Kaznějov to miasto w powiecie Plzeň-sever, położone 20 km na północ od Plzna. W XIX wieku rodzina Starck założyła tutaj zakłady chemiczne, które znacząco wpłynęły na rozwój miasta. Z biegiem czasu zakład stał się jednym z największych światowych producentów kwasu siarkowego oraz kwasu cytrynowego. W czasach Czechosłowacji produkowano tam także m.in. popularny napój w proszku- Vitacit.
W mieście piwnych tradycji nie odnaleziono, więc tym samym mały browar Bratři v pivu jest pionierem, który zaczął tam warzyć piwo.
Oficjalnie działają od czerwca 2022 roku i zajmują pomieszczenia dawnej kuchni w/w fabryki. Pomieszczenia, które stały nieużywane od ponad dwudziestu lat, ale miały idealną przestrzeń i niezbędną infrastrukturę, były jednym z powodów, dla których wybraliśmy to miejsce.
Tak po krótce opisał nam swój browar jeden z dziewięciu
właścicieli, oraz piwowar Milan Piller. Dziewięciu właścicieli, to gdzie zysk z takiego małego browaru zapytałem. Nasz zysk jest drugorzędny, najważniejsza jest jakość piwa, a generalnie całe to przedsięwzięcie traktujemy jako nasze hobby
Ja jestem na emeryturze, a pozostali, też na brak kasy nie narzekają
, taką odpowiedz otrzymałem, no szacun.
Zaznaczę, że Milan do browaru przyjechał specjalnie dla nas, by pochwalić się browarem, by pogadać, bo mam czas odparł
Super gość, mega zakręcony i pozytywnie do życia nastawiony
. Oczywiście nie obyło się bez ,tankowego, poczęstunku 

W browarze warzy się dwa piwa i są to dwie klasyczne 12-ki. Jedna z dodatkiem słodu mnichowskiego, a druga pilzneńskiego.
Jedno piwko wypiliśmy z tanka, a drugie już z pet-ki. Oba smakowały genialnie i były to jedne z lepszych piw jakie kiedykolwiek piłem w Czechach !!

. Dodam, że woda, która używana jest do produkcji piwa jest bardzo wysokiej jakości i posiada parametry wody dla niemowląt, a pochodzi ze studni o głębokości 180 metrów znajdującej się w pobliżu.
Warzelnia została odkupiona od browaru U Lenocha i są to 250 litrowe gary. Do tego w chłodni stoją tylko 4 x 600 l. tanki, a obok warzelni 2 x 500l. otwarte kadzie. Moce browaru są skromne, więc i z dostępnością piwa jest słabo. Bywa, że jakaś beczka wyląduje w pobliskim Plzeň w Klubie Małych Pivovarów, ale kiedy akurat ją podepną , trudno powiedzieć.
Natomiast z boku budynku w którym mieści się browar działała klimatyczna Hospoda Na Ruzku. Obecnie jest nieczynna, ale Milan ma plany i bardzo chce przejąć ten lokal. Jak wszystko pójdzie dobrze, to będzie firmowa hospoda browaru

Browar mieści się za zakratowanymi oknami, a hospoda po lewej stronie. Hospoda od frontu. Piwka
W mieście piwnych tradycji nie odnaleziono, więc tym samym mały browar Bratři v pivu jest pionierem, który zaczął tam warzyć piwo.

Oficjalnie działają od czerwca 2022 roku i zajmują pomieszczenia dawnej kuchni w/w fabryki. Pomieszczenia, które stały nieużywane od ponad dwudziestu lat, ale miały idealną przestrzeń i niezbędną infrastrukturę, były jednym z powodów, dla których wybraliśmy to miejsce.
Tak po krótce opisał nam swój browar jeden z dziewięciu

właścicieli, oraz piwowar Milan Piller. Dziewięciu właścicieli, to gdzie zysk z takiego małego browaru zapytałem. Nasz zysk jest drugorzędny, najważniejsza jest jakość piwa, a generalnie całe to przedsięwzięcie traktujemy jako nasze hobby
Ja jestem na emeryturze, a pozostali, też na brak kasy nie narzekają
, taką odpowiedz otrzymałem, no szacun.Zaznaczę, że Milan do browaru przyjechał specjalnie dla nas, by pochwalić się browarem, by pogadać, bo mam czas odparł

Super gość, mega zakręcony i pozytywnie do życia nastawiony
. Oczywiście nie obyło się bez ,tankowego, poczęstunku 

W browarze warzy się dwa piwa i są to dwie klasyczne 12-ki. Jedna z dodatkiem słodu mnichowskiego, a druga pilzneńskiego.
Jedno piwko wypiliśmy z tanka, a drugie już z pet-ki. Oba smakowały genialnie i były to jedne z lepszych piw jakie kiedykolwiek piłem w Czechach !!

. Dodam, że woda, która używana jest do produkcji piwa jest bardzo wysokiej jakości i posiada parametry wody dla niemowląt, a pochodzi ze studni o głębokości 180 metrów znajdującej się w pobliżu.Warzelnia została odkupiona od browaru U Lenocha i są to 250 litrowe gary. Do tego w chłodni stoją tylko 4 x 600 l. tanki, a obok warzelni 2 x 500l. otwarte kadzie. Moce browaru są skromne, więc i z dostępnością piwa jest słabo. Bywa, że jakaś beczka wyląduje w pobliskim Plzeň w Klubie Małych Pivovarów, ale kiedy akurat ją podepną , trudno powiedzieć.
Natomiast z boku budynku w którym mieści się browar działała klimatyczna Hospoda Na Ruzku. Obecnie jest nieczynna, ale Milan ma plany i bardzo chce przejąć ten lokal. Jak wszystko pójdzie dobrze, to będzie firmowa hospoda browaru

Browar mieści się za zakratowanymi oknami, a hospoda po lewej stronie. Hospoda od frontu. Piwka

Comment