Ogłoszenie

Collapse

Zasady działu Knajpy/puby polskie

Zasady opisywania lokali:

1) Bardzo proszę o opisywanie każdego lokalu w osobnym temacie,
czyli jeden lokal, jeden temat

2) nazwa tematu powinna mieć strukturę:
miasto, adres, nazwa lokalu
Jeżeli zaś miasto zostało wydzielone jako osobny dział:
adres, nazwa lokalu

Z góry dziękuję za stosowanie się do tych prostych zasad. Mam nadzieję, że ułatwi nam to poruszanie się po tym dziale

Ważne: Piwa proszę komentować i oceniać w dziale Piwo konkretnie, a w tym dziale proszę się powstrzymać od oceny piwnego asortymentu, bo jednym dane piwa smakują, a innym nie.
See more
See less

Gdańsk, Piwna 50/51, Browar Piwna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Gdańsk, Piwna 50/51, Browar Piwna

    Browar otwierany jutro, tj. 7 czerwca 2012, o godz. 14.
    Skromnej ekipie browar.bizu (cukierniczka, abernakcja i ja) udało się jednak odwiedzić lokal już dziś, za co dziękujemy właścicielom oraz piwowarowi Wojtkowi.
    W telegraficznym skrócie sprawa wygląda tak...

    Sprzęt jest słowacki, ze Svidnika, nie błyszczy, nie świeci, wygląda skromniej niż KS, ale swoje zadania wykonuje chyba równie dobrze. Warzelnia jest wielkości 800 hl, tanków jest 13, każdy po 1000 hl, przy czym do dolnej fermentacji będą użyte jako tankofermentory, a do górnej jest jest jeszcze osobny fermentor, nazwijmy go "otwarty" (chociaż faktycznie zamknięty klapą), który planowany jest też do spożytkowania przy piwach dolnej fermentacji.
    Ciężko to jeszcze określić, ale w ciągu roku możemy się spodziewać około 1.000 ha.

    Piwa będą sprzedawana w kuflach / pokalach o pojemności 0.4 i 1.0 litra. Szkło jest dedykowane (taki sam wzór z logo browaru na każdym) i będzie do kupienia. Poza szkłem będzie można też dostać inne gadżety (koszulki, smycze...), są też podstawki. Nie bedzie natomiast etykiet, gdyż browar postawił, wzorem Kaszubskiej Korony, na "malowane" bączki. przy czym wzór jest jeden, kapsle będą gołe, a jedynie "banderola" na kapslu będzie rozróżniała rodzaje piwa.

    Ceny piwa jeszcze nie są ustalone (być może w tej chwili już jest to postanowione), ale 0.4 ma kosztować albo 8 albo 9 zł. Ceny litra nie poznaliśmy. Wszystko wskazuje na to, że nie przewidziano próbek.

    Browar otwierany jest z myślą o Euro, więc i transmisji sportowych nie zabraknie, zarówno teraz, jak i później. Z tego co zrozumiałem, to będą mieć kablówkę UPC.

    W lokalu jest kilak sal, przy czym na parterze oraz na antresoli miejsc jest niewiele, więcej znajdziemy w chłodnej piwnicy, gdzie jest drugi bar oraz widok na tanki. Przewidziano też szklaną pułapkę dla palaczy

    Na koniec o samych piwach. Na początek przewidziano 3 - Pilsa, Pszeniczne i Alta. Później dojdzie jeszcze Dunkel. Z tego co zauważyłem, to jednocześnie mogą być serwowane 4 rodzaje, ale są plany by tym czwartym nieco rotować. Zapowiada się np. Marcowe czy Bock, chociaż to dalsza przyszłość. Wycieczka dopytywała i sugerowała pójcie w kierunku ejli i chyba jest na to szansa, np. w postaci lekkiego bittera.

    Pils bardzo mi podszedł i go polecam. W czeskim stylu, no bo też pierwsza warka była wykonana przez Czecha. Smak ma bardzo zrównoważony, jest bardzo mętne i ma piękną droboziarnistą pianę. Alt (na wieść o którym bardzo się ucieszyłem) moim zdaniem jest zbytnio pszeniczny i należałoby go w sumie nazwać ciemną pszenicą, a że w ogóle za pszenicami nie przepadam, więc nie będę go tutaj oceniać, tak samo jak i jasnej pszenicy, która ponoć jest zbyt nachmielona - ja tam tego akurat nie wyczuwałem.

    Podsumowanie - cieszy powstanie konkurencji dla Brovarni, długo było czekać. Z serwowanych piw z czystym sumieniem zachęcam do wypicia bardzo smacznego Pilsa. Alt jest co prawda ciekawym piwem, tym nie mniej mnie nieco rozczarował, bo nie tego się spodziewałem po tym gatunku. O pszenicy wiele nie powiem, bo to nie moja broszka. Mogę powiedzieć, że piłem gorsze, jak i lepsze. Zapach nie jest zbyt zachęcający, natomiast w smaku jest już lepiej.

    Gdy tylko skończy się to całe Euro, to z chęcią odwiedzę ten nowy minibrowar, by sprawdzić jak będzie smakować kolejna warka Pilsa oraz Dunkel, którego nie było nam dane dziś jeszcze skosztować.

    PS - z powodów nadal toczących się prac oraz tego, że miejsce jako takie nadal jest zamknięte nie dane nam było ocenić części restauracyjnej. To zadanie dla innych.

    PS 2 - miało być w telegraficznym skrócie...

    Czynne
    ndz-czw: 11-24, pt-sob: 11-02

    browarpiwna.pl
    facebook
    Last edited by Pendragon; 05-11-2012, 18:02.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

  • #2
    PS 3 - fotorelację zapewnił abernacka & co.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment


    • #3
      Warzelnia jest wielkości 800 hl, tanków jest 13, każdy po 1000 hl
      Czy abyś nie przesadził?
      80000 litrów.
      13 x 100000 litrów.

      Comment


      • #4
        Mają zejście
        Mniej książków więcej piwa
        Browar Largus




        Comment


        • #5
          Się mnie czepiają o jednostki (hiiik)... Spili mnie w browarze, no i (hiiiik)...
          Na swe usprawiedliwienie podam to, że ostatecznie maksymalną wydajność roczną podałem prawidłową.
          Chociaż też nie, bo napisałem, że 1000 ha (w domyśle - z kwintala)
          Last edited by Pendragon; 06-06-2012, 22:31.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
            PS 3 - fotorelację zapewnił abernacka & co.
            Opisy i fotki pojawią się wieczorem wiadomym miejscu.
            Piwna turystyka według abernackiego

            Comment


            • #7
              Dzisiaj uroczyste otwarcie "Piwnej", sprawdzimy z abernackim wszystko dokładnie. Nareszcie w Trójmieście zaczęło się coś dziać w kierunku piwnym.
              Złośnica

              Comment


              • #8
                Odwiedzone dzisiaj.
                Kufel piwa 0,4L za 9 zł.
                Kufel 1L za 22,5 zł (mogliby jakoś zachęcić do kupna większych kufli np. oferując je za 20 zł ).
                Piwo alt jak już wcześniej wspomniano smakuje zupełnie jak ciemny pszeniczniak, mi jakoś nie podszedł. Pils rzeczywiście dobry Pszenicznego już nie próbowałem.
                Co do wystroju to widać, że się spieszyli aby otworzyć przed rozpoczęciem Ojro, znaczy się schludnie ale bez rewelacji
                Do kupienia też kufle i pokale dedykowane w cenie od 20 do 30 zł, w zależności od pojemności.

                Comment


                • #9
                  Ja również dotarłem Pośpiech w otwieraniu faktycznie widoczny, w sumie nie ma się czemu dziwić . Pilsa nie próbowałem, pszenica w miarę, natomiast Alt mi bardzo smakował. Ponad to bardzo ładne szkło do piwa. Przy następnej wizycie zarezerwuje sobie więcej czasu na dłuższą wizytę.

                  Comment


                  • #10
                    Ja również odwiedziłem ten przybytek, z powodu natłoku Irlandczyków wziąłem tylko szkło i podstawki. W przeciwieństwie do kilku przedmówców pokali nie stwierdziłem. Szklanka do przenicy 0,5L 20PLN, niski, pękaty kufel chyba 0,4L 25PLN i kufel 1,0L 30PLN.Na pytanie o pokale pani pokazała mi pszenicę i powiedziała, że jest tylko to i 2 rodzaje w/w kufli.

                    Comment


                    • #11
                      Z tego całego zamieszania odwiedziłem lokal 3-krotnie
                      Piwo bardzo dobre, szczególnie pils (jest bardzo, hmmm... rześki, świeży(?), przyjemnie chmielowy i nie męczy), pszenicę pijałem lepszą, ale daje radę (poza tym nie jestem wielkim fanem). "Alt" to miła odmiana.
                      Obsługa z każdą wizytą coraz lepiej sobie radzi, widać są "na dotarciu".
                      Jedyne co mi nie pasuje, to wystrój - rodem ze studenckiej stołówki, nie wiem jak to się ma do 9 zł/0,4l piwa... może po wielkimwydarzeniupiłkarskim ustabilizuje się np. na 7zł...
                      W każdym razie, trzymam kciuki i będę nachodził

                      Comment


                      • #12
                        A piwnica też wygląda studencko?

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          A piwnica też wygląda studencko?
                          Masz mnie, nie kojarzę wystroju (byłem przelotem z 30 sek.), ale faktycznie jest inaczej niż na górze.

                          Comment


                          • #14
                            Co nie znaczy, że nie mogłoby być lepiej Aż prosi się by w piwnicy postawić solidne ławy.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment


                            • #15
                              Od wczoraj dostępny dunkel. W poniedziałek warzenie alta. Zapraszam
                              Wojtek

                              Comment

                              Working...
                              X