Katowice, 3 maja 38, Biała Małpa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Estrelicia
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2014.09
    • 108

    #241
    Biała Małpa od dzisiaj posiada 20 kranów fajnie

    Comment

    • duvel88
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2012.12
      • 134

      #242
      a nauczyli się już lać piwo do szklanek z miarką, czy nadal dominują no-namy i barmanowi wierzymy na słowo, że zawartość to 0,4 lub 0,5 l ?

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24103

        #243
        Jest ogródek, do tego zadaszony a naprzeciwko gdzie były sklep z winylami teraz można coś zamówić do jedzenia (podpłomyki).
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • karin861
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.02
          • 597

          #244
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika duvel88
          a nauczyli się już lać piwo do szklanek z miarką, czy nadal dominują no-namy i barmanowi wierzymy na słowo, że zawartość to 0,4 lub 0,5 l ?
          Nadal no-name, właśnie żeśmy się w zeszły weekend zastanawiali czy to 0.4 czy 0.5 w tej szklance...

          Co do jedzenia, naprzeciwko otworzył się burger, opinie ma dobre jednak w niedziele było zamknięte (pomimo że na Facebooku widniała informacja że otwarte) i nie dane nam było ich spróbować.

          Ogródek bardzo fajnie zrobiony.
          Zbieram polskie podstawki piwne. Zapraszam na moją stronę www: http://kolekcje-kariny.cba.pl

          Comment

          • heckler
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2012.09
            • 2001

            #245
            Będąc w sobotę przejazdem w Katowicach wstąpiłem do Białej Małpy. Decyzja była jak najbardziej świadoma.
            Podyktowana pojawieniem się na kranie Wielkiej Szychy z browaru ReCraft.
            Przy okazji miałem okazję wysłuchania rozważań barmana na temat wyższości browarów kontraktowych nad ,normalnymi, browarami.
            Bardzo chciał mi udowodnić, że w tym i nie tylko w tym temacie wie bardzo dużo. Może miał?

            Za to ja miałem prawdziwą ,ucztę, dla oczu.
            Przez parę minut podziwiałem jak barman napełniał do połowy trzy szklanki (tak lał, że mu się piwo pieniło), a następnie metodą przelewania ze szklanki, do szklanki uzyskał żądany efekt w postaci dwóch zamówionych prze ze mnie piw. Może jestem ciemny i jeszcze nie wiem, że jest to jakaś nowa metoda ,Čapovania, piwa po Polsku.
            W każdym bądź razie jest progres, bo łyżeczkowanie poszło w odstawkę.
            Za to my zamówione piwo dostaliśmy całkowicie pozbawione gazu, a wszyscy dobrze wiemy jak takie smakuje.
            Ja wiem jak powinna smakować Wielka Szycha, wiem że jest to dobre piwo i na pewno jeszcze nie jeden raz je zamówię. Oczywiście nie będzie to już Biała Małpa.
            Natomiast jeżeli ktoś pierwszy raz zamówi to piwo, a mistrz barman naleje mu je swoją metodą to co gość o tym piwie sobie pomyśli?? Czy zamówi drugie? Szczerze wątpię.

            Comment

            • galert
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.10
              • 25

              #246
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika heckler
              Będąc w sobotę przejazdem w Katowicach wstąpiłem do Białej Małpy. Decyzja była jak najbardziej świadoma.
              Podyktowana pojawieniem się na kranie Wielkiej Szychy z browaru ReCraft.
              Przy okazji miałem okazję wysłuchania rozważań barmana na temat wyższości browarów kontraktowych nad ,normalnymi, browarami.
              Bardzo chciał mi udowodnić, że w tym i nie tylko w tym temacie wie bardzo dużo. Może miał?

              Za to ja miałem prawdziwą ,ucztę, dla oczu.
              Przez parę minut podziwiałem jak barman napełniał do połowy trzy szklanki (tak lał, że mu się piwo pieniło), a następnie metodą przelewania ze szklanki, do szklanki uzyskał żądany efekt w postaci dwóch zamówionych prze ze mnie piw. Może jestem ciemny i jeszcze nie wiem, że jest to jakaś nowa metoda ,Čapovania, piwa po Polsku.
              W każdym bądź razie jest progres, bo łyżeczkowanie poszło w odstawkę.
              Za to my zamówione piwo dostaliśmy całkowicie pozbawione gazu, a wszyscy dobrze wiemy jak takie smakuje.
              Ja wiem jak powinna smakować Wielka Szycha, wiem że jest to dobre piwo i na pewno jeszcze nie jeden raz je zamówię. Oczywiście nie będzie to już Biała Małpa.
              Natomiast jeżeli ktoś pierwszy raz zamówi to piwo, a mistrz barman naleje mu je swoją metodą to co gość o tym piwie sobie pomyśli?? Czy zamówi drugie? Szczerze wątpię.
              Faktem jest, że od kiedy pamiętam, to rzeczywiście barmani w Białej Małpie mają taki właśnie sposób nalewania piwa w ogóle, jednak w przypadku Twojego posta widzę pewną bzdurną tezę i niekonsekwencję. Otóż piwo "Wielka Szycha" to jest bohemian pils, w związku z czym POWINNO i NALEŻY je nalewać właśnie w ten sposób, żeby je odgazować! Jak dostaniesz takie piwo nalane "po ściance", z wysokim lub nawet średnim wysyceniem w szkle, to jest to piwo nalane nieprawidłowo, nie będzie ono smakowało jak należy.
              Ostatnia zmiana dokonana przez galert; 2017-10-30, 15:29. Powód: błąd
              DOŚĆ WARSZAWSKIEJ CENTRALIZACJI !!!

              RUCH AUTONOMII ŚLĄSKA ---> http://AUTONOMIA.PL

              Comment

              • Pendragon
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2006.03
                • 13964

                #247
                Odgazowanie odgazowaniu nie równe. Uważasz, że w Czechach piwo podaje się pozbawione gazu? Heckler napisał, że gazu było zero. Takie "sztuczki" to mogą być przydatne przy jakiś Tyskim albo innym Lechu, ale w przypaadku małych browarów już niekoniecznie.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2017-10-30, 17:07.

                moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                Comment

                • heckler
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2012.09
                  • 2001

                  #248
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                  Odgazowanie odgazowaniu nie równe. Uważasz, że w Czechach piwo podaje się pozbawione gazu? Heckler napisał, że gazu było zero. Takie "sztuczki" to mogą być przydatne przy jakiś Tyskim albo innym Lechu, ale w przypaadku małych browarów już niekoniecznie.
                  Dokładnie to miałem na myśli.

                  Comment

                  • galert
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2009.10
                    • 25

                    #249
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
                    Uważasz, że w Czechach piwo podaje się pozbawione gazu?
                    Praktycznie tak, odgazowane w 90%. Cały gaz idzie w pianę. I nie dotyczy to jedynie marnych koncerniaków, tak nalewa się każdego bohemskiego pilsa, polotmave czy tmave!

                    Osobna kwestia to to, że jak się wybierzesz do knajpy gdzie są krafty, to jest duże prawdopodobieństwo, że tak samo naleją ci np. IPA czy piwa w innych stylach, a to jest już błąd. Co nie zmienia faktu, że akurat Wielką Szychę właśnie tak powinno się podawać IMO.
                    DOŚĆ WARSZAWSKIEJ CENTRALIZACJI !!!

                    RUCH AUTONOMII ŚLĄSKA ---> http://AUTONOMIA.PL

                    Comment

                    • seguin
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2016.07
                      • 22

                      #250
                      Widzę że mamy kolejnego eksperta, który na oko potrafi określić procent odgazowania piwa i jednocześnie obrońcę nieudolnych barmanów z Białej Małpy Brawo Ty. Biorąc pod uwagę, że barmani w tym lokalu leją piwo do szklanek bez miarki i na oko potrafią określić że jest to np. 0,5L i ten "profesjonalny" styl nalewania piwa, Biała Małpa zdecydowanie wyróżnia się na piwnej mapie Katowic.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika galert
                      Praktycznie tak, odgazowane w 90%. Cały gaz idzie w pianę. I nie dotyczy to jedynie marnych koncerniaków, tak nalewa się każdego bohemskiego pilsa, polotmave czy tmave!

                      Osobna kwestia to to, że jak się wybierzesz do knajpy gdzie są krafty, to jest duże prawdopodobieństwo, że tak samo naleją ci np. IPA czy piwa w innych stylach, a to jest już błąd. Co nie zmienia faktu, że akurat Wielką Szychę właśnie tak powinno się podawać IMO.

                      Comment

                      • galert
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2009.10
                        • 25

                        #251
                        seguin, naucz się czytać. Nie twierdzę, że potrafię określić na oko, można natomiast próbować szacować. Przy czym to, czy odgazowanie w CR i BM jest na poziomie 70% czy 90% nie ma tutaj zasadniczego znaczenia. Po prostu jest do odgazowanie podobne. I to jest bardzo dobrze dla takiego piwa. Dla innych nie. O pojemnościach nic nie pisałem.
                        DOŚĆ WARSZAWSKIEJ CENTRALIZACJI !!!

                        RUCH AUTONOMII ŚLĄSKA ---> http://AUTONOMIA.PL

                        Comment

                        • abelincoln
                          Porucznik Browarny Tester
                          🥛🥛🥛
                          • 2010.01
                          • 307

                          #252
                          Nie wiem czy tak było wcześniej, ale pomysł ogródka z którego 90% to szklarnio-palarnia - troszkę odstraszył mnie przed ponownymi odwiedzinami przy okazji następnej wizyty w Katowicach...

                          Comment

                          • dzemek
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.12
                            • 450

                            #253
                            Kiedyś ogródek to było wystawione parę stolików przed lokalem - ale już dawno tam nie byłem, więc nic nie wiem o szklarno-palarni.

                            Comment

                            • Warzywo
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🍼🍼
                              • 2016.08
                              • 955

                              #254
                              Część restauracyjna taka sobie ale część pijalnia piwa bardzo sympatycznie barowa. Pomiędzy spore miejsce ze stołami. Mnie się podoba. Wybór piw dobry. Pyszny mentor i dobre piwa z beskidzkiego browaru plus niezłe jedzenie. Fajne miejsce.

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 24103

                                #255
                                Małpa działa, w szklarni pomiędzy familokami stoi samoobsługowa ściana piwna z 6 kranami (trzeba zasilić kartę przy barze). W lokalu 20 kranów plus 2 pompy. Był spory wybór stosunkowo lekkich piw. Ceny znośne.
                                W sobotę można było machnąć sobie Kowala (jasny lager) ze świeżo otwartego browaru Wąsowo. Lubię tu wracać.
                                Attached Files
                                Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2025-04-30, 18:45.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment


                                • galert
                                  galert commented
                                  Editing a comment
                                  To nie są "familŏki", tylko kamienice mieszczańskie. W Katowicach poza obrzeżami typu pogranicze z Zawodziem albo dawniej "Zołynski Forsztat" nigdy nie było i nie ma domów typu "familŏki".

                                • ART
                                  ART commented
                                  Editing a comment
                                  Na pewno zgłębię temat przy okazji. Dzięki

                                • galert
                                  galert commented
                                  Editing a comment
                                  Po prostu familoki były domeną osiedli robotniczych, generalnie budowanych głownie na zurbanizowanych w wyniku rewolucji przemysłowej dawnych terenach wiejskich, często oczywiście w bliskości zakładów wielkoprzemysłowych, a Katowice jakby nie było to miasto, które prawa miejskie uzyskało w 1865 roku, czyli dopiero kiedy era budowy tego typu osiedli się zaczynała. Na dodatek w samym mieście nie było żadnej kopalni, była huta Marta na przedmieściach (i na "Zołynskim Forsztacie", czyli po polsku Załęskim Przedmieściu, mieszkali jej pracownicy). Wszystkie natomiast osiedla familoków typu Nikiszowiec itd. znalazły się pod administracją miasta w wyniku dopiero administracyjnego wciągania podmiejskich wsi do Katowic od 1924 r. aż do późnego PRL. Pozdro.

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
                                dadek
                                Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
                                W browarze pracują...
                                2024-04-12, 00:26
                              • Alkoneser
                                Browary restauracyjne w Polsce
                                Alkoneser
                                Cześć,
                                mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                2024-08-05, 12:26
                              • ART
                                Katowice, Mariacka 8, Pizzatopia
                                ART
                                Nie żeby mnie nosiło po sieciowych pizzeriach Notuję lokal, bo leją Recrafty z wajchy. 4 krany, jeden rotujący.

                                czynne codziennie od 11 do 1 a nawet 2:30

                                mapka:
                                https://www.google.pl/maps/place/Piz...7!3m6!1s0x4716...
                                2025-04-30, 20:20
                              • ART
                                Katowice, Ligonia 16, Żurownia
                                ART
                                Coś dobrego na ząb trzeba wrzucić pomiędzy przeszwendem knajpianym - pada więc na lokalną kuchnię śląską w odświeżonej odsłonie w Żurowni.

                                Lokal także ma akcent piwny. Z wajchy był Primator (jasna 11 i pszeniczne po 18zł) a z butelek kontraktowy Hajer po 20 zł.
                                ...
                                2025-04-30, 20:13
                              • ART
                                Katowice, Francuska 12, Cybertap
                                ART
                                Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu.

                                Plus za bezpłatną kartę, którą doładowujesz przy kasie i leje się ile tam się chce w ramach dostępnego budżetu. Różne szkła do wyboru. Gastronomia - jest tu pizzeria. Ogródek na...
                                2025-04-30, 19:12
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...