Pohoř to wieś i wzgórze położone w pobliżu miejscowości Odry, w powiecie Nový Jičín. Cieszącą się sporą popularnością jest pobliska wieża widokowa Olšová, zbudowana w 2014 roku, oferująca fantastyczne widoki na okolicę. Byliśmy, sprawdziliśmy, na prawdę warto
. A po mozolnej 
wspinaczce na sam szczyt wieży, można, a nawet trzeba wpaść do miejscowego, małego browaru. Browarek nosi nazwę Kořenáč i mieści się w budynku dawnej Hospůdky na Pohoři.
Nie jest to zbyt urokliwy budynek, a i z tarasu letniego ogródka jakiś pięknych widoków nie uświadczymy. Siedzimy z widokiem na okoliczne domy i żwirowy plac na którym w tumanach kurzu zawracają autobusy. Na całe szczęście jeżdżą rzadko
.
Natomiast nic z tych rzeczy nie jest w stanie (przynajmniej mi) zepsuć przyjemności siedzenia i picia piwa w takim właśnie miejscu. Wprost uwielbiam takie wiejskie knajpki, gdzie wieczorami z rodzinami przychodzą miejscowi. Jest gwarno, jest integracja, są pytania i rozmowy do wieczora, a wszystko to przy świetnym piwie
Oczywiście i tym razem było podobnie
Lokal odwiedziliśmy 19.06 w skwarny piątkowy dzień, a na miejsce dotarliśmy zaraz po godzinie 16 i byliśmy pierwszymi klientami. Do wyboru mamy taras, ale tam podczas upału jest średnio, bo nawet od wiatru osłania nas budynek( my mieliśmy swoje wiatraczki
), lub przytulne, i co ważne chłodne wnętrze baru.
Tam dosłownie trzy stoły, plus salka z warzelnia, ale tam bawili się znajomi gospodarza.
Na kranach zastaliśmy aż sześć pozycji, ale niestety tylko dwie pochodziły z miejscowego mikrusa.
Była to smaczna jasna 10-ka
, oraz średnia polotmava 13-ka.
.
Do tego z petk-a spróbowaliśmy: Prasilova Jebemnacka

smaczna, ale uwarzona jeszcze w Hukvaldach, oraz Tollichova 12-ka 

warzna już na miejscu i przyznam, że smakowała mi najlepiej pomimo, że z plastiku.
Resztę pozycji stanowiły: piwo z Primatora -nealko, z browaru Polička 12-ka, oraz dwa piwa z Konicka-wiśniowe i jasna 11-ka. Po co? Czemu?
Rozumiem to smakowe i bezalkoholowe, ale dwa pozostałe?? Niestety nie było okazji porozmawiania z właścicielem, więc odpowiedzi brak.
Instalacja w browarze została zainstalowana we wrześniu 2025, a swoje pierwsze piwo zaprezentowali w marcu 2026. Do tego czasu browar działał jako kontraktowy warzący w pobliskim browarze Hukvaldy.
Ponowne odwiedziny to tylko kwestia czasu, bo warto, bo miejsce jest super i co ważne mam tam niedaleko
Czynni: piątek od 16, sobota-niedz. od 14. Tak było latem.
. A po mozolnej 
wspinaczce na sam szczyt wieży, można, a nawet trzeba wpaść do miejscowego, małego browaru. Browarek nosi nazwę Kořenáč i mieści się w budynku dawnej Hospůdky na Pohoři.Nie jest to zbyt urokliwy budynek, a i z tarasu letniego ogródka jakiś pięknych widoków nie uświadczymy. Siedzimy z widokiem na okoliczne domy i żwirowy plac na którym w tumanach kurzu zawracają autobusy. Na całe szczęście jeżdżą rzadko
.Natomiast nic z tych rzeczy nie jest w stanie (przynajmniej mi) zepsuć przyjemności siedzenia i picia piwa w takim właśnie miejscu. Wprost uwielbiam takie wiejskie knajpki, gdzie wieczorami z rodzinami przychodzą miejscowi. Jest gwarno, jest integracja, są pytania i rozmowy do wieczora, a wszystko to przy świetnym piwie

Oczywiście i tym razem było podobnie
Lokal odwiedziliśmy 19.06 w skwarny piątkowy dzień, a na miejsce dotarliśmy zaraz po godzinie 16 i byliśmy pierwszymi klientami. Do wyboru mamy taras, ale tam podczas upału jest średnio, bo nawet od wiatru osłania nas budynek( my mieliśmy swoje wiatraczki
), lub przytulne, i co ważne chłodne wnętrze baru.Tam dosłownie trzy stoły, plus salka z warzelnia, ale tam bawili się znajomi gospodarza.
Na kranach zastaliśmy aż sześć pozycji, ale niestety tylko dwie pochodziły z miejscowego mikrusa.
Była to smaczna jasna 10-ka

, oraz średnia polotmava 13-ka.
.Do tego z petk-a spróbowaliśmy: Prasilova Jebemnacka

smaczna, ale uwarzona jeszcze w Hukvaldach, oraz Tollichova 12-ka 

warzna już na miejscu i przyznam, że smakowała mi najlepiej pomimo, że z plastiku.Resztę pozycji stanowiły: piwo z Primatora -nealko, z browaru Polička 12-ka, oraz dwa piwa z Konicka-wiśniowe i jasna 11-ka. Po co? Czemu?
Rozumiem to smakowe i bezalkoholowe, ale dwa pozostałe?? Niestety nie było okazji porozmawiania z właścicielem, więc odpowiedzi brak.
Instalacja w browarze została zainstalowana we wrześniu 2025, a swoje pierwsze piwo zaprezentowali w marcu 2026. Do tego czasu browar działał jako kontraktowy warzący w pobliskim browarze Hukvaldy.
Ponowne odwiedziny to tylko kwestia czasu, bo warto, bo miejsce jest super i co ważne mam tam niedaleko
Czynni: piątek od 16, sobota-niedz. od 14. Tak było latem.

Comment