Chorwacja, Rijeka, Krešmirova 16a, Riječki Pub/Flumen Pub

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4902

    #1

    Chorwacja, Rijeka, Krešmirova 16a, Riječki Pub/Flumen Pub

    Oj, ciężko z minibrowarami w Chorwacji. Kolejny planowaliśmy odwiedzić 27.09 w Rijece (Pivnica Uncle George, ul. Dolac 3b) lecz i ten okazał się nieczynny. Jest tam obecnie firma poligraficzna a właściciel zaprosił do miłego pubu naprzeciw. Cóż z tego, że było tam 5 rodzajów lanych piw jak wszystkie koncernowe.
    Na szczęście przypadkiem trafiliśmy na chyba najlepsze piwne miejsce w Rijece. Piwiarnia o dwóch nazwach - Riječki Pub (neon nad wejściem) lub Flumen Pub (w menu) mieści się na głównej ulicy w odległości 300 m od dworca kolejowego w kierunku starówki. Wnętrze przestronne i przyjemne, 6 nalewaków, ale w ten upalny dzień wszyscy korzystali ze sporego ogródka pod wielkimi platanami, na szczęście odgrodzonego od ulicy wysoką osłoną. Zaintrygował nas drewniany szyld z wypalonym napisem "Domaće pivo". Weszliśmy by zapytać barmana, który okazał się sympatycznym człowiekiem, a zarazem właścicielem piwiarni i piwowarem zarazem. Piwo o nazwie Flumen (jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane, ekstrakt "jak wyjdzie" 11-12°Blg) warzy we własnym browarku, który zainstalował w swoim domu w miejscowości Grobnik 15 km od Rijeki. Jednak nie udało nam się spróbować tego piwa gdyż, jak wyjaśnił właściciel, jedna warka to tylko 300 l a leżakuje 40 dni, w barze szybko schodzi i nie może nastarczyć. Zapraszał za tydzień a tymczasem zaproponował to co ma na kranach: Velebitsko pivo z małego browaru Ličanka (svjetlo 16 kn, tamno 17 kn), z Czech Černý Kozel i Pilsner Urquell (po 18 kn) i niemiecki Hirter (17 kn). Oczywiście piliśmy oba Velebitsko (smaczne, opiszę w odnośnym dziale), a miły właściciel na pytanie o możliwość zakupu kufla z tego browaru podarował mi go w prezencie.
    Szkoda, że nie trafiliśmy na Flumena ale będąc znów w Rijece już wiemy gdzie się napić dobrego piwa. Tym bardziej że pan piwowar mówił że planuje też uwarzenie ciemnego.
  • bastion
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2006.10
    • 1184

    #2
    Po 11 latach od wizyty Dadka, pewne rzeczy się zmieniły, a pewne nie.
    Co się nie zmieniło, to to że barman który jest piwowarem i właścicielem zarazem, dalej obsługuje klientów. Ogródek przy bardzo ruchliwej ulicy dalej stoi w swoim miejscu i w letnie dni jest mocno frekwentowany, czego nie można powiedzieć o wnętrzu lokalu.

    A co się zmieniło? ( oprócz cen i waluty oczywiście)
    To że technologia została przeniesiona do tego miejsca. Bodajże w 2015 roku. Dzięki uprzejmości piwowara miałem możliwość zaglądnąć na zaplecze. Tak więc to miejsce jest mikrusem z prawdziwego zdarzenia.
    Warzelnia dosłownie w skali mikro. Specjalnie nie ma nawet miejsca na więcej.

    W ofercie były trzy rodzaje.
    * Svijetlo- 4,3%
    * Crveno- 4,8%
    * Tamno - 4,8% Jak mówił piwowar jeśli chodzi o ekstrakt, to nie ma sztywnych reguł. Ogólnie ok. 12*Blg

    Warzone wcześniej było też IPA i pszenica, bo figurowały w karcie.

    Piwo nalewane jest w firmowe kufle, są też podstawki.

    Ze smakami już tak dobrze nie było. jak myślę ma to związek z popytem na dane piwo, bo jak zauważyłem wszyscy w ogródku pili jasne. Inne piwa chyba są rzadziej sprzedawane co odbija się na ich formie, bo ciemne było wyraźnie skwaśniałe, a czerwone lekko.

    Ceny piw jednakowe dla wszystkich. 2,25 i 3€ za małe i duże.
    Otwarte od poniedziałku do piątku w godzinach 09.00 - 23.30, sobota 16.00 - 23.30 niedziela zamknięte.

    Piwo jasne bardzo klasyczne, słodowe. Natomiast inne może będę miał możliwość kiedyś spróbować w lepszej formie.

    Na fotkach wejście do lokalu i nieco mylące parasole PAN-a nad ogródkiem.
    Reszta to część produkcyjna.

    Comment

    • bastion
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2006.10
      • 1184

      #3
      Trzy miejscowe piwa.
      Svijetlo
      Cerveno
      Tamno.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Pancernik
        Bujska Pivovara, San Servolo, Svijetlo Pivo
        Pancernik
        Ot, lager w bączku, dostałem jako upominek z wakacji nad Adriatykiem.
        Piwo lekko mętne, złote, piana dość drobna i wysoka. Pachnie nienachalnie słodowo.
        W smaku... standardowy lager, co nie znaczy, że niedobre. Butelka bączek, całkiem ładna, oldskulowa eta i kapsel.
        2024-07-10, 08:21
      • dadek
        Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
        dadek
        Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
        2025-11-09, 01:19
      • dadek
        Niemcy, Lübeck, Einsiedelstraße 6, Sudden Death Brewing
        dadek
        Browar założyli w 2022 roku Amerykanie, którzy z USA przeprowadzili się do Niemiec by warzyć amerykańskie style piw. Ulokowany został w pięknie zrewitalizowanej dawnej przemysłowo-portowej dzielnicy Roddenkoppel na zachodnim brzegu rzeki Trave. Ze starówki to 2-kilometrowy spacer przez 2 mosty,...
        2025-09-28, 22:07
      • dadek
        Niemcy, Stralsund, Greifswalder Chaussee 84, Störtebeker Braugasthaus
        dadek
        Störtebeker jest jednym z bardziej znanych w Polsce dużych browarów warzących nie tylko typową niemiecką klasykę ale i piwa nowofalowe. Są one u nas do nabycia w wielu sklepach specjalistycznych, w Niemczech też lepsze Getränkemarkt je mają, więc wielokrotnie była okazja ich spróbować....
        2025-09-13, 20:21
      • darekd
        ? [Hop Brook], Traveler
        darekd
        Gdzie to warzą? W chorzowskim Redenie?

        Australian Hazy IPA,
        6% alk

        Chmiele : Vic Secret, Galaxy, Ella

        Aromat - chmielowy ze słodszymi cytrusami (pomarańcza), odrobina brzoskwini
        Piana - wyższa, średnia trwałość, trochę zostaje do końca...
        2025-09-09, 17:19
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...