Miejscowość Velká Bystřice w której został otwarty nowy browar położona jest praktycznie zaraz przy autostradzie Ostrava- Olomouc.
Zjeżdżając z autostrady na drogę numer 35 i jadąc w kierunku miasta, na pierwszym rondzie musimy praktycznie zawrócić i wjechać na bazę samochodową.
Tam w ostatnim budynku po lewej stronie swoją siedzibę ma nowy browar Z-Stage. Wchodzimy po schodach na rampę, a stamtąd do pomieszczeń budynku.
Drzwi na wprost to wejście do spilki, a zaraz obok po lewej stronie mamy wejście do warzelni.
9 grudnia w browarze miała miejsce impreza pod tytułem ,zimowe otwarcie beczki,. W sumie to to samo co ,drzwi otwarte, ale pod ładniejszą nazwą.
Cała impreza odbywała się w sali z warzelnią. Oczywiście do degustacji były ciasteczka, paluszki, słód, oraz piwo. Dodatkowo z małej beczułki pani ,sladkova, częstowała brzeczką.
Przyznam się, że pierwszy raz takową piłem. Do degustacji przeznaczony był tylko jeden rodzaj piwa nalewany do szklanki na nóżce:
-Bastard 12-ka APA. Nie są to moje piwne klimaty, ale szklaneczkę wypiłem ze smakiem. Piwo do nabycia w litrowej pet-ce w cenie 55Kc. Drugim dostępnym piwem, ale tylko w pet-ce było:
-Borka 13,5 ALE s vůni borovice. Aromat sosnowy? Oj może być grubo. Piwo jeszcze nie spróbowane. Cena to 57Kc.
W browarze warzy się tylko i wyłącznie piwa górnej fermentacji. Na dolną fermentację nie mam warunków, odparł zapytany o to właściciel.
W spilce na razie są tylko dwie kadzie. Niebawem dołączy do nich trzecia, a do celowo mają być jeszcze dwie, lub trzy nad nimi. Leżakowanie piwa odbywa się w kegach.
Zdjęcia:
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22553
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22554
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22555
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22556
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22557
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22558
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22559
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22560
Zjeżdżając z autostrady na drogę numer 35 i jadąc w kierunku miasta, na pierwszym rondzie musimy praktycznie zawrócić i wjechać na bazę samochodową.
Tam w ostatnim budynku po lewej stronie swoją siedzibę ma nowy browar Z-Stage. Wchodzimy po schodach na rampę, a stamtąd do pomieszczeń budynku.
Drzwi na wprost to wejście do spilki, a zaraz obok po lewej stronie mamy wejście do warzelni.
9 grudnia w browarze miała miejsce impreza pod tytułem ,zimowe otwarcie beczki,. W sumie to to samo co ,drzwi otwarte, ale pod ładniejszą nazwą.
Cała impreza odbywała się w sali z warzelnią. Oczywiście do degustacji były ciasteczka, paluszki, słód, oraz piwo. Dodatkowo z małej beczułki pani ,sladkova, częstowała brzeczką.
Przyznam się, że pierwszy raz takową piłem. Do degustacji przeznaczony był tylko jeden rodzaj piwa nalewany do szklanki na nóżce:
-Bastard 12-ka APA. Nie są to moje piwne klimaty, ale szklaneczkę wypiłem ze smakiem. Piwo do nabycia w litrowej pet-ce w cenie 55Kc. Drugim dostępnym piwem, ale tylko w pet-ce było:
-Borka 13,5 ALE s vůni borovice. Aromat sosnowy? Oj może być grubo. Piwo jeszcze nie spróbowane. Cena to 57Kc.
W browarze warzy się tylko i wyłącznie piwa górnej fermentacji. Na dolną fermentację nie mam warunków, odparł zapytany o to właściciel.
W spilce na razie są tylko dwie kadzie. Niebawem dołączy do nich trzecia, a do celowo mają być jeszcze dwie, lub trzy nad nimi. Leżakowanie piwa odbywa się w kegach.
Zdjęcia:
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22553
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22554
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22555
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22556
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22557
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22558
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22559
https://www.browar.biz/galeria.php?id=22560
. Jak to zazwyczaj bywa warzył swoje piwa w domu marząc o własnym browarze. Jednak nie było go stać na zamówienie gotowego sprzętu, postanowił więc wykonać całość samodzielnie. W ciągu prawie 1,5 roku powstała ogrzewana prądem warzelnia o wybiciu 500 l oraz dwie kadzie otwartej fermentacji o tej samej pojemności (na razie nie ma kolejnych choć pan sládek tak jak heclerowi nam też wspomniał, że chce dostawić jeszcze takie 4). Tanki to dalsza perspektywa, na razie fermentacja i leżakowanie tylko w kegach. Chwilę czasu zajęło jeszcze znalezienie odpowiedniego pomieszczenia na browar i choć pan sládek mieszka w Smržicach koło Prostějova czyli zupełnie z drugiej strony Olomouca, to z tutejszych warunków jest zadowolony. Z warzeniem wystartował w październiku 2017 i może się pochwalić już dwunastoma rodzajami piw, jak wspomniał heckler są to wyłącznie górniaki. Używa prawie wyłącznie słodów z Záhlinic, chmiele oprócz czeskich są również amerykańskie i angielskie.
. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
Comment