiego 22°Blg. Te dwa piwa były dużym ale smacznym zaskoczeniem, nawet pite prosto z tanków w zbyt niskiej temperaturze. Na bazie Portera wytwarzana jest również Łomnicka Porterówka 36%, którą można zakupić w butelkach 0,5 l.
Niestety dalej obowiązuje zasada, że piwa lane dostępne są tylko w weekendy.
Wizyta krótka bo niespełna 2-godzinna ale plan dnia był napięty. Wielkie dzięki dla Gracjana za szczegółowe oprowadzenie po browarze, nowym hotelu, poczęstunki z tanków i jeszcze podwózkę na stację.
Obecne godziny otwarcia: pn-pt. 11-20, sob, nd. 10-20.
Fotki:
1. Warzelnia
2. Leżakownia już w pełnej krasie - 12 tankofermentorów
3. Myjka do kegów
4. Widok z tarasu na dachu powstającego hotelu

Budynek gdzie się on mieści jest już po remoncie, a sala udostępniona dla gości. Natomiast obok powstał 4-piętrowy "wieżowiec" z przeznaczeniem na hotel, jest on w fazie wykańczania wnętrz, możliwe że w pełni gotowy będzie zimą lub na wiosnę 2026. Gracjan pokazał nam każde piętro i można powiedzieć, że będzie to obiekt wysokiej klasy, z pięknym widokiem na okolicę z tarasu na dachu. Nasuwa się pytanie czy ceny będą raczej dla gości z grubszym portfelem, no ale to się okaże.
Natomiast w browarze, tak jak było w planach, jest już 12 tankofermentorów, więc miejsce w leżakowni zostało w pełni wykorzystane. Warzelnia się nie zmieniła, zakupiono natomiast myjkę do kegów.
Moce browaru się zwiększyły tak więc i produkcja, jest też drugi piwowar oraz nowe piwa. Gracjan każdemu wręczył szkło i polewał prosto z tanków

Niestety dalej obowiązuje zasada, że piwa lane dostępne są tylko w weekendy.
Wizyta krótka bo niespełna 2-godzinna ale plan dnia był napięty. Wielkie dzięki dla Gracjana za szczegółowe oprowadzenie po browarze, nowym hotelu, poczęstunki z tanków i jeszcze podwózkę na stację.
Obecne godziny otwarcia: pn-pt. 11-20, sob, nd. 10-20.
Fotki:
1. Warzelnia
2. Leżakownia już w pełnej krasie - 12 tankofermentorów
3. Myjka do kegów
4. Widok z tarasu na dachu powstającego hotelu
Comment