Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Krupka – Fojtovice, Fojtovice 172, Minipivovar Fojtovice

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heckler
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺
    • 2012.09
    • 2326

Krupka – Fojtovice, Fojtovice 172, Minipivovar Fojtovice

Fojtovice to malownicza wioska w górach Krušnych, położona niedaleko Teplic i Krupki. W pobliżu wioski znajduje się Komáří hůrka z punktem widokowym i restauracją, do której można wygodnie dojechać wyciągiem krzesełkowym z Bohosudova. Bardzo tam ładnie, tak sielsko, pagórkowato, a dosłownie kilometr dalej są już Niemcy.
    Podobno obecnie mieszka tu około 55 mieszkańców plus mały browar. Firma Smart Brewery oferuje małe browary kontenerowe i właśnie tutaj jest taki użytkowany.
    Podczas moich czeskich, piwnych podróży na taki browar natknąłem się już parę razy i szczerze przyznam, że piwa z tego typu browarów były po prostu słabe.
    Natomiast w tym przypadku, było zgoła inaczej. Warzy się tutaj tylko jedno piwo -KRAJÍC – “Pivo jako kráva“ to jasny lezak o nie podawanym na etykiecie ekstrakcie. Osobiście obstawiam, że będzie to 11-ka. Piwo jest bardzo smaczne, z wyraźną goryczką- pychota165 Kc. za 1.5l.

Czyli jednak da się uwarzyć dobre piwo w kontenerowym Napić się i kupić na wynos można w miejscu o nazwie Občerstvení Dřevák- oddalonym od browaru o jakieś 200 m.
    Kiedy otwierają nie napisano, ja zapomniałem zapytać, ale w sezonie na pewno w weekendy bywa czynne. W browarze, który został doklejony do domu właścicieli nie zastałem nikogo. Natomiast pani sprzedająca w Dřevák-u to żona sladka.
    Dojazd do miejscowości jest dość słaby (w weekendy)do tego tylko jedno piwo, więc wybrałem opcję butelkową i dojazd autem. Jeżeli ktoś akurat będzie w pobliżu to polecam
    Attached Files
widgetinstance 244 (Related Topics) skipped due to lack of content & hide_module_if_empty option.
Przetwarzanie...