Dwa lata temu mozna było jeszcze zakupić szklanki i koszulki Zwierzyńca. Zythum ale się rozmażyłem czytając Twoje opisy knajp zwierzynieckich. Spędziłem tam kilka urlopów i mam w okolicy rodzinę. W tym roku choć na chwilę musze tam znowu być
Zwierzyniec, Browarna, Bar Firmowy Browaru Zwierzyniec
Jak dojść do browaru piwie Wam każdy mieszkaniec Zwierzyńca. Bardzo ambiwalentne uczucia mam co do tego baru. Brak gadżetów można wybaczyć- Perła nie ma interesu w promowaniu tej marki. Na nalewaku tylko reklamy Perły, nalewak Perły i lane piwa tylko z Lublina (uwaga Zwierz z kega to Zwierz z Lublina, linia w browarze od dawna nie leje do kegów). Plus przegląd butelkowych piw z Perły i mały Zwierz ze Zwierza. Ceny lane 3,50 PLN za o,5 litra, 2,5 za butelkę 0,33. Z drugiej strony położenie przy prześlicznym browarze, komunikatywny właściciel i mimo wszystko całkiem niezłe piwo to druga jaśniejsza strona.
Zwierzyniec, Browarna, Bar Firmowy Browaru Zwierzyniec
Ponieważ nie znalazłem tematu,choć w temacie o Szczebrzeszynie zauważyłem wzmianki,pozwlam sobie dodać nowy wątek.
W sezonie letnim (od maja) koło browaru w Zwierzyńcu dział sklepik firmowy i knajpka (11-21) gdzie można napić się orginalnego beczkowego "Zwierza",a oprócz niego całej gamy "perłowych" wyrobów - Perły Chmielowej,Mocnej i Goolmana(ten ostatni tylko w wersji butelkowej i puszkowej).Co ciekawe nie było "Kryształa" i pani sprzedająca zrobiła dziwną minę kiedy się spytałem,co osobiście coraz bardziej utwierdza mnie w przekonaniu,że "Kryształ" to po prostu "Zwierz" w innej butelce...
Ceny umiarkowane:za 0,5 dowolnego piwa z beczki płaci sie 2,75 PLN do tego zimne przekąski w umiarkownych cenach.Niestety nie ma żadnych ciepłych potraw do piwa.
Piłem tylko beczkowego "Zwierza" - podawany jest bardzo dobrze schłodzony i smakuje lepiej niż wersja butelkowa,smak jest pełniejszy, bardziej goryczkowy.Piana początkowo obfita,szybko opada choć do samego końca zostaje delikatny kożuszek.W tej wersji moja ocena brzmi BDB+.Szkoda że nigdzie w całym Zwierzyńcu i w odwiedzanym Roztoczu nie znalazłem już wersji beczkowej
Zła wiadomość dla wszystkich zbieraczy - absolutny brak wszelkich gadżetów,są tylko koszulki z logo "Zwierzyńca"-27PLN i "Perły"-24PLN.Według słów sprzedającej w zeszłym roku było trochę szkła ale klientom tak się spodobało,że szklneczki zostały rozkradzione,a że produkcją gadżetów zajmuje się lubelska centrala więc szkło jest tylko "perłowe".Wafli brak.Ba,nawet metalowe tabliczki z logo browaru przyczepione do stolików i ławek zostały w kilku miejscach oderwane.
Miejsce ma swój specyficzny klimat wynikający nie tylko z sąsiedztwa browaru nb.bardzo ładnego pod względem architektonicznym, ale także z otoczenia - browar znajduje się obok dawnej rezydencji Zamojskich i uroczego kościoła na wyspie.Przed nami zaś rozciągają się lasy należące już do Rotoczańskiego Parku Narodowego.
Dojazd do Zwierzyńca z W-wy pociągiem "Roztocze"(do Rawy Ruskiej)-przyjazd około 11,powrót koło 17(uwaga w sezonie letnim pociąg wracjący z Rawy miewa dotkiwe opóźnienia)przyjazd do W-wy około 22,można więc bez trudu wpaść na weekend a nawet na jeden dzień. Zwierzyniec posiada też bezpośrednie połączenie z Wrocławiem i Krakowem(nocny pociąg do Zamościa - przyjazd około 6-7 rano).
Na etykiecie z dopiskiem "Koźlak dubeltowy" oraz na kapslu (nowym) "Sezonowe specjalności". Czyli zapowiada się być może odświeżenie starszych produktów (porter dostał już wcześniej nowy wygląd) oraz stworzenie czegoś nowego. Być może na bazie doświadczeń ze...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
No to, skoro mowa o Perle, to mamy kolejną z "sezonowych specjalności".
E. 12% wag.
A. 4, 8% obj.
Aromat wywąchany z butelki zgodny z deklarowanym na kontrze, czyli owocowo-estrowy, taki sam po przelaniu do szkła, może plus jakieś lekkie masełko, ale to chyba raczej...
Nie wiem co przyświecało jako idea powstania tego piwa twórcom lub tfurcą, ale nie ma to racji bytu i umrze śmiercią naturalną jak inne pomyłki marketingowców Perły. Jak widać na obrazku poniżej zamiast tworzyć coś nowego idą po najmniejszej linii oporu i tworzą kopię... Harnasia. No,...
Jedna z trzech niezłych włoskich restauracji/pizzerii w miejscowości. Wyróznia się tym od niedawna, że na nalewaku pojawił się Zwierzyniec Pils i Witbier. Pils chyba po 16/18.
Leave a comment: