Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czechy, Kojetin, Kroměřížská 109, Měšťanský pivovar Kojetín, a.s.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Senior
    • 09-2012
    • 1817

    Czechy, Kojetin, Kroměřížská 109, Měšťanský pivovar Kojetín, a.s.

    Po 109 latach piwnej posuchy w Kojetinie od zeszłego roku znowu warzy się piwo. Browar i to spory browar, warzy od 2021 roku, natomiast restauracja, kręgielnia ma ruszyć, być może pod koniec tego roku. Póki co w środku trwają prace wykończeniowe, a i na zewnątrz elewacja nie jest jeszcze gotowa i stoją rusztowania.

    Warna ma pojemność 2 tyś litrów, są trzy również 2 tysięczne otwarte kadzie, oraz 40 tanków w różnych pojemnościach.
    Całość powstała w wyremontowanym kinie, oraz starej kręgielni. Browar to spółka akcyjna w której to swoje udziały mają również Słowacy.
    Tak, piwo będzie dostępne również na ich rynku, ale póki co dostępność miejsc z lanym piwem jest skromna.
    My akurat trafiliśmy na coś w rodzaju ,otwartych drzwi, i mieliśmy okazję spróbowani trzech z dziewięciu piw, które tam się warzy.

    Trochę sporo, a bywa, że ilość nie zawsze idzie w parze z jakością. Oceniając ich piwa z perspektywy trzech próbowanych śmiało napisze, że tam raczej i niestety tak będzie. Próbowaliśmy ;

    - Rybář jasna 12-ka. To piwo do spróbowania na rynku w restauracji w rewelacyjnej cenie 30 Kc.

    - Včelař jasna 11-ka próbowana u źródła, niestety w plastikowym kubku

    - Kočkodan polotmawa 11-ka, również wypita w ramach poczęstunku.

    Oba jasne to głównie piołunowa gorycz. Ciężko w tych piwach doszukać się innych smaków, takie puste, a na dodatek bardzo ciężko smakowo odróżnić piwa od siebie.
    Polotmave, też niczego nie urywa, takie, słodkawe i tyle. Może kiedyś trafię na lepszą warkę, a może kiedyś zmienią sladka....Może...





    Sala, remont jeszcze trwa, poczęstunek, 12-ka, sladek, otwarte kadzie.
    Attached Files
    Last edited by heckler; 18-08-2022, 13:14.
  • heckler
    Senior
    • 09-2012
    • 1817

    #2
    Budynek browaru, warzelnia, dostęp do niej jest dwupoziomowy, napełniarka butelek i zbiorniki na wodę.
    Attached Files

    Comment

    • heckler
      Senior
      • 09-2012
      • 1817

      #3
      Reszta blachy w postaci 40 tanków
      Attached Files

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        • 02-2001
        • 23799

        #4
        Tanki jak tanki, ale czy wszędzie teraz muszą mieć te same stylizowane płytki na podłodze?
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • pebejot
          Senior
          • 01-2010
          • 1415

          #5
          Odwiedzone w zeszłym tygodniu.
          Browar jest w dobrej lokalizacji, blisko starówki i w odległości 700 metrów od dworca kolejowego.
          Restauracja już działa, ma przyjemny wystrój i to co się rzuca w oczy to ogromny dysonans w wielkości samej restauracji względem gigantycznej instalacji browaru.
          Wnętrze restauracji jest w stylu "eko" - dużo drewna na ścianach, na suficie, drewniany parkiet, stoliki.
          Restauracja jest połączona przez ścianę z kręgielnią, która akurat była nieczynna.

          Oferta piwna jest jak na czeski minibrowar bardzo rozbudowana.
          Niestety na kranach wszystko było na jedną modłę, dużo ciekawszy był asortyment w butelkach PET w lodówce.
          Na čepu dostępnych 7 pozycji:
          - Chovatel 10 (jasne) - 32 kč
          - Včelař 11 (jasne) - 35 kč
          - Kočkodan 12 (półciemne) - 37 kč /na zdjęciu/
          - Rybař 12 (jasne premium) - 37 kč
          - Hasič 13 (półciemne jantarowe) - 42 kč
          - Podpantoflak 14 (IPA) - 50 kč
          - Ochmelka 13 (RED IPA) - 50 kč

          Nazwy piw śmieszne, ale wybierając pozycję za pozycją wpada się w monotonność.
          Wyróżnieniem dla kubków smakowych jest dopiero Podpantoflak i bardzo wyrazista Ochmelka.
          Na wszystkie piwa trzeba było bardzo długo czekać, każdy styl pienił się, dlatego w momencie podania na stół jednego, zamawiałem już kolejne.
          Jak głosi piwospis piwa nalewają tylko do kufli i szklanek w jednym rozmiarze 0,4 litra, ale tak naprawdę większość była podawana w masywnych kuflach 0,5.
          Jedynie dwie ostatnie pozycje były dostarczone w szklankach 0,4 l.
          Można zamówić deskę degustacja 5x 0,1 za 70 kc.
          Jest oczywiście firmowe szkło i podstawki.
          Litrowe PETki na wynos kosztują od 70 do 110 kč. W tak atrakcyjnej cenie kupiłem takie style jak Sour, Gose, Dunkel... Jedno z piw nosiło nazwę "Frajer"

          Do jedzenia mamy duży wybór z dominującymi pozycjami kuchni czeskiej.
          Od poniedziałku do piątku między 11:00 a 14:00 jest poledni menu (obiad w cenie 130 - 135 kč).
          Niestety w czasie poledni menu nie można zamówić nic z karty, nawet przystawek. Jest to nowy dziwny trend w Czechach.
          Zaczekałem cierpliwe do 14:00 i wybrałem z normalnego menu smažené olomoucké tvarůžky z hranolkami w cenie 200 kč (na zdjęciu z piwem Rybař 12).

          Godziny otwarcia:
          pon - czw 10:30 - 22:00
          pią 10:30 - 23:00
          sob 11:00 - 23:00
          nie 11:00 - 21:00
          Attached Files

          Comment

          • holycrap
            Member
            • 10-2015
            • 33

            #6
            Wypiłem ostatnio Vcelara czyli svetlego lezaka 11 w Non Iron { Kraków} i muszę przyznać że odnośnie smaku piw coś się ruszyło. Ta jedenastka jest bardzo treściwa , nawet przesadnie bo sprawia wrażenie 13 -ki. To coś dla miłośników słodowej wyrazistości. Dobre piwo ,cena 12 zł. Może jak ktoś będzie miał tam zajrzeć to nawet dla Vcelara może być warto.

            Comment

            • holycrap
              Member
              • 10-2015
              • 33

              #7
              Tam czyli do Kojetina

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎